Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_02.03.54.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_02.03.54."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: Newtonovy zákony (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 6. ročník základní školy ÚNOR 2013

3 Použité zdroje: Isaac Newton: (on line) 2/2013 Video: archiv autorky

4 Anotace Materiál slouží ke shrnutí učiva. Na posledním snímku je vložen zápis shrnutí. Materiál navazuje na učivo o gravitační síle. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

5 Newtonovy zákony

6 Co je to setrvačnost? Na tělese se nic nemění.
Co se na tělese může měnit? Rychlost pohybu – zrychlit nebo zpomalit. Zastavit nebo se rozpohybovat. Změna směru pohybu. Tvar – může se deformovat.

7 Zákon setrvačnosti Aby sloup nespadl, musí být v rovnováze všechny tyto síly. Těleso setrvává v klidu nebo v pohybu rovnoměrném přímočarém, jestliže síly působící na těleso jsou v rovnováze ( vlastně se vyruší).

8 Zákon o síle Vlak se rozjede, protože parní stroj působí silou
na kola lokomotivy

9 Zákon o síle PORUŠÍ-LI SE ROVNOVÁHA SIL PŮSOBÍCÍCH NA TĚLESO, ZMĚNÍ SE RYCHLOST POHYBU TĚLESA NEBO SE TĚLESO ZDEFORMUJE.

10 Zákon akce a reakce

11 Zákon akce a reakce Tělesa na sebe navzájem působí silami, které jsou stejně velké a opačného směru. Tyto síly nejsou v rovnováze, protože každá působí na jiné těleso.

12 Gravitační zákon Tělesa se navzájem přitahují gravitační silou.
Závisí na hmotnosti obou těles. A na jejich vzájemné vzdálenosti. Proto vnímáme působení Země na nás. S ostatními tělesy se také přitahujeme, ale tyto síly jsou proti gravitační síle Země malé.

13 Zápis


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_02.03.54."

Podobné prezentace


Reklamy Google