E-mail: 222711362@praceavztahy.cz Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel. 222711362 n. 602349848 E-mail: 222711362@praceavztahy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Dětský svět Dětské naivní teorie
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 6/7 – 11/12 vývojová psychologie.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Školní zralost Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov29 Autor Mgr.
Mladší školní období.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Aplikovaná psychologie
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Příčiny SPU.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Posuzování způsobilosti k zahájení školní docházky
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Alternativní a augmentativní komunikace
Specifické poruchy školních dovedností
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Psychologie pro sportovní praxi
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Diagnostika žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
7. Diagnostika školní zralosti
ZAHÁJENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Školní zralost a připravenost
7. Diagnostika školní zralosti
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Speciálně pedagogická diagnostika
Komunikace učitele se žáky
Diagnostické metody.
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

E-mail: 222711362@praceavztahy.cz Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel. 222711362 n. 602349848 E-mail: 222711362@praceavztahy.cz

Vymezení – obsah pojmu ŠZ Školní zralostí rozumíme takovou fyzickou a psychickou připravenost dítěte na školu, která umožňuje optimální zapojení do vyučovacího procesu bez nebezpečí ohrožení fyzického a duševního zdraví při školní zátěži. Je výsledkem biologického procesu zrání nerv. systému a celé dosavadní zkušenosti jedince

Školní zralost (pokrač.) Zpravidla rozlišujeme 4 druhy šk. zralosti: 1. Tělesnou (výška - váha: cca 120 cm - 20 kg, dentice) 2. Rozumovou (poznávání a vyjadřování se o realitě, percepční zralost, koncentrace pozornosti a zájem, logické zapamatování, ovládnutí řeči chápání symbolů, rozvinutí jemné motoriky a vizuo-motorické koordinace 3. Citovou (e. stabilita + motivace pro vytvoření kladného vztahu k vyučování a školní práci) 4. Sociální (potřeba dítěte stýkat se s jinými dětmi, podřídit se zájmům a konvencím skupiny, podřídit se autoritě učitele, začlenit se do skupiny dětí ve třídě, postupně zvládat orientaci v jednodušších sociálních situacích.

Školní zralost (pokrač.) Nejčastější příčiny odkladu školní docházky Problémy v oblasti řeči Problémy s pozorností a soustředěností Problémy v grafomotorice Problémy pracovního tempa (pomalost) Problémy vědomostního rázu (orientace ve světě) Povinná docházka v různých školských systémech začíná v rozpětí 5. – 7. roku věku dítěte. V ČR musí k 1.9. dítě dosáhnout věk 6 let. Na přání rodičů lze vzít i dítě, které dosáhne předepsaný věk (6 let) k 31.12. kalendář. Roku.

Diagnostika školní zralosti Německý autor A. Kern (1951) vypracoval jednoduchou a „nenáročnou“ metodiku: 1. Napsaní psaníčka – dítě „čmárá“ podle svého temperamentu a stupně rozvoje vizuomotorické koordinace a schopnosti vyvinout cílevědomou aktivitu. 2. Obkreslení krátké věty napsané psacím písmem – zjišťujeme sch. analýzy bohatě členěného tvaru, úsilí o zvládnutí namáhavého úkolu, úmyslnou koncentraci pozornosti, vizuálně motorickou koordinaci. 3. Nakreslení dětské postavy – projevy obecné inteligence, úroveň tvarové představivosti, paměti a vizuomotor. koord. 4. Obkreslení skupiny teček – schopn. analýzy a sysntézy, schopn. vyvinout úsilí při práci na úkolu.

Diagnostika školní zralosti Kernův test (pokrač.) 5. Vzít z rozhozených kostek požadovaný počet – simultánní postižení počtu do pěti 6. Určit na ukázané kartičce počet bodů – opět jde o simultánní postižení počtu do pěti Kernův tzv. „Grundleistungstest“ nebylo možné celý dávat ve skupině. Úkoly 5 a 6 byly proto realizované při indiv. sezení. V 60. letech zkonstruoval český autor JIRÁSEK tzv. Orientační test školní zralosti, který vyšel z Kerna: (1. kresba postavy pána; 2. napodobení psacího písma v krátké větě; 3. obkreslení skupiny 10 teček podle vzoru)

Diagnostika školní zralosti Jiráskův (ani Kernův) test však původně nezjišťoval úroveň verbálního vyjadřování . Proto se později k testu dodával ještě subtest verbálního myšlení (VM) Diagnostika školní (ne)zralosti by měla začít již v MŠ, tam by také mohla začít příp. náprava. Individuální péče s příp. odkladem školní docházky může předejít komplikacím v dalším vývoji dítěte! „Nezralé dítě“ je ve škole vystaveno mnoha tlakům, negativním zkušenostem a v nejednom žákovi je tak vypěstována nechuť či dokonce odpor ke škole.