MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Projektové řízení Modul č.1.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Organizační struktury
Řídící struktury.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Útvar krizového řízení
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Integrovaná střední škola,Slaný
Toxikologické aspekty chemických havárií Lekce II Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Přírodní katastrofy.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Pojišťovnictví Charakteristika.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Marketingové prostředí
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Robert Mohos,3IT. Disaster Recovery Planning  Plány pro obnovu činnosti po mimořádné události - Preventivní opatření - Zmírnění následků - Ulehčení obnovy.
Proces řízení rizik.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
1 Krizové řízení Seminář č. 1. Podmínky ukončení 100% účast – if absence, nutné dohodnout se a vypracovat náhradní plnění Písemná práce – 4 A4 čistého.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
Právo sociálního zabezpečení
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ekonomika – základní pojmy.
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Přehled živelních pohrom
Nové typové plány v roce 2018
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE

krizových jevů, případně mohou představovat přímo jejich MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST náhlá závažná událost, která způsobila narušení stability systému anebo probíhajících dějů a činností, případně ohrozila jejich bezpečnost anebo existenci, přináší se sebou změny kvality prvků systému, a tím i změny kvality vztahů a vazeb mezi nimi, systém se tedy přizpůsobuje novým podmínkám, které se mění v jeho nitru, případně v prostředí, v kterém se nachází, uvedené změny mají velmi často degradační charakter a jsou teda nežádoucí, ale výjimečně se v nich mohou objevovat i rozvojové prvky a tendence. MU jsou tedy součástí krizových jevů, případně mohou představovat přímo jejich spouštěcí mechanizmus.

MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST kladná podílí se na zvýšení kvalitativní úrovně systému (hmotnostně, energeticky, informačně,...), její rozsah a dopad na systém nebyl dopředu předpokládaný, případně plánovaný a vyvolává problémy při vykonávaní rutinních činností. dvě skupiny záporná způsobuje zastaveni činnosti, případně zánik původního systému tím, že přeruší vazby mezi jeho prvky, v krajním případě způsobí jejich úplný rozpad anebo zničení. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST dvě příčiny nedostatek hmot, energií a informací většinou mohou probíhat postupné změny až do okamžiku zlomu, kdy se uskuteční změna kvality anebo se může změna uskutečnit skokem nadbytek hmot, energií a informací zahlcení systému a narušení jeho funkčnosti až životaschopnosti (může probíhat postupně až do hraničního stavu anebo skokem).

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Živelné pohromy Havárie Katastrofy nežádoucí uvolnění kumulovaných energií anebo hmot v důsledku nepříznivého působení přírodních sil, přičemž současně mohou působit nebezpečné látky anebo ničivé faktory mající negativní vliv na člověka a na materiální hodnoty (povodně, zemětřesení, výbuchy sopek) Živelné pohromy Havárie odchylky od ustáleného provozního stavu, v důsledku kterého unikly nebezpečné látky anebo působily jiné ničivé faktory, které mají negativní vliv na život, zdraví a majetek nárůst ničivých faktorů a jejich následná kumulace v důsledku živelných pohrom a havárií (představují jen malou část živelných pohrom a havárií - velká zemětřesení, letecké a námořní havárie, nehody v dopravě spojené s únikem nebezpečných látek, havárie jaderných zařízení, destrukce vodohospodářských děl a řada dalších) Katastrofy Teroristický útok

Mimo toho se jako mimořádné události označuje řada dalších náhodných jevů a procesů, které narušily chod společenského života a ohrozily zdraví a život lidí, případně poškodily materiální hodnoty, například: radikální stranickopolitické změny (politické převraty), občanské nepokoje, krach velkých výrobních organizací, zastavení dodávek strategických surovin ze zahraničí a následný nedostatek určitých výrobků na trhu, rozsáhlé epidemie (hromadné onemocnění lidí, případně hospodářských zvířat)...

ČINITELE MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI jevy, které ji popisují a jsou pro ni charakteristické z hlediska příslušného subjektu (úrovně jeho poznání a způsobu chování) důsledek vzniku mimořádné události příčina vzniku mimořádné události čas vzniku mimořádné události délka trvání mimořádné události doba vzniku mimořádné události prostor vzniku mimořádné události úroveň informovanosti o vzniku mimořádné události intenzita mimořádné události riziko vzniku mimořádné události

CHARAKTERISTIKA ČINITELŮ MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI důsledek vzniku mimořádné události způsobuje ztráty, škody, omezení a ohrožení života lidí a materiálních hodnot je to konkrétní projev mimořádné události iniciuje vznik záchranných a bezpečnostních systémů (krizový management, havarijní a záchranné služby, systém záchranných a likvidačních prací, monitorovací a analytické systémy,...) 1. příčina vzniku mimořádné události její poznání umožňuje minimalizovat negativní důsledky a vykonávat preventivní opatření, její komplexní vyhodnocení umožňuje předvídat vznik budoucích krizových jevů a přijmout řadu preventivních opatření 2.

CHARAKTERISTIKA ČINITELŮ MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI čas vzniku mimořádné události je obsažen v rychlosti projevení se účinků mimořádné události a v možnosti předvídat vznik mimořádné události s negativními dopady vyústění děje do kritického okamžiku může být: náhlé postupně vznikající 3. délka trvání mimořádné události je charakterizovaná dobou, po kterou působí negativní jevy a znemožňují návrat do původního stavu norma na zařazení do jednotlivých skupin není stanovena, ale posuzuje se podle konkrétních případů a rozděluje mimořádné události na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé 4.

CHARAKTERISTIKA ČINITELŮ MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI doba vzniku mimořádné události souvisí s možností zjištění mimořádné události a podmínkami jejího řešení v tomto směru je potřebné v jednotlivých případech zohledňovat: den noc roční období 5. prostor vzniku mimořádné události je charakterizován podmínkami, ve kterých mimořádná událost probíhá: vnitřními podmínkami vnějšími podmínkami 6.

CHARAKTERISTIKA ČINITELŮ MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI úroveň informovanosti o vzniku mimořádné události zabezpečení prvotní informovanosti o vzniku mimořádné události vytvoření systému monitorování krizového jevu vyrozumění pracovníků krizového managementu a varování obyvatelstva v dotčené oblasti poskytování úplných informací pro řídící stupně krizového managementu, pro odborníky z praxe i pro širokou veřejnost 7. intenzita mimořádné události velikost působení destrukční síly 8. riziko vzniku mimořádné události míra nebezpečnosti a schopnosti destrukčního potenciálu ohrozit existenci určitého systému 9.

MIMOŘÁDNÁ SITUACE je období ohrožení anebo působení negativních následků mimořádné události na život, zdraví anebo majetek, případně životní prostředí, v průběhu kterého jsou prováděna opatření na snižování rizik, ohrožení anebo postupy a činnosti na odstraňování následků mimořádné události je to tedy období narušení dosažené úrovně bezpečnosti a stability daného subjektu anebo systému