Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
O drsnosti a materiálech
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
O roli pružiny při měření síly
Jak si ulehčit představu o kmitání
Harmonický pohyb Mgr. Alena Tichá.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Mechanické kmitání.
O síle působící proti pohybu
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
K čemu může vést více vlnění
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
KYVADLO
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Derivace –kmity a vlnění
Kde je elektrické pole „silnější“
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_16 Název materiáluPružina.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Harmonické kmitání: y = f (t)
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PaedDr. Jozef Beňuška
Harmonický oscilátor – pružina
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

Jaká síla způsobuje harmonické kmitání? DYNAMIKA KMITAVÉHO POHYBU aneb Jaká síla způsobuje harmonické kmitání? PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

Při vytvoření oscilátoru se pružina prodlouží. lo - délka nezatížené pružiny Dl - prodloužení pružiny při deformaci tíhovou silou FG

Prodloužením pružiny vzniká síla pružnosti Fp. Velikost síly pružnosti pružiny Fp je přímo úměrná prodloužení pružiny Dl.

Konstanta úměrnosti k k - tuhost pružiny, direkční síla

Tuhost pružiny k Tuhost pružiny k číselně odpovídá velkosti síly F, která způsobí prodloužení pružiny o 1 metr.

V rovnovážné poloze závaží ... RP je výsledná působící síla na pružinu rovna nule, tíhová síla závaží FG je rovna síle pružnosti pružiny Fp.

Vychýlením závaží do vzdálenosti y ... RP Příčinou harmonického kmitání mechanického oscilátoru je síla FV přímo úměrná okamžité výchylce y.

Nachází-li se oscilátor v rovnovážné poloze ... RP Okamžitá výchylka y je rovna nule, výsledná síla Fv je rovna také nule.

Nachází-li se oscilátor pod rovnovážnou polohou ... Výsledná síla Fv má opačný směr než okamžitá výchylka, výsledná síla Fv má směr do rovnovážné polohy.

Nachází-li se oscilátor nad rovnovážnou polohou ... RP Výsledná síla Fv má opačný směr než okamžitá výchylka, výsledná síla Fv má směr do rovnovážné polohy.

Harmonický pohyb mechanického oscilátoru je způso- ben silou, která neustále směřuje do rovnovážné polohy a je přímo úměrná okamžité výchylce.

Časový diagram y, Fv t Maximální síla - FVm - působí na těleso v amplitudách.

Kmitání bez ovlivňování vnějšími silami je vlastní kmitání. w0 - úhlová frekvence vlastního kmitání oscilátoru

Kmitání bez ovlivňování vnějšími silami je vlastní kmitání. Úhlová frekvence vlastního kmitání závisí na parametrech oscilátoru: tuhosti pružiny k, hmotnosti závaží m. S využitím ... Perioda a frekvence vlastního kmitání oscilátoru.

Řešte úlohu: Oscilátor vznikl zavěšením závaží s hmotností 10 kg na pružinu, která se prodloužila o 15 cm. Určete periodu vlastních kmitů oscilátoru. T = 0,78 s

Řešte úlohu: Na oscilátor harmonicky kmitající s periodou T působí v počátečním okamžiku, když oscilátor dosahuje amplitu-du výchylky, síla o velikosti F. Určete, jaká velká síla působí na oscilátor v časech:

Test 1 Tuhost pružiny je 50 N.m-1. Prodloužení pružiny o 1m způsobí závaží s hmotností: a) m = 50 kg, b) m = 5 kg, c) m = 500 kg, d) m = 0,5 kg. 1

Test 2 Velikost síly pružnosti pružiny je přímo úměrná: a) prodloužení pružiny, b) rychlosti pohybu oscilátoru, c) okamžité výchylce, d) okamžitému zrychlení. 2

Test 3 Velikost síly způsobující harmonické kmitání oscilátoru je přímo úměrná: a) prodloužení pružiny, b) rychlosti pohybu oscilátoru, c) okamžité výchylce, d) okamžitému zrychlení. 3

Test 4 Vektor síly způsobující harmonické kmitání oscilátoru má vždy směr: a) svislý nahoru, b) svislý dolů, c) do amplitudy, d) do rovnovážné polohy. 4

Test 5 Mezi parametry mechanického oscilátoru nepatří: a) délka pružiny, b) hmotnost závaží, c) tuhost pružiny, d) frekvence kmitání. 5

Test 6 Vztah mezi frekvencí vlastních kmitů oscilátoru a jeho parametry: 6