Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové"— Transkript prezentace:

1 Datum: 13.1.2013 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_23_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Fyzika v kuchyni Anotace: Prezentace, která slouží k výkladu, procvičení a zopakování učiva. Datum:

2 Fyzika v kuchyni

3 Ledárna - „lednička“ ve sklepě
led se navezl do sklepa přikryl vrstvou slámy led při tání odebíral z okolí teplo a chladil potraviny

4 Lednička, mraznička výparník - vypařování speciální kapaliny - přitom odebírá z potravin teplo kompresor - stlačí plyn z výparníku - plyn zkapalní chladič - kapalina odevzdá teplo do okolí (černé trubičky na zadní straně ledničky)

5 Míchání pokrmů - závislost na hustotě - řidší pokrmy se promíchají samy prouděním (polévka, brambory, maso, . . .) hustší pokrmy musíme míchat – velké tření (omáčky, kaše, . . .)

6 Pečení masa musíme podlévat vodou voda „uhlídá“ teplotu 100 0C – maso se nemůže spálit - pečení na zelenině – nemusí se podlévat

7 Různé úpravy masa 1. pečení – teplo se do masa dostane vedením (horkým vzduchem) 2. grilování – teplo se do masa dostane zářením 3. mikrovlnná trouba – mikrovlny proniknou hluboko do masa a zahřejí je na vysokou teplotu

8 Tlakový hrnec – „papiňák“
větší tlak – vyšší teplota varu – kratší čas vaření - poklice - těsnění otvor v poklici – kovová zátka – regulace páry tavná pojistka neotvírat násilím!

9 Zavařování sklenice naplníme a uzavřeme zahřejeme – vodní pára vytlačí vzduch zchladíme – vodní pára zkapalní a pod víčkem se vytvoří podtlak atmosférický tlak víčko přimáčkne ke sklenici

10 Co jsme si zapamatovali?
Vysvětli princip ledárny. Vysvětli funkci ledničky a mrazničky. Jak je to s mícháním pokrmů? Popiš, jak pečeme maso. Jakými způsoby můžeme upravovat maso? Popiš funkci papiňáku. Popiš postup a podstatu zavařování.

11 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pressure_cooker.jpg
Ostatní obrázky: galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google