DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
Sociální služby SOZ.
Přinášíme světlo do života potřebným
Dobrovolnictví pro Vysočinu Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zákon o sociálních službách
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Institut veřejné služby
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
Pobytové středisko Zastávka
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Společenská odpovědnost organizací
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice dobrovolnictví
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Odborná konference „Veřejná služba“
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph Waldo Emerson DOBROVOLNICTVÍ Mgr. Jana Forrová, koordinátorka dobrovolnictví v Oblastní charitě Uherský Brod

Co je dobrovolnictví…?  Zákon 198/2002 Sb. definuje dobrovolnickou službu jako:  „ pomoc nezaměstnaným, osobám sociálně slabým, zdravotně postiženým, seniorům, příslušníkům národnostních menšin, imigrantům, osobám po výkonu trestu odnětí svobody, osobám drogově závislým, osobám trpícím domácím násilím, jakož i pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase,  pomoc při přírodních, ekologických nebo humanitárních katastrofách, při ochraně a zlepšování životního prostředí, při péči o zachování kulturního dědictví, při pořádání kulturních nebo sbírkových charitativních akcí pro osoby uvedené v písmenu a), nebo  pomoc při uskutečňování rozvojových programů a v rámci operací, projektů a programů mezinárodních organizací a institucí, včetně mezinárodních nevládních organizací“

Takže např:……… Fyzická práce nemocnice Sociální služby zdravotnictví

Kdo je dobrovolník…?  Zákon o dobrovolnické službě říká, že:  „Dobrovolníkem je fyzická osoba, která se na základě svých vlastností, znalostí a dovedností svobodně rozhodne poskytovat dobrovolnickou službu.“  Také určuje věkovou hranici 15 let/18 let (zahraniční dobr.)  Tošner, Sozanská (2006):  „Dobrovolníkem je osoba, která bez nároku na finanční odměnu poskytuje svůj volný čas, svoji energii, vědomosti a dovednosti ve prospěch ostatních lidí či společnosti.“

Můžeme tedy říci, že…  Dobrovolníkem je člověk, který ve svém volném čase a ze své vlastní vůle cíleně vykonává činnost, která má přínos pro příjemce, ať už jednotlivce, skupinu či společnost. Zdrojem této pomoci je dobrovolník/skupina dobrovolníků investující svůj čas, energii, vědomosti, znalosti, dovednosti. Oblasti činností mohou být velmi různorodé – sousedská pomoc, doučování dětí, pomoc při mimořádných událostech, společnost v nemocnici či jiném pobytovém zařízení, pořádání akcí pro děti dětských domovů, azylových domů, klientů ústavů sociální péče, doprovázení na procházkách, společnost uživatelům služeb, uskutečňování rozvojových programů, … A to v ČR či v zahraničí.

Jak rozdělujeme…?  Dobrovolnická činnost  akreditovaná X neakreditovaná  krátkodobá X dlouhodobá  interní X externí

Právní úprava  Zmínky ve vyhláškách a zákonech od roku 1991, ale zákon jako takový až od roku 2003: Zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě s platností od  upravuje oblasti dobrovolnické služby, definuje, kdo je dobrovolník, přijímající a vysílající organizace, smlouvu o dobrovolnické službě či možnost podání žádosti o dotace – pro akreditované programy  Akreditace jako garant kvality a záruka bezpečnosti pro všechny

Výhody plynoucí z akreditovaného dobrovolnictví:  pojištění kryjící odpovědnost za škodu na majetku nebo zdraví, kterou dobrovolník při výkonu dobrovolnické služby způsobí nebo mu bude způsobena;  zařazení doby výkonu dlouhodobé dobrovolnické činnosti do doby započitatelné (dle zákona o zaměstnanosti) stejně jako zaměstnání pro účely účasti na hmotném zabezpečení v nezaměstnanosti ;  doba dlouhodobé dobrovolnické činnosti počítána jako relevantní doba pro účely důchodového pojištění  započítání osoby vykonávající dobrovolnickou službu mezi osoby, kterým stát hradí nemocenské pojištění

Financování  Dobrovolník: vykonává činnost bez nároku na finanční odměnu.  Organizace: koordinátor, nábor, propagace, školení, pojištění, supervize, motivace.  Dotace MV ČR, vyšší samosprávné celky – kraje, obce; granty, donátoři.

Firemní dobrovolnictví  Firma hradí zaměstnanci veškeré náklady (běžnou mzdu, cestovní náhrady) a zaměstnanec věnuje svůj čas, energii, znalosti, zkušenosti. Firemní dobrovolník pak nevystupuje v této činnosti jako soukromá osoba, nýbrž jako zaměstnanec firmy.  expertní dobrovolnictví - experti z komerčního sektoru vnáší do sféry neziskové organizace své odborné znalosti, zkušenosti a dovednosti. 

Oblastní charita Uherský Brod  „Posláním organizace je poskytování sociálních služeb lidem v těžké životní situaci na principech křesťanské lásky. Prostřednictvím svých zařízení a služeb poskytuje pomoc, podporu a poradenství v oblasti sociální a zdravotní péče.“  domovy pro seniory (3 zařízení),  pečovatelské služby (6 služeb),  azylový dům pro matky s dětmi v tísni,  denní stacionář pro osoby trpící Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí,  sociálně aktivizační službu pro seniory a osoby se zdravotním postižením  sociálně terapeutickou dílnu,  nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřeší;  byla navázána spolupráce se Zlínským krajem v oblasti pomoci při mimořádných událostech.

Počty…  > 7 dobrovolníků  > 5 dobrovolníků  > 2 dobrovolníci  > nezájem  2009 – určení koordinátora, 34 dobrovolníků  2010 – 32 dobrovolníků  2011 – 25 dobrovolníků  2012 – 27 dobrovolníků  každoročně Tříkrálová sbírka – kolem 300 skupinek po 3-5 koledníčcích

Novinky  Akreditace  Mimořádně  Lepší cestou  Nárazově  Setkávání  Charitní tábor

Kde se lze uplatnit?  Tříkrálová sbírka  Charitní ples  Karneval  Bruslení  Setkání dobrovolníků  Dny charity  Drakiáda  Charitní pouť  Charitní tábor  Vánoční akce  Volnočasové aktivity na Azylovém domě, doučování  Výlety s Terapeutickou dílnou, plavání, cvičení  Pomoc při mimořádných událostech (povodně, požáry, dovoz stravy pro IZS, …)

Děkuji za pozornost… Bližší informace, úvodní schůzka: Jana Forrová – koordinátorka dobrovolnictví Facebook: Oblastní charita Uherský Brod