Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektové řízení Modul č.1.
Advertisements

Základní koncepty systémové integrace
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Metriky Jan Smolík.
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Audit IT procesů ve FNOL
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
2. Podnik a jeho řízení Řízení podniku Rozvoj podniku
Vlastní hodnocení školy
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Ekonomika informačních systémů
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Předmět: Řízení podniku 1
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Zavádění a údržba informačních systémů
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Techniky projektového řízení
1 Kriteria hodnocení simulace – Balanced Scorecard (BSC) Toto metoda může být s úspěchem využita i pro stanovování cílů konkrétních projektů. Detailně.
Zásady řešení informační bezpečnosti
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Metody Finančního řízení firmy Tomáš Sobotka A09B0008PMAB.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Prosperita organizace
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Efektivnost informačních systémů
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Balanced Scorecard (vyvážený soubor měřítek)
BSC - Metoda Balanced Scorecard
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Téma 13: Finanční plánování
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Ekonomika malých a středních podniků
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI Metriky v informatice Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI Vybrané materiály z knihy : Pavel Učen : Metriky v informatice

Princip smyčky v řídících procesech Check (hodnocení/měření) Plan (plánování) Do (vlastní plnění) Act (korekce, opatření) Edwards Deming, ….Demingův princip : PDCA

Příklad na PDCA - vývoj programu (TOC) „OE“ Idea Vývoj Testy Program= OK a okamžitý prodej „I“ „T“ Hlášení o chybách „OE“ Pro každou úroveň řízení (strategické, taktické i operativní existuje různá PDCA smyčka)

Fáze změny v podniku Původní procesy(zisk, náklady, produktivita) Zlepšené procesy Fáze zmrazení (fixace dosažených výsledků a jejich měření) Fáze rozmrazování (příprava na změnu) Projekt řízení změny intervence v systému

Model řízené změny Co ? Kdo ? Intervenční strategie Nositel změny Realizace změny Co ? Kdo ? Intervenční strategie Operační metody Nositel změny Jak to uděláme ? Zhodnocení (měření) Síly inicializující změnu- potřebujeme změny ? A jaké ? Místo pro použití SWOT analýzy Jak se nám to povedlo ? viz další snímek

Výsledky analýzy pro určení inicializace změny Vyhovující Uspokojivý (můžeme počkat a řešit drobné problémy lokálními operativními zásahy) Nevyhovující – musí se iniciovat změny zásadního charakteru, aby hrozby a slabé stránky neměly z následek krach firmy

Vztah řízení podniku a informatiky Kriteria : Efektivita Výkonnost Důvěryhodnost Integrita Dostupnost Přizpůsobivost spolehlivost Stávající stav IT Podnikové procesy Informační služby Aktuální požadavky IT zdroje ? Lidé Aplikace Technologie Data Jsou ve shodě ???

Řízení informatiky I Je efektivní tehdy, kdy IS/IT podporuje dosahování podnikatelských cílů Cíl má přiřazený zdroj a metriku jeho dosažení Tvrdé metriky výsledkového typu Měkké metriky (cíle a předpoklady- aktivátory)

Řízení informatiky II Celopodniková (obchodní) strategie Informační technologie Cíle (výsledky) IT kriteria a požadavky : Efektivita Výkonnost Důvěryhodnost Integrita Dostupnost Přizpůsobivost Spolehlivost Cíle (aktivátory) Výsledkové metriky (měření vytvořené hodnoty) Výkonnostní metriky (měření efektivity a výkonu) Základním úspěchem měřitelnosti úspěchu IT spočívá v tom, IT není jediným aktivátorem, který přímo nebo zprostředkovaně ovlivňuje plnění cílů na podnikové úrovni. Příklad : IT je optimalizován, ale motivace pracovníků je špatná a plán se neplní. Je potřeba dekomponovat cíle pomocí BSC tak, aby aktivátory vlivu IT na obchod byly separovány od aktivátorů z oblasti personální politiky.

Podniková strategie a její cíle, obchodní procesy Metodologie COBIT (Control Objectives for Information and Related Technology) Podniková strategie a její cíle, obchodní procesy Vedení (řízení ) IS/IT COBIT IS/IT kriteria Měření & Hodnocení Plánování & Organizování IT Zdroje Dodávka & Podpora Nákup & Implementace

IS/IT kriteria vybraná) efektivita výkonnost důvěryhodnost integrita dostupnost přizpůsobivost spolehlivost atd.

Plánování & Organizování (vybraná kriteria) definice strategického plánu IS/IT definice architektury determinace technologických trendů řízení IT/OS investic řízení lidských zdrojů řízení rizik řízení kvality

Nákup & Implementace (vybraná kriteria) řízení projektu nákup SW produktů nákup HW produktů vývoj a správa testy implementace akceptace řízení změn

Dodávka & Podpora (vybraná kriteria) definice a správa servisu správa služeb III. stran vzdělávání asistenční služba řízení mezních stavů a událostí správa dat

Měření & Hodnocení (vybraná kriteria) monitoring procesů ocenění dosažené úrovně řízení hodnocení

Metrika- definice Metoda měření a definovaný rozsah měření Metrika pro použití kvality a kvantity a finanční kategorie a jde i o ukazatel výkonnosti Metrika slouží jako nástroj vyhodnocení dosažení cílů jako např. : úspěch a jeho faktory kvalita řízení procesů aktivity a jejich podpora pro dosažení cílů výkonnost zdrojů

Tvrdé metriky Objektivně měřitelné ukazatele „Leg“ : výsledková metrika –dosažení cílů „Lead“ : zaměření na dosažení výkonnosti a podporu

Měkké metriky Slouží k měření a hodnocení úrovně informatické podpory procesů auditním způsobem Míra plnění interních cílů Dosažení pozitivních efektů v IS/IT