Věta je celek složený ze slov. Ta jsou v ní uspořádána podle určitých pravidel. Úkol: Zkus slova uspořádat tak, aby vznikla smysluplná věta. a)Plejtváci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B.
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Plazi.
Plazi - druhy.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Panda velká Červený výstražný trojúhelník a v něm černobílý medvěd. Označují se jim druhy, kterým v přírodě hrozí vyhubení.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Slovní druhy přehled.
ŠELMY.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Želvy.
Vnitřní a vnější stavba těl savců
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Orangutani.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Sloni.
Savci.
KROKODÝLI.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY - NÁSOBENÍ MIMO OBOR NÁSOBILEK VYPÁTREJ PODLE INFORMACÍ A OBRÁZKU UKRYTÉ ZVÍŘE. VYBER SI LIBOVOLNÉ POLÍČKO. VYPOČÍTEJ PŘÍKLAD A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Anotace – Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na.
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
KYTOVCI.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
ŽELVY A KROKODÝLI (po výkladu si zapiš do sešitu)
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Mořští ptáci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Druhy přísudku Skladba věty.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Základní větné členy – přísudek
Krokodýli (c) Mgr. Martin Šmíd.
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Věta je celek složený ze slov. Ta jsou v ní uspořádána podle určitých pravidel. Úkol: Zkus slova uspořádat tak, aby vznikla smysluplná věta. a)Plejtváci – až – tun – spotřebují – korýšů – denně – šest. b)Mroži – podkožního – silnou – mají – vrstvu – tuku. c)Výška – k zemi – koně – se měří – od kohoutku. d)Gepardi – na souši – nejrychlejší – jsou – zvířata. e)Tygři – jeleny – a – loví – nejčastěji – prasata.

ŘEŠENÍ: a)Plejtváci denně spotřebují až šest tun korýšů. b)Mroži mají silnou vrstvu podkožního tuku. c)Výška koně se měří od kohoutku k zemi. d)Gepardi jsou nejrychlejší zvířata na souši. e)Tygři nejčastěji loví jeleny a prasata.

Úkol: Ve větách chybí některá slova. Zkus je doplnit. a)Medvědi__________ 4 nohy. Občas ale _______ po dvou. b)Svůj chobot slon __________ k jídlu, pití a ke zdravení jiných slonů. c)Zuby hlodavců neustále ____________. Je to proto, že se neustále opotřebovávají. d)Samec lva _________ asi 180 kg. e)Kukačky __________ vejce do hnízd menších ptáků. Ke kterému slovnímu druhu patří slova, která jste doplnili?

a)Medvědi mají 4 nohy. Občas ale chodí po dvou. b)Svůj chobot slon používá k jídlu, pití a ke zdravení jiných slonů. c)Zuby hlodavců neustále dorůstají. Je to proto, že se neustále opotřebovávají. d)Samec lva váží asi 180 kg. e)Kukačky kladou vejce do hnízd menších ptáků. ŘEŠENÍ: Doplněná slova patří mezi SLOVESA.

Nejdůležitějším členem ve větě je přísudek.  Bývá jím zpravidla sloveso v určitém tvaru.  Vyjadřuje, co dělá podmět.  např. Vůdčí samec goril si občas výhrůžně zabuší do hrudi. Úkol: Vyhledej přísudky ve větách. a)Sloní mláďata se v těle matky vyvíjejí 22 měsíců. b)Gekoni dokážou běhat i po stropě. c)Želvy v ohrožení zatáhnou měkké části těla do krunýře. d)Rozzuřený chameleon vzteky zčerná. e)Samice aligátora zůstává se svými mláďaty nejméně 1 rok po jejich vylíhnutí.

ŘEŠENÍ: a)Sloní mláďata se v těle matky vyvíjejí 22 měsíců. b)Gekoni dokážou běhat i po stropě. c)Želvy v ohrožení zatáhnou měkké části těla do krunýře. d)Rozzuřený chameleon vzteky zčerná. e)Samice aligátora zůstává se svými mláďaty nejméně 1 rok po jejich vylíhnutí.

Podmět je část věty, na kterou se ptáme otázkou KDO – CO a určitým tvarem slovesa. Pomět bývá vyjádřen:  podstatným jménem např. Kajmani dosahují pohlavní dospělosti v 8-10 letech života.  přídavným jménem např. Draví v přírodě vítězí.  zájmenem např. Oni nejsou dobrými plavci.  číslovkou např. Oba dva mohou vyhrát.  citoslovcem např. Ozvalo se žbluňk.

Úkol: Najdi v každé větě podmět. a)Uštknutí mamby je pro člověka smrtelné. b)Své dýkovité zuby neustále ztrácejí krokodýli. c)Hvězdici může dorůst nové rameno. d)Smrtelné je žahnutí mořské sasanky. e)Většina chobotnic při napadení vystříkne mrak inkoustu. f)Kostra žraloků je chrupavčitá. g)Ostré čelisti mají svižníci.

a)Uštknutí mamby je pro člověka smrtelné. b)Své dýkovité zuby neustále ztrácejí krokodýli. c)Hvězdici může dorůst nové rameno. d)Smrtelné je žahnutí mořské sasanky. e)Většina chobotnic při napadení vystříkne mrak inkoustu. f)Kostra žraloků je chrupavčitá. g)Ostré čelisti mají svižníci. ŘEŠENÍ: