ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Modernizace výuky odborných předmětů
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Obecná část rozpočtového práva III
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
VARROÁZA MOR VČELÍHO PLODU
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Zdravotní problematika včel ve Zlínském kraji
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Nákazy včel a včelího plodu 2011 okres Prostějov
HNILOBA VČELÍHO PLODU MVDr. Eduard Dvořák.
Informace o zdravotním stavu včelstev ve Zlínském kraji a činnost Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj Aktiv zástupců ZO a OV ČSV Zlínského kraje.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
Varroáza včel MVDr. Eduard Dvořák.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Využití GIS pro potřeby krizového managementu při nákaze ptačí chřipkou v Jihočeském kraji na jaře 2006 Jiří Bárta Mgr. Petr Horn GIS Krajského úřadu Jihočeského.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Roztoči Tropilaelaps sp.
Kontrola veřejné správy I.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Správa sociálního zabezpečení
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Odborná veterinární činnost
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Nejčastější závady v označování
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
MVDr. Josef Dupák vedoucí oddělení ochrany zdraví zvířat
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Změna veterinární legislativy
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Transkript prezentace:

ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY MVDr. Jan Šubert

Ministerstvo zemědělství (MZe) je ústřední orgán státní správy ve věcech veterinární péče, rostlinolékařské péče, péče o potraviny, péče o ochranu zvířat proti týrání a pro ochranu práv k novým odrůdám rostlin a plemenům zvířat

Podřízené organizace MZe Organizační složky, které jsou orgány státní správy: SVS, KVS, SRS, ÚSKVBL - (orgány veterinární správy) Státní příspěvkové organizace – SVÚ Státní fond - SZIF

Orgány veterinární správy Ústřední veterinární správa SVS, Krajské veterinární správy a Městská veterinární správa SVS, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jsou zřízeny zákonem č. 166/1999 Sb., o veterinární péči Jsou správními úřady a účetními jednotkou Vykonávají státní veterinární dozor

Státní veterinární správa je podřízenou rozpočtovou organizací MZe

Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. Stanoví požadavky veterinární péče na chov a zdraví zvířat a živočišné produkty Upravuje práva a povinnosti fyzických a právnických osob Upravuje působnost a pravomoc orgánů vykonávajících státní správu v oblasti veterinární péče

Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. Včela je hospodářské zvíře Chovatel je povinen: chovat zvířata takovým způsobem, aby nedošlo k poškození jejich zdraví sledovat zdravotní stav zvířat bránit vzniku a šíření nákaz Při přemístění včel mimo území kraje je chovatel povinen vyžádat si veterinární osvědčení

Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. Chovatel je povinen neprodleně uvědomit KVS nebo zajistit její uvědomění o podezření z výskytu nebezpečné nákazy hniloba včelího plodu, mor včelího plodu, roztoč Tropilaelaps, roztočíková nákaza včel, tumidóza, varroáza včel

Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. Chovatel hospodářských zvířat je povinen zabezpečit provádění vyšetření, zdravotních zkoušek a povinných preventivních a diagnostických úkonů v rámci veterinární kontroly zdraví (Metodika kontroly zdraví)

Metodika kontroly zdraví 2012 Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu Mor včelího plodu Vyšetření směsných vzorků měli v rizikových oblastech (po 5-ti letech od zrušení ohniska nebo ohnisek ve vymezeném ochranném pásmu). Vyšetřování se provádí mimo současná ochranná pásma, v oblasti, která byla před pěti lety ohniskem nebo ochranným pásmem – to znamená zrušená v roce 2007 a pokud se v následujících letech nevyšetřovalo. Vyšetřuje se směsný vzorek měli ze stanoviště včelstev (maximálně 25 včelstev).

Metodika kontroly zdraví 2012 Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu Mor včelího plodu Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli (1 vzorek maximálně od 25 včelstev) 1x ročně na stanovišti, v případě, že se jedná o: Chovy s komerční produkcí matek Chovy s komerční produkcí oddělků

Metodika kontroly zdraví 2012 Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu Varroáza Směsné vzorky zimní měli od všech včelstev na jednotlivých stanovištích, po nařízeném ošetření včelstev v rozsahu stanoveném KVS. Vzorky musí být odebrány a odevzdány k vyšetření do 15. 2. 2012.

Metodika kontroly zdraví 2012 Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu Nosema a akarapidóza Parazitologické vyšetřeni; vyšetřuje se vzorek  30 včel z každého včelstva na stanovišti, v případě, že se jedná o chovy s komerční produkcí matek.

Metodika kontroly zdraví 2012 Povinné úkony hrazené chovatelem zvířat Mor včelího plodu Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli (1 vzorek maximálně od 25 včelstev) 1x ročně na stanovišti, v případě, že se jedná o: a) kočující včelstva na zimních stanovištích b) včelstva k přemístění mimo území kraje

Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. Do oběhu se smí uvádět med, který je zdravotně nezávadný a pochází od klinicky zdravého včelstva Chovatel může v malých množstvích prodávat med pocházející z vlastního chovu včel ve své domácnosti, hospodářství, tržnici, anebo jej dodávat do maloobchodní prodejny (značení medu - jméno, příjmení, adresa, druh medu, množství+min.trvanlivost v případě prodejny)

Vyhlášky Vyhláška č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka Vyhláška č. 382/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropského Společenství

Ostatní legislativa (med) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky,…

Vyhláška č. 299/2003 Sb. Některé pojmy: ohnisko nákazy včel = všechna včelstva na stanovišti jednoho chovatele ochranné pásmo = 5 km kruh okolo ohniska směsný vzorek = veškerá měl nebo spad ze všech úlů jednoho stanoviště včelstev

Vyhláška č. 299/2003 Sb. § 131 - § 137 Varroáza léčebné ošetření při výskytu 3 samiček roztoče Varroa destructor v průměru na včelstvo § 138 - § 142 Mor a hniloba včelího plodu výskyt je potvrzen pouze, když jsou zjištěny klinické příznaky MVP a laboratorní výsledek plodových plástů prokáže pozitivní výsledek KVS vydá mimořádná veterinární opatření ke zdolání této nákazy

Mor včelího plodu v roce 2011 (ohniska)

Laboratorní vyšetření Pouze v akreditovaných laboratořích (ČIA). Státní veterinární ústavy v Praze, Jihlavě, Olomouci, Českých Budějovicích a Hradci Králové Výzkumný ústav včelařský Dol Vyšetření na varroázu v roce 2011: 51 174 vzorků, Dol – 27, 5 %, Praha – 24, 2 %, Olomouc – 18, 9 %, Jihlava – 12, 6 %, Hradec Králové – 9, 2 %, České Budějovice – 7, 6 %

Děkuji za pozornost