STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DTB Technologie obrábění
Advertisements

VRTÁNÍ.
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Protahování a protlačování I.
DTB Technologie obrábění Téma 6 Základy frézování
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Kontrola a měření Výroba ozubených kol a řemenic (ST48)
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování II. Ing. Iveta Mičíková
DTB Technologie obrábění Téma 4
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Teorie obrábění, základní druhy třískového obrábění
Technologie obrábění frézováním
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotacePodstata,
Strojírenství Strojírenská technologie Frézování (ST45)
Digitální učební materiál
ZPŮSOBY Frézování Název školy
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Protahování a protlačování II.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
Tato prezentace byla vytvořena
Frézování ozubených kol
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Základy frézování, druhy frézek - test
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Teorie frézování.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
FRÉZOVÁNÍ Co je to frézování a jak se rozděluje? mechanická třísková operace otáčejícím se nástrojem plošné tvarové sousledné nesousledné.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
(dnes i jednobřitým nástrojem)
Řezání vnějších závitů
Hoblování, obrážení, protahování
Hoblování a obrážení.
VY_32_INOVACE_10_2_02.
VY_32_INOVACE_10_2_16.
Základy soustružení – 2.část
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Řezné podmínky Nástroje
VY_32_INOVACE_10_2_03.
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
Způsoby výroby ozubených kol
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Strojní obrábění dřeva a dřevních materiálů
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování (podstata metody, základní rozdělení)

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0916 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_3AT114BE Předmět: Strojírenská technologie Ročník: III. Jméno autora: Ing. Mgr. Stanislav BEZDĚK Škola: SPŠ a SOU Uničov

Anotace: Definice frézování, základní rozdělení frézování. Klíčová slova: hlavní pohyby, frézování obvodem, čelem, nesousledné, sousledné.

Frézování třískové obrábění rovinných nebo tvarových ploch vícebřitým otáčejícím se nástrojem - frézou; má všestranné použití; lze obrábět vnější i vnitřní rovinné plochy, tvarové plochy, drážky, ozubená kola i závity, skládanými frézami i složité soustavy rovinných a tvarových ploch.

Podstata metody hlavní pohyb při frézování je rotační (otáčivý) a vykonává ho nástroj - fréza; vedlejší pohyby při frézování koná obrobek: posuvný (obvykle přímočarý); otáčivý (kruhový); obecný (po prostorové křivce).

Řezné pohyby při frézování

Podstata metody Výsledný řezný pohyb má tvar cykloidy, která se jen málo liší od kruhové dráhy. Řezný proces je přerušovaný, jednotlivé zuby nástroje postupně vcházejí a vycházejí z materiálu a odebírají třísku proměnného průřezu. Z hlediska chvění je výhodné, je-li v záběru s obrobkem více břitů současně.

Základní způsoby frézování Rozeznáváme dva základní způsoby frézování: obvodem válcové frézy – nástroj odebírá třísku zuby, které jsou umístěny pouze na obvodu frézy; čelem čelní frézy – nástroj odebírá současně třísku zuby, které jsou umístěny na obvodě i na čele frézy.

Frézování obvodem a čelem frézy

Základní způsoby frézování Podle smyslu otáčení frézy vůči směru posuvu dělíme frézování na: nesousledné – fréza se otáčí proti směru posuvu. Průřez třísky se postupně zvětšuje od 0 do max. Záběr je plynulým a tento způsob je příznivý z hlediska namáhání nástroje. Nevýhodou je horší jakost povrchu i směr řezné síly, která směřuje nahoru a má snahu vytahovat obrobek z upnutí.

Nesousledné frézování

Základní způsoby frézování sousledné – fréza se otáčí ve směru posuvu, průřez třísky, který je při záběru břitu maximální se postupně zmenšuje a obrobená plocha je hladší. Příznivý je i směr řezné síly, která přitlačuje obrobek ke stolu k němuž je upnut. Hlavní nevýhodou jsou silové rázy při záběru zubů do materiálu (lze zmírnit použitím fréz se šikmými zuby).

Sousledné frézování

Základní způsoby frézování - použití Nesousledné frézování se používá při obrábění výkovků, odlitků a jiných polotovarů, které mívají nečistý a tvrdý povrch. Sousledné frézování se používá především pro obrábění měkkých a houževnatých materiálů. Výkon bývá o 20 až 30% vyšší než u nesousledného frézování při stejné trvanlivosti nástroje.

Použité zdroje: DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská technologie III.: Strojní obrábění. Praha 1982. Praha: SNTL, 1982. ISBN 04-207-82. JAROSLAV ŘASA. VLADIMÍR GABRIEL. Strojírenská technologie III. - 1. díl: Metody, stroje a nástroje pro obrábění. 2000. vyd. Praha: Scientia, 2000. ISBN 80-7183-207-3.

Použité zdroje: [1] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská technologie III.: Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. [2,3] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská [4] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská [5] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská