Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek: http://www.triopivo.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Chemické složení organismů
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Základní pojmy ve výživě
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
„EU peníze středním školám“
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Biochemie Úvod do biochemie.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Trávicí soustava obratlovců
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Trávicí soustava.
Homeostáza a termoregulace
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Ekosystémy.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Zdravé stravování KC3.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Pedosféra.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
3. Vlastnosti živých soustav
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek: http://www.triopivo.cz

Význam vody ve výživě Tělo obratlovců obsahuje průměrně 45 - 75 % vody. U člověka je to přibližně 70 až 80%. Význam vody: je základní rozpouštědlo pro většinu biologicky aktivních látek (organických i anorganických), všechny biologické děje v živých soustavách probíhají ve vodě, rozvádí teplo v těle člověka a živočichů, je základním prostředím pro vývoj plodu, ztráta 10 % vody způsobuje těžké poruchy, snížení jejího obsahu v těle o 20 % vyvolá smrt.

Zdroje vody Voda v organismu se nepřetržitě vyměňuje. Za normálních podmínek hradí člověk potřebu vody dvěma zdroji: a) vnější zdroje - voda obsažená v potravinách a nápojích, tvoří hlavní příjem vody. b) vnitřní zdroje (endogenními) – tzv. oxidační voda vzniklá během oxidoredukčních pochodů v organismu, tj. při okysličení bílkovin, cukrů a tuků. Nejvíce vody se vytváří při rozkladu tuků. Z 1g tuku se vytvoří 1,071 g vody. Při štěpení cukrů vznikne jen 0,555g vody a při rozkladu 1g bílkovin vznikne 0,413g vody.

Denní potřeba vody Příjem vody je regulován centrální nervovou soustavou, přičemž centrum příjmu vody (žízně) se nachází v hypotalamu. Voda přijatá v potravě nebo nápoji se nejvíce vstřebává v tenkém a tlustém střevě a částečně již žaludku. Denní potřeba vody závisí především na věku, aktivitě člověka a teplotě okolního prostředí. Za normálních podmínek je spotřeba vody u dospělého člověka asi 2 až 3 litry denně, ale v extrémních teplotních podmínkách to může být i 6 a více litrů.

Hypothalamus Obrázek: http://www.highlands.edu

Nápoje Při konzumaci nápojů je potřeba dbát na jejich složení. Největší riziko představují nápoje s umělými sladidly (slazené minerální vody) a nápoje s vysokým obsahem cukru (Coca-Cola). Zdraví škodlivá je rovněž dlouhodobá konzumace vody v vysokým obsahem minerálů, kam patří i tzv. tvrdá studniční voda s vysokým obsahem vápenatých sloučenin. Konzumace destilované vody je možná pouze v menších množstvích, například ze zdravotních důvodů při čištění a detoxikaci organismů. Při vypití velkého množství destilované vody může dojít i ke smrti člověka, protože dojde k narušení mechanismů homeostázy, tj. minerálového i vodního metabolismu organismu.

Krystaly vody http://lecivemandaly.blog.cz

Krystaly vody http://strangepaths.com

Krystaly vody www.inspiruj.cz http://www.homeoinstitut.com

Krystaly vody http://jlswbs.wordpress.com http://jlswbs.wordpress.com

Krystaly vody http://jlswbs.wordpress.com http://jlswbs.wordpress.com

Krystaly vody http://jlswbs.wordpress.com http://jlswbs.wordpress.com

Krystaly vody http://jlswbs.wordpress.com

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.