Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Peníze a cena Milena Tichá
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Makroekonomie II Inflace – příčiny, projevy, důsledky, metody jejího léčení, model SP-DG.
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Peníze, měna a úloha bank
Důležité ekonomické ukazatele
Makroekonomie a hospodářská politika
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A15 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Phillipsova křivka Opakování Martina Hedvičáková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Makroekonomické ukazatele
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_18 NázevInflace Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Inflace Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Makroekonomie I ( Cvičení 8 – Inflace)
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
16. září 2013VY_32_INOVACE_100213_Inflace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Inflace.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Hospodářský cyklus Milena Tichá
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Makroekonomie a hospodářská politika
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Transkript prezentace:

Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Inflace Projev ekonomické nerovnováhy Vyznačuje se růstem cenové hladiny (průměrná úroveň cen v ekonomice) poklesem kupní síly peněžní jednotky

Úkol Uveď konkrétní projevy inflace.

Deflace Opak inflace Uveď, jak se projevuje.

Vývoj inflace Vyjadřujeme prostřednictvím cenových indexů Nejčastěji prostřednictvím indexu spotřebitelských cen

Index spotřebitelských cen Změna výdajů domácností na nákup spotřebního koše statků a služeb proti zvolenému výchozímu roku

Míra inflace Procentní přírůstek indexů spotřebitelských cen

Míra inflace – vzorec výpočtu ISC08 – ISC07 r = ---------------- x 100 (v %) ISC07 r míra inflace ISC08 index spotřebitelských cen v roce 2008 ISC07 index spotřebitelských cen v roce 2007

Příklad Jestliže ISC07 = 100 ISC08 = 106,3 Pak je roční míra inflace: 106,3 - 100 r = --------------- x 100 = 6,3 % 100

Úkol Vyhledej, jaká je aktuální míra inflace v: Na internetové adrese EU USA Na internetové adrese http://ekonom.ihned.cz (nebo přímo v časopisu Ekonom) v rubrice Peníze a burzy: Ekonomické ukazatele. Údaje si poznamenej. Prameny: Ekonom.iHNed.cz. [online]. Dostupný z WWW: < http://ekonom.ihned.cz/ Ekonom : Týdeník vydavatelství Economia. Vychází každý čtvrtek. ISSN 1210-0714.

Formy inflace Členíme podle: rychlosti růstu cenové hladiny příčin

Formy inflace Členěné podle rychlosti růstu cenové hladiny: Mírná inflace (jednociferná) Pádivá inflace (2 až tříciferná) Hyperinflace (4 a víceciferná)

Úkol Podle zjištěných konkrétních údajů urči, o jakou formu inflace se jedná v současné době v: ČR EU USA

Formy inflace Členěné podle příčin: Poptávková inflace – poptávkou tažená Nabídková – nákladová inflace – náklady tlačená

Úkol Postupně urči, čím může být konkrétně způsobena inflace: Poprávkou tažená Náklady tlačená

Setrvačnost inflace Inflace se vyznačuje vysokou setrvačností. Ta je spojená s inflačním očekáváním.

Úkol Uveď, jaké budou tvé mzdové požadavky, bude-li se zvyšovat průměrná úroveň cen. Ovlivní to další vývoj inflace? Uveď jak.

Úkol – důsledky inflace Uveď konkrétní důsledky inflace. Kdo je inflací nejvíce znevýhodněn? Je někdo inflací zvýhodněn a proč?

Důsledky inflace (obecné shrnutí) Postihuje příjemce fixních důchodů Nepříznivě ovlivňuje mzdy a platy Způsobuje pokles hodnoty půjček a vkladů Znevýhodňuje věřitele Zvýhodňuje dlužníka Nepostihuje vlastníka nemovitostí

Úkol Uveď, jak je možné negativním důsledkům inflace čelit.

LITERATURA KONEČNÝ, Bronislav - SOJKA, Milan: Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha: Libri, 1996. ISBN 80-85983-05-2. VLČEK, Josef a kol.: Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, 2003. ISBN 80-86395-46-4. VLČEK, Josef a kol.: Ekonomie pro neekonomy. Praha: Codex Bohemia, 1998. ISBN 80-85963-66-3.