Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
 3. Vzdělávací oblast:  Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:  Prvouka Tematický okruh:  Živá příroda Téma:  Ryby Jméno autora:  Mgr. Zdeňka Halamová Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace):  Podpora výkladové hodiny – ryby. VY_32_INOVACE_06-55

2 DĚLENÍ RYB Primitivní ryby bez čelisti (mihule a sliznatky)
Chrupavkovité ryby (žraloci a rejnoci) Kostnaté ryby (nejpočetnější skupina)

3 PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJÍ
Žijí ve sladkých i slaných vodách.

4 DÝCHÁNÍ Dýchají žábrami. Přijímají kyslík rozpuštěný ve vodě.
Každá ryba má u hlavy pár žaber, které jsou chráněny skřelemi. Ryba nabírá tlamkou vodu. Voda prochází žábrami, kterými odčerpává z vody kyslík.

5 PŘÍJEM POTRAVY Ryby mohou být: masožravé (většina) býložravé všežravé

6 Drobné rybky se živí planktonem
Drobné rybky se živí planktonem. (Plankton - drobní živočichové a rostliny vznášející se ve svrchních vrstvách moří a oceánů). Drobné rybky jsou požírány většími rybami.

7 ROZMNOŽOVÁNÍ Ryby se rozmnožují třením – samice vypustí do vody vajíčka (jikry) a samec je zaplaví spermiemi (mlíčím). Z jiker se vylíhnou malé rybky (rybí plůdek). Mnoho jiker a rybího plůdku sežerou ostatní ryby (jen málokteří jedinci se dožijí dospělosti).

8 Ryby se o své potomky většinou nestarají.
Některé ryby rodí živá mláďata.

9 POHYB Ryby plavou pomocí ploutví. Pohybují se esovitým pohybem.
Většina ryb má vzduchem naplněný měchýř, který je nadnáší.

10 RYBÍ STĚHOVÁNÍ Mnoho druhů ryb se v určitém období shromažďuje do hejn, aby podnikly dalekou cestu na místo tření (trdliště), kde je voda vhodné teploty pro vývoj jiker a kde bude mít vylíhlý potěr dostatek potravy. Nejdelší cesty podnikají lososi a úhoři.

11 ZAJÍMAVOSTI V teplých mořích jsou některé ryby vybaveny velkými ploutvemi, které jim umožňují vyskočit nad hladinu a vznášet se vzduchem. Unikají tak před dravými rybami. Lezec obojživelný je ryba, žijící převážně na vzduchu. Pohybuje se pomocí robustních ploutví. Dokáže dýchat i vzdušný kyslík.

12 Mořští koníci jsou zvláštní tím,
že mláďata rodí sameček. Samička naklade jikry do vaku, který má sameček na těle. Jikry se zde vyvíjejí až do chvíle, kdy jsou připraveny k vylíhnutí.

13 Primitivní ryby bez čelisti
Mihule Sliznatky

14 Chrupavkovité ryby Žralok Rejnok

15 Kostnaté ryby žijící v ČR
Pstruh obecný Kapr obecný Štika obecná Okoun říční

16 Candát obecný Amur bílý Sumec velký

17 Kostnaté ryby žijící v moři
Tuňák Makrela

18 Losos Piraňa

19 Muréna Mečoun

20 POUŽITÁ LITERATURA: POPEOVÁ, Joyce. Zvířata. Havlíčkův Brod : Fragment, s. ISBN POPOV, Dan (překlad). Co ještě nevíte o přírodě. Praha 3 : Svojtka & Co., s. ISBN X. DUBOIS, Philippe.Zvířata. Praha : Albatros, s. ISBN Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < ik.jpg>. Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < ting_-_Lampetra_planeri_5.jpg>.

21 Wikimedia Commons [online]. 2003 [cit. 2011-09-03]
Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <

22 Wikimedia Commons [online]. 2003 [cit. 2011-09-05]
Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <

23 Wikimedia Commons [online]. 2003 [cit. 2011-09-05]
Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google