Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_16 Název materiáluPružina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_16 Název materiáluPružina."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_16 Název materiáluPružina a kyvadlo – příklady AutorMgr. Pavel Lintner Tematická oblastFyzika Tematický okruhMolekulová fyzika a termika Ročník2 Datum tvorbyčervenec 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Pružina a kyvadlo – příklady

3 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg.

4 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg. Nápověda: Použijte vztahy pro tuhost pružiny a frekvenci mechanického oscilátoru.

5 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg. Nápověda: Použijte vztahy pro tuhost pružiny a frekvenci mechanického oscilátoru.

6 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg. Nápověda: Použijte vztahy pro tuhost pružiny a frekvenci mechanického oscilátoru.

7 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg. Nápověda: Použijte vztahy pro tuhost pružiny a frekvenci mechanického oscilátoru.

8 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg. Nápověda: Použijte vztahy pro tuhost pružiny a frekvenci mechanického oscilátoru.

9 Příklad 1 Zavěsíme-li na pružinu těleso o hmotnosti 2 kg, prodlouží se pružina o délku 6 cm. Vypočtěte, s jakou frekvencí bude na této pružině kmitat závaží o hmotnosti 4 kg. Nápověda: Použijte vztahy pro tuhost pružiny a frekvenci mechanického oscilátoru.

10 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme?

11 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

12 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

13 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

14 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

15 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

16 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

17 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme? Nápověda: Použijte vztahy pro periodu kmitů mechanického oscilátoru a pro tuhost pružiny.

18 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme?

19 Příklad 2 Těleso zavěšené na pružině kmitá s periodou 0,5 s. O kolik se pružina zkrátí, jestliže těleso z pružiny sejmeme?

20 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm?

21 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm? Nápověda: Použijte vztah pro periodu kmitu kyvadla.

22 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm? Nápověda: Použijte vztah pro periodu kmitu kyvadla.

23 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm? Nápověda: Použijte vztah pro periodu kmitu kyvadla.

24 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm? Nápověda: Použijte vztah pro periodu kmitu kyvadla.

25 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm? Nápověda: Použijte vztah pro periodu kmitu kyvadla.

26 Příklad 3 Jaké tíhové zrychlení je na planetě, jestliže na ní sekundové kyvadlo (kyvadlo s dobou kyvu 1 s) má délku 746 mm? Nápověda: Použijte vztah pro periodu kmitu kyvadla.

27 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm.

28 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm. Nápověda: V jakém vztahu jsou frekvence kyvadel? Použijte pro obě kyvadla vztah pro frekvenci a vytvořte z nich rovnici.

29 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm. Nápověda: V jakém vztahu jsou frekvence kyvadel? Použijte pro obě kyvadla vztah pro frekvenci a vytvořte z nich rovnici.

30 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm. Nápověda: V jakém vztahu jsou frekvence kyvadel? Použijte pro obě kyvadla vztah pro frekvenci a vytvořte z nich rovnici.

31 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm. Nápověda: V jakém vztahu jsou frekvence kyvadel? Použijte pro obě kyvadla vztah pro frekvenci a vytvořte z nich rovnici.

32 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm. Nápověda: V jakém vztahu jsou frekvence kyvadel? Použijte pro obě kyvadla vztah pro frekvenci a vytvořte z nich rovnici.

33 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm. Nápověda: V jakém vztahu jsou frekvence kyvadel? Použijte pro obě kyvadla vztah pro frekvenci a vytvořte z nich rovnici.

34 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm.

35 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm.

36 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm.

37 Příklad 4 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 4 kmity a druhé 3 kmity. Určete délky kyvadel, jestliže rozdíl jejich délek je 24 cm.

38 Použité zdroje: LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, c1995, 269 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6266-X.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_16 Název materiáluPružina."

Podobné prezentace


Reklamy Google