Škola: Praktická škola dvouletá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba kapsičky (na cokoliv) podle střihu Co si musíme připravit? střih z papíru dva druhy látky + kousek látky na ozdobení kapsičky vatelín, vlizelín.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Škola: Praktická škola dvouletá
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.10
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.08
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
BEZMASÉ POKRMY
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
MASO.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Vaření – rozdělení, způsoby
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Skladování potravin VY_32_INOVACE_10 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 35 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výrobní činnost hotelu
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Úprava hovězích plátků
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa - Brambory
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.
Moderní gastronomie Ruth Martin.
Transkript prezentace:

Škola: Praktická škola dvouletá   Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 2. Téma: Výživa člověka Učivo: Konzervace masa a masných výrobků Průřezové téma: Mediální výchova

Konzervace masa a masných výrobků Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost. Obr. 1 Obr. 2 Maso a výrobky z masa podléhají velmi rychle zkáze, protože obsahují mikroorganizmy, které se v mase dobře rozmnožují. Tím dochází k rozkladu masa a někdy i k vytváření bakteriálních jedů, které nazýváme toxiny. Konzervujeme nejen všechny druhy masa, vnitřnosti i masné výrobky, ale také hotové pokrmy. Podmínkou pro jakýkoliv druh konzervace jsou čerstvé suroviny. Obr. 2

DRUHY KONZERVACE Chlazení Sušení Ke krátkodobému uchování čerstvého masa slouží chladničky nebo místo, kde je opravdu chladno. Čerstvé maso takto skladujeme max. 2-3 dny. Sušení Sušení je jedním z nejstarších způsobů konzervace . Je to vlastně odstraňování vody. Jde o pomalé vysoušení kousků masa nakrájených na tenké plátky. Maso si po vysušení zachovává svou energetickou hodnotu. Obr. 3 Obr. 4

Další způsoby konzervace Sterilace /zavařování do sklenic či konzerv/ opracované a omyté maso nakrájíme, vložíme do sklenic nebo plechovek, které dobře uzavřeme sterilujeme ve vroucí vodě 2 až 2 a ½ hodiny, druhý den opakujeme, aby se zničily všechny mikroorganizmy stejným způsobem konzervujeme i masné výrobky, jako jsou párky, šunky, paštiky aj . Obr. 6 Sterilace do sklenic Sterilace do konzerv

Zamrazování je nejvhodnější způsob konzervace masa, při němž se uchovávají všechny cenné látky za zamrazené maso se považuje to, které dosahuje uprostřed teplotu – 7 ˚C v mrazících komorách se může uchovávat až 9 měsíců rozmražené maso znovu nezamrazujeme Obr.6 Obr. 7

Uzení Uzení masa a masných výrobků probíhá v udírnách maso se předtím solí /solením získává typicky růžovou barvu/ a nakládá do láku /voda, sůl, cukr/ v láku je maso až několik týdnů, potom se pořádně omyje teplou vodou a nechá se v průvanu usušit uzení prodlužuje dobu uchování, ale ne na dlouhou dobu, pokud chceme trvanlivost prodloužit, musíme vyuzené maso sterilovat ve vlastní šťávě nebo ve slaném roztoku Obr. 9 Obr. 10 Obr. 8

Význam konzervace v dnešní moderní době je lednička a mraznička v každé domácnosti samozřejmostí také možnost každý den si koupit čerstvé maso a výrobky z masa přesto je konzervace masa velmi důležitá, protože nejenom zvyšuje trvanlivost, kvalitu a sortiment masa a masných výrobků, ale zároveň šetří čas v dnešní uspěchané době kromě samotného masa a masných výrobků jako jsou šunky, párky, buřty, prejty, paštiky aj. se konzervují i hotová jídla a vnitřnosti Obr. 11 Obr. 12

Otázky na procvičení učiva 1. Co je to konzervace masa? 2. Jaké druhy konzervace masa a masných výrobků znáš? Popiš sterilaci. 3. Co jsou to vnitřnosti? Můžeme je zamrazit? 3. Které maso a masné výrobky znáš? 4. Co je to uzení a kde probíhá? 5. Jak dlouho vydrží maso v chladničce? Obr. 13

Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použité zdroje : Inernet Explorer /http://clanky.vareni.cz/konzervovani-zeleniny-a-ovoce/erecepty.ic.cz/tag/konzervace-zeleniny/ cs.wikipedia.org/Internet Explorer https://www.google.com/- obrázky 1. svet – potravin.cz 2. jingajang.webnode.cz, jingajang.webnode.cz 3. palmovka – drůbež.cz 4. dm-trade.eu dm-trade.eu 5. toprecepty.cz 6. potravinydomu.cz 7. nakupka.cz 8. inzerce.ceskyportal.eu 9. lahudky-praha.cz 10. jingajang.webnode.cz 11.kuchyne.dumazahrada.cz 12.bungie.net 13.bungie.net Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.