Helena Krištofová romský poradce Magistrát města Brna kristofova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Ing. Stanislava Správková
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Boj proti sociálnímu vyloučení Bc. Tereza Holišíková http://
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Sociální patologie SCPT SCPA
Aktuální výzvy rozvoje měst
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Fungování ASZ v lokalitách na příkladu Kutné Hory Jiří Franc/místostarosta Kutné Hory Vít Lesák/Agentura pro sociální začleňování Praha,
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji Novobydžovsko Průzkum v novobydžovské romské komunitě 2010.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Řídící výbor „MAP ORP Karlovy Vary“ Magistrát města Karlovy Vary
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Tisková konference
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Mabistrát hlavního města Prahy
Ing. Stanislava Správková
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Helena Krištofová romský poradce Magistrát města Brna kristofova Helena Krištofová romský poradce Magistrát města Brna kristofova.helena@brno.cz Kdo jsou Romové?

Historie Romů V Evropě panovala představa o Egyptském původu Romů, podle srovnání dialektu pravděpodobně původ v Indii (3-9. stol.) České území 13. - 14. stol. Staré letopisy české (1416) Kovářství, hudba, věštectví, lidové léčitelství, handlířství…tradiční romská řemesla Pronásledování pro potulku – usídlení však nebylo místně akceptováno II. světová válka, protektorát, 90 % Romů obětí holocaustu (sběrné a koncentrační tábory) Asimilační snahy – Romové objektem státní politiky, nemožnost rozhodování o vlastním osudu, kdy na jednu stranu jisté sociální jistoty, pracovní příležitosti… …na druhou stranu násilné zpřetrhání rodinných vazeb a tradičních hodnot…

Kvalifikované odhady 15-17 tis. Romů (VeryVision – 2008) Statistika SL 2001 – 374 Romů v Brně SLDB 2011 – 166 Romů/ 305 JmK Kvalifikované odhady 15-17 tis. Romů (VeryVision – 2008) Nesourodé romské komunity

Jednotlivé problémové oblasti: Bydlení Nízká vzdělanostní úroveň Nezaměstnanost (závislost na sociálních dávkách) Sociální patologie jako důsledek permanentní chudoby

Bydlení – popis situace: Obecná nespokojenost a extrémně nevhodné podmínky (byty přeplněné, vlhké, plesnivé, neadekvátní nájemné…, Lokality hustě obydlené Romy Neudržované byty i okolí domů, nepodnětné prostředí V rizikových oblastech herny, zastavárny, bazary…

Bydlení – příčiny: Vytěsňovací mechanismy – restituce a privatizace bytového fondu Systém přidělování obecních bytů – diskvalifikující kriteria a diferencované klíče, neprůhlednost hospodaření Finanční nedostupnost na trhu s byty, předražené nájmy… Novela občanského zákoníku č. 107/2006 Sb. (platnost od 31. 3. 2006) – obecná nepřipravenost na dopady

Vzdělání – popis situace 4 ZŠ s většinovým zastoupením romských žáků (segregované vzdělávání) Brno: 19 romských asistentů pedagoga, z toho 3 v MŠ, 3 přípravné nulté ročníky Zlepšení situace v oblasti SŠ (podpůrné programy NNO) Kabinet multikulturní výchovy PedF MU - příklad dobré praxe

Spádovost škol podle bydliště Pokřivené přirozené prostředí Vzdělání - příčiny: Spádovost škol podle bydliště Pokřivené přirozené prostředí Romské děti do zvláštních škol – dřívější praxe Motivace ke vzdělávání Výchova dětí v romských rodinách Nízké sebevědomí Romů

Nezaměstnanost - popis situace Odhad až 80 % nezaměstnanost v romské populaci Nelegální trh práce

Nezaměstnanost - příčiny Nedostatečné kvalifikace Zánik nekvalifikovaných pracovních míst – modernizace výroby i služeb… Konkurence levné pracovní síly z řad cizinců Demotivující nastavení sociálního systému Absence pracovních návyků u některých Romů, generační problém Diskriminace na trhu práce

Sociálně patologické chování: Závislosti (alkohol, drogy, gambling) Zvýšená kriminalita páchaná romskou populací Zvýšená kriminalita páchaná na romské populaci Prostituce Nesmyslná fixovaná představa, že kriminální chování se dědí…

Co situaci Romů zhoršuje: Nízká informovanost veřejnosti i úřadů Romství jako stigma Romský problém nemá legitimitu Striktní dodržování romských tradic Striktní nedodržování romských tradic Rovnoprávné postavení mužů a žen v romské rodině Etnobyznys Nevhodně aplikované vyrovnávací akce a nedomyšlená pozitivní diskriminace

Základní znaky charakteristické pro kulturu chudoby Chronická nezaměstnanost Dlouhodobě nízké příjmy – nejsou úspory Nejsou zásoby jídla Půjčování proti zástavě - lichva Přeplněná obydlí Dětství přestává mít hodnotu (není chráněno před světem dospělých) Předčasný sex Žádná dělba práce (všichni dělají všechno a nikdo nedělá nic) Zhroucení patriarchátu - propad Chybí praktické a sociální dovednosti Osudovost (nic se nedá dělat), lhostejnost, pocit bezmocnosti Ztráta sebevědomí Odpor ke společenským institucím Provinční vidění světa (nezájem o dění okolo), atd……. „Kultura chudoby dokáže zničit všechno, co dává naději. Kultura chudoby není kulturou chudých lidí, lidé jsou do ní vrženi, přijímají ji, aby přežili“ – Oskar Lewis.

Opatření a přijaté dokumenty města 1999 – Strategický plán řešení interetnických vztahů mezi majoritní společností a romskou minoritou v městě Brně 2000 – Vize soužití mezi majoritou a minoritami v městě Brně 2001 – Koncepce rozvoje sociální pomoci v městě Brně pro období 2001 – 2004 Proces komunitního plánování sociálních služeb a posílení spolupráce NNO - od roku 2008, dnes již 2. KPSS na r. 2010-2013 Poradní sbor pro integraci v gesci náměstka primátora IPRM – IOP a financování z ESF

Důležité zásady: Neutrální stav neexistuje, stagnace znamená prohlubování problému. Kruh chudoby nemá začátek ani konec, tudíž spory, zda jsou Romové chudí, protože se chovají nevhodně, nebo se chovají nevhodně, protože jsou chudí, nemají smysl.

Situace Romů ve městě Brně Děkuji za pozornost.