Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní správa a samospráva Principy demokracie
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
DEMOKRACIE ZA PRVNÍ REPUBLIKY
Právní základy státu.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Politický systém Itálie
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
Právní základy státu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Výchova k občanství Moc zákonodárná
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VOLBY V ČR.
Demokracie.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
POLITICKÝ SYSTÉM NĚMECKA
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ REPUBLICE Autorka: Jaroslava Suchá 1

VOLBAMI SE ZAJIŠŤUJE ÚČAST OBČANŮ (NEPŘÍMÁ DEMOKRACIE) NA VEŠKERÉ STÁTNÍ MOCI 2

3 ČÁSTI STÁTNÍ MOCI 1. ZÁKONODÁRNÁ 2. VÝKONNÁ 3. SOUDNÍ 3

MOC ZÁKONODÁRNÁ ZÁKONY VYDÁVÁ LID PROSTŘEDNICTVÍM SVÝCH ZÁSTUPCŮ-POSLANCŮ ZVOLENÝCH DO PARLAMENTU 4

MOC VÝKONNÁ STÁTŘÍDÍ VLÁDA A PREZIDENT VLÁDA A PREZIDENT 5

MOC SOUDNÍ NEZÁVISLÉSOUDYSOUDÍ SPORY A PROTIZÁKONNÉ ROZEPŘE 6

VOLIČ OBČAN ČR STARŠÍ 18 LET VOLBY VOLIČ OBČAN ČR STARŠÍ 18 LET VOLBY PARLAMENTNÍ PARLAMENT POSLANECKÁ SENÁT POSLANECKÁ SENÁT SNĚMOVNA SNĚMOVNA POSLANCŮ SENÁTORŮ POSLANCŮ SENÁTORŮ POSLANEC volen na 4 roky občan ČR starší 21 let OBECNÍ OBECNÍ ZASTUPITELSTVO ČLEN ZASTUPITELSTVA volen na 4 roky občan ČR starší 21 let 7

ROZDÍL MEZI PARLAMENTEM A OBECNÍM ZASTUPITELSTVEM PARLAMENT Pokud vydá parlament zákon, platí pro celou republiku. Př.) povinná školní docházka devět let. OBECNÍ ZASTUPITELSTVO ZASTUPITELSTVO Obecní zastupitelstvo města Švihova rozhodne o příspěvku pro rodiče žáků 1. ročníku, platí pouze pro Švihov. 8

VOLEBNÍ MÍSTNOST 9

HLASOVACÍ LÍSTEK 10

POLITICKÁ STRANA je politická organizace, která prosazuje určitou ideologii, nebo je vytvořená za účelem řešení nějakého problému. Politická strana je charakterizována : snahou o získání politické moci ve volbách,snahou o získání politické moci ve volbách, dobrovolnou, otevřenou a trvalou organizací,dobrovolnou, otevřenou a trvalou organizací, společnými zájmy jejích členůspolečnými zájmy jejích členů 11

VOLEBNÍ MÍSTNOST VOLEBNÍ KOMISE VOLIČ PLENTA VOLEBNÍ URNA 12

VOLBY V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ JSOU : SVOBODNÉSVOBODNÉ účast při volbách dobrovolná, volíme tajně VŠEOBECNÉVŠEOBECNÉ volit může každý ROVNÉROVNÉ každý občan má stejný počet hlasů, hlas každého občana má stejnou váhu (dělníka i prezidenta) PŘÍMÉPŘÍMÉ občané volí přímo, nikoliv přes prostředníky TAJNÉTAJNÉ nikdo se nemůže dovědět jak kdo volil 13

PŘEMÝŠLEJ KOMU PATŘÍ VEŠKERÁ STÁTNÍ MOC V DEMOKRATICKÉ REPUBLICE? ? PARLAMENTU ? MINISTRŮM ? NEJVYŠŠÍMU SOUDU ? NEJVYŠŠÍMU SOUDU ? VLÁDĚ ? VLÁDĚ ? PREZIDENTOVI ? ODBORÁŘŮM ? PREZIDENTOVI ? ODBORÁŘŮM ? LIDU ? LIDU ? NEJCHYTŘEJŠÍM LIDEM ? VELITELI ARMÁDY ? NEJCHYTŘEJŠÍM LIDEM ? VELITELI ARMÁDY 14

VÝSLEDKY VOLEB DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY V ROCE 2010 obrázky:wikipedie. klipart 15