Halančík Kadlecův Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Jméno: Martin Kanta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_537_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Statistika průtoků Vltavy v Praze při povodních
Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
ROHÁČ OBECNÝ.
Život v extrému Vypracoval: Jakub Ševčík
Neonky-svítící zázrak
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Tučňák brýlový Tučňáci
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Whale shark (žralok obrovský).
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Martina Mohylová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Ročníková práce Péče o kůži 2013/14 Honza Sokolář 6. Třída Obr. 1.
Opakování - vývoj jedince
Myš domácí Michal Blahuta 7.A.
Antoine Henri Becquerel
Téma Předmět: Biologie Třída: 1L
Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera
Vegetariánská piraňa Předmět : BiologieTřída : 1L Obor : Technické lyceumŠkolní rok : 2013/14 Vyučující : Mgr. Ludvík KašparJméno : Lukáš Kříž.
Nejjedovatější mořští živočichové
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní Rok: 2013/2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Petr Česnek.
Včely pro vyhledávání bomb
VY_32_INOVACE_ 20 Vymírání živočichů
Rozmnožování obratlovců
Motýli Barbora Žáková
Akvárium a Rybky Eliška Valentová
Želvy.
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Martin Ryšavý.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Mláďata Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Zlato “roste” na stromech Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Jméno: Ondřej Moskal.
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
ZKAMENĚLINA KOMÁRA Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 /14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Kaláb Michal.
Stále častěji se i kvůli obavám z vývoje ceny ropy hledá náhrada za komoditu. Podle Světové energetické agentury má být nejrychleji se rozvíjejícím.
Obrázky Rybky Vodní rostliny
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Jméno: Marian Příhoda.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Binomické jméno: Corvus monedula Řád: Pěvci Třída: Ptáci.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
LICHOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Jsou to tzv. prstochodci. Nejčastěji jeden nebo tři prsty. Váhu těla nese vždy prostřední prst. Prsty zakončeny rohovitým.
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Létající ryby Vypracoval: Michal Brzobohatý
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Veverka známá - neznámá
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Pštrosi autor: Filip Beránek.
ROHÁČ OBECNÝ Největší brouk Evropy Žije v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. U nás se vyskytuje na Jižní Moravě.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
HRABAVÍ.
DENNÍ MOTÝLI.
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
Kruhoústí.
Transkript prezentace:

Halančík Kadlecův Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Jméno: Martin Kanta

Český biolog objevil v Africe nejrychleji žijícího obratlovce

 Je tím malá rybka, které dal jméno Halančík Kadlecův (Nothobrancius kadleci). Jméno rybce dal český badatel po Jaroslavu Kadlecovi, významném odborníkovi zkoumajícím život ryb.  Jen 17 dní stačí drobné rybce z afrického Mosambiku k tomu, aby se vylíhla z jikry, dospěla a rozmnožila. Objev je dvojnásobným úspěchem české vědy – unikátní rybku před třemi lety identifikoval a jako první popsal český biolog Martin Reichard, a navíc nyní s kolegy zjistil, že jde o nejrychleji dospívajícího tvora mezi obratlovci.

Halančík žije po vylíhnutí jiker jen několik týdnů. "Ryby obývají sezonní tůně v africké savaně, které vznikají v období dešťů, ale rychle vysychají. To určuje jejich krátký život," uvedl Reichard.

 Drobná rybka měří kolem šesti až sedmi centimetrů a v období dešťů je v tůních hojná. Zatímco samička je nahnědlá a nevýrazná, samec bývá červeně zbarvený a zdobí jej světlemodrá kresba Rybky se při prvních deštích vylíhnou z jiker, které přežívají ve vyschlé půdě, a rychle rostou. Už ve třech týdnech jsou pohlavně dospělé a začínají se pářit i několikrát denně. "Soustřeďují všechny síly do reprodukce, a to i na úkor obrany před patogeny. Výsledkem je, že za několik dalších týdnů hynou stářím, a to i v případě, že jsou chovány v akváriích," doplnil Reichard.

 Děkuji za pozornost

Zdroje: nekolik-tydnu-zkoumaji-na-ni-starnuti-1n7- /zahranicni.aspx?c=A100201_152717_vedatech_taj objevil-v-africe-nejrychleji-zijiciho-obratlovce.html