Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Dynamika hmotného bodu
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
MECHANIKA.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Dynamika hmotného bodu
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Dynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Zákon vzájemného působení dvou těles
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Digitální učební materiál
4.Dynamika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_19_ Newtonovy pohybové zákony I Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
NEWTONOVY ZÁKONY.
MECHANIKA.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Účinky síly na těleso posuvné účinky síly
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
VY_32_INOVACE_
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK

Pro zopakování – Účinky síly Posuvné účinky – síla uvede těleso z klidu do posuvného pohybu, nebo může pohyb tělesa urychlit, zpomalit nebo zastavit. Může změnit i směr pohybu. Otáčivé účinky – síla může těleso roztočit, zrychlit, zbrzdit nebo zastavit jeho otáčivý pohyb. Deformační účinky : Síla může změnit tvar tělesa.

Newtonovy pohybové zákony Newtonovy pohybové zákony jsou fyzikální zákony formulované Isaacem Newtonem. Popisují vztah mezi pohybem tělesa a silami, které na toto těleso působí. Newton zavedl celkem tři pohybové zákony, které tvoří základ klasické mechaniky a zejména dynamiky, která zkoumá příčiny pohybu. Tyto zákony umožňují určit, jaký bude pohyb tělesa v inerciální vztažné soustavě, jsou-li známy síly působící na těleso. Newtonův první a druhý zákon v latině v původním vydání

Sir Isaac Newton Sir Isaac Newton (4. ledna 1643 ve Woolthorpu – 31. března 1727 v Londýně) byl anglický fyzik, matematik, astronom, přírodní filosof, alchymista a teolog, jenž bývá často považován za jednu z nejvlivnějších osob v dějinách lidstva. Woolsthorp – místo narození Isaaca Newtona Isaac Newton

1. Newtonův pohybový zákon Zákon setrvačnosti Fg = Ftl … gravitační a tlaková síla podložky Síly jsou v rovnováze  po úderu na těleso nepůsobí „žádná“ síla /odporové a třecí síly zanedbáváme/

Znění zákona: Těleso setrvává v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, jestliže na ně nepůsobí jiná tělesa silou nebo jestliže jsou síly působící na těleso v rovnováze. Popis zákona: obecná vlastnost těles setrvávat v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, nepůsobí-li na ně jiná tělesa silou, se nazývá setrvačnost ke změně pohybového stavu je nezbytné působení vnější síly využití : vyklepávání prachu, bruslení, brzdná dráha auta, …

Uveď, které těleso bude v klidu, které v pohybu, jestliže: automobil náhle zastaví. číšníkovi vběhne do cesty kočka, musí zastavit. běžec doběhne závod. Automobil bude v klidu, cestující setrvají v pohybu, pokud nebudou připoutaní, opustí možná některým z oken auto. Běžec nedokáže zastavit hned v cíli, setrvačností bude běžet ještě několik metrů za cílem. Číšník zastaví, tác zastaví – číšník ho drží, ale skleničky budou pokračovat v pohybu a spadnou na zem.

2. Newtonův pohybový zákon Zákon síly Působí-li na těleso síla, mění se jeho rychlost. (síla uvede těleso z klidu do pohybu, pohyb tělesa urychlí, zpomalí, zastaví nebo změní jeho směr) Proti pohybu tělesa působí brzdné síly – třecí nebo odporové.

Zákon síly Čím větší síla po určitou dobu na těleso působí, tím je změna jeho rychlosti větší. Čím větší má těleso hmotnost, tím je změna jeho rychlosti působením síly po určitou dobu menší.

ve skutečnosti musíme na těleso, aby se pohybovalo rovnoměrně přímočaře, téměř vždy působit silou – musíme překonávat brzdné síly – hlavně tření

3. Newtonův pohybový zákon Zákon vzájemného působení dvou těles (akce a reakce) Působí-li jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první silou stejně velkou opačného směru. Tyto síly se nazývají síly akce a reakce a mají tyto vlastnosti: Jsou stejně velké Jsou opačně orientované Současně vznikají a současně zanikají Působí na dvě různá tělesa, a proto se ve svých účincích nemohou rušit! (nejsou v rovnováze)

Motivační obrázky:

Jaké síly působí při zatloukání hřebíku? Vyzkoušej si tento jednoduchý pokus 

Zákon setrvačnosti - video Zákon akce a reakce - video Newtonovy zákony - Česká televize