Testováním ke kvalitě vzdělávání TKKV 31/5/2012 ? několik metafor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Budoucnost všeobecného vzdělávání
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Zaměstnaní Učitele ZŠ Základní škola.
Poslání, principy a metoda skautingu
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Přínos gymnázií pro vzdělání české společnosti 4/4/2013.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Etická výchova a Finanční gramotnost
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Co se testuje v Bhútánu? Ondřej Šteffl Testováním ke kvalitě vzdělávání? 5/6/2013.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Vzdělávání odchází ze školství Dobré a špatné zprávy Lípa 2011.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Kampaň „Česko mluví o vzdělávání“ aneb o co nám jde Silvie Pýchová, EDUin , Olomouc.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Zdravá škola.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Komunitní a otevřená škola
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Biotické podmínky života
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Vzdělanostní šance včera a dnes a sociální původ dětí Ondřej Šteffl, Scio Poslanecká sněmova 18/03/2015.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín Mgr. Pavel Michalík.
Cargo efekt a testování 5. a 9. tříd Ondřej Šteffl,
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
, Pedagogická fakulta MU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko - Vzdělanost a věda.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Česká národní koalice pro digitální pracovní místa
MOŽNOSTI PREZENTACE BADATELSKÉ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE MGR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Testováním ke kvalitě vzdělávání TKKV 31/5/2012 ? několik metafor

… ale POZOR! (velmi nevědecké) Učitelé jsou nekvalitní… ale POZOR! Chodil jsem 17 let do školy... ale POZOR školy jsou různé! ZŠ 1/4000, SŠ 1/1200, VŠ 2/100 (10000) V tomhle mi škola pomohla (uškodila)… Ale POZOR! Děti jsou různé! A dospělí taky!

Jak vzdělávání (a testování) přišlo do škol

Příběh vzdělávání Pravěk Evoluce člověka skončila v době lovců a sběračů. Učení od starších nápodobou a akcí je to přirozené. Sudbury Valley School

Příběh vzdělávání Starověk V mnoha raných civilizací (Egypt, Sumer, Indie) bylo vzdělávání spojené s bohatstvím a udržení autority, nebo s převládající filozofie, víry nebo náboženství. 1 % gramotných Scholé: Rozjímání nad světem (Aristoteles), vyšší činnosti volného času pro dosahování duševního blaha Řím kolem 10 % gramotných Povinná školní docházka V roce 64 nl., Izrael, veřejné školy mají být otevřeny v každém městě a vesničce pro všechny děti. Náklady se hradí obce. Platonova akademie, mozaika z Pompejí

Příběh vzdělávání Středověk Cambridge, 1231 Klášterní školy

Příběh vzdělávání Průmyslová revoluce Povinná školní docházka 1616, Skotsko, v každé farnosti škola (Adam Smith, David Hume) 1736, Norsko, čtení 1774, u nás Marie Terezie (zrušení roboty 1848) 1852, USA, Massachusetts 1870 Anglie a Wales

Informační revoluce Historie komunikace a získávání informací by Kryšpín on …chybí škola…

Příběh vzdělávání vliv (podíl) institucí na vzdělávání zdroj:vycucáno z prstu

Jak se vzdělávání rozešlo (samo se sebou)

Jaké chcete děti? Většina z Vás jsou rodiče, co byste si přáli – jaké by měly být a co by měly umět vaše děti? zapojit diodu rozlišit přívlastkovou a podmětnou větu vedlejší objasnit funkci dvou organismů ve stélce lišejníků vypočítat složení roztoků, připravit prakticky roztok daného složení využívat Ohmův zákon při řešení praktických problémů formulovat a řešit reálnou situaci pomocí rovnic a jejich soustav využívat při tvořivých činnostech prvky lidových tradic Rámcový vzdělávací program základního vzdělávání

Jaké chcete děti? Většina z Vás jsou rodiče, co byste si přáli – jaké by měly být a co by měly umět vaše děti? umí se radovat ze života umí a chce se stále učit je sebevědomé, věří si je své a jedinečné rozumí samo sobě je odvážné, nebojí se chybovat umí překonávat překážky, je vytrvalé umí anglicky umí vidět věci v souvislostech

Jaké chcete zaměstnance? Zaměstnavatelé, co by si přáli – jací by měly být a co by měli umět vaši zaměstnanci? vysvětlí různé způsoby výživy hub a jejich význam v ekosystémech a místo v potravních řetězcích přečte chemické rovnice a s užitím zákona zachování hmotnosti vypočítá hmotnost výchozí látky nebo produktu prokáže základní znalost chovu drobných zvířat a zásad bezpečného kontaktu se zvířaty vyjádří vlastní názor k problematice zdraví a diskutuje o něm v kruhu vrstevníků, rodiny i v nejbližším okolí modeluje a řeší situace s využitím dělitelnosti v oboru přirozených čísel Rámcový vzdělávací program základního vzdělávání

Jaké chcete zaměstnance? Zaměstnavatelé, co by si přáli – jací by měly být a co by měli umět vaši zaměstnanci? umějí se radovat ze života umějí a chtějí se stále učit jsou sebevědomí, věří si jsou sví a jedineční rozumějí sami sobě jsou odvážní, nebojí se chybovat umějí překonávat překážky, jsou vytrvalí umějí anglicky

Jaké chcete zaměstnance? Zaměstnavatelé, co by si přáli – jací by měly být a co by měli umět vaši zaměstnanci? zvládat mezilidské vztahy a umění jednat s lidmi jsou loajální k zaměstnavateli jsou samostatní umějí řešit stresové situace jsou empatičtí umějí cizí jazyky jsou ukáznění a ochotní podřídit se jsou ochotní se učit jsou adaptabilní Projekt MPO a HK ČR - aktuální potřeby zaměstnavatelů na trhu práce

Jaké chcete spoluobčany? Všichni žijeme v této společnosti, co byste si přáli – jací by měly být a co by měli umět spoluobčané vašich dětí? jsou slušní a poctiví jsou moudří (nevolit VV) jsou tolerantní jsou pracovití jsou aktivními občany jsou sebevědomí, věří si jsou sví a jedineční jsou odvážní, nebojí se chybovat

Co testujeme? … výsledky vzdělání … a myslíte vzdělání, které chcete jako rodič vzdělání, které chcete jako občan vzdělání, které chce zaměstnavatel a nebo to, co si děti odnášejí ze školy?

Co chceme? … vzdělání … a myslíte vzdělání, které chcete jako rodič vzdělání, které chcete jako občan vzdělání, které chce zaměstnavatel a nebo to, co si děti odnášejí ze školy?

Co testujeme a proč?

Medicína x vzdělávání Testováním ke kvalitě vzdělávání ? Laboratorními rozbory ke zdraví ?

Formativní x sumativní hodnocení Medicína x vzdělávání Diagnóza x pitva

Hladina cukru v krvi … stélka lišejníků, řešení lineárních rovnic Medicína x vzdělávání

Léčení Nástroje zlepšování Medicína x vzdělávání

Medicína

Zbraně

Škola

Proč jde vzdělávání ze škol? Není jasné, o které vzdělávání jde –pro jednotlivce? pro společnost? pro zaměstnavatele? –anebo možná pro učitele a pro školu… Chybí cíl!

Veřejný prostor

Kde se bere vzdělávání ve veřejném prostoru? Wikipedie, Google, BBC, Dietlovy seriály Business & Information Forum 2012 Khan Academy TED.com World of Warcraft (zkráceně WoW) je fantasy MMORPG Homeschooling USA (1999, 2003, 2007) 1,7%, 2,2%, 2,9% … (v roce 2058 to bude 100%) NSZ, um Platformy paralelního vzdělávání:

Lze testovat výsledky vzdělávání veřejného prostoru? Koho? Jak? Proč? Co uděláme, až budeme něco vědět?

Jaký je vliv (podíl) institucí na vzdělávání?

Ondřej Šteffl, Scio