Centrální nervová soustava- mozek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. DoplŇte chybĚJÍCÍ SLOVA DO TEXTU
Advertisements

11 orgánových soustav Soustava kosterní, svalová, oběhová, dýchací, trávicí, kožní, vylučovací, pohlavní, endokrinní, nervová, smyslová.
Opakování - centrální nervová soustava
Mozek - slouží jako řídící centrum
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Nervová soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
BIOLOGIE ČLOVĚKA nervové (reflexní) řízení
Mozek. Mozek dutina lební 1500g reflexy (svaly obličeje, slinné žlázy) integrace a koordinace aktivit celého těla zvětšení nervové trubice v hlavovém.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nervová soustava 2 mozek
Nervová soustava- úvod
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Nervová soustava- receptory
Řízení lidského organizmu
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Centrální nervová soustava
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Mozkový kmen – truncus encephali
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Centrální nervový systém
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Řízení organismu Filip Bordovský.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Nervová soustava.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
DOMINIKA SVOBODOVÁ 4. UBZ LS 2006 PRAHA
Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
1. Nervová soustava: úvod.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_14_Nervová soustava - mozek Téma:
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA1_P1-2
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MOZEK A NERVOVÁ SOUSTAVA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava nervová - mozek TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Transkript prezentace:

Centrální nervová soustava- mozek Je vývojově nejmladší částí nervové soustavy Vznikl během evoluce rozšiřováním nervové trubice v hlavové části živočichů Hmotnost mozku dospělého člověka se pohybuje okolo 1400 g Funkce: Sídlo některých reflexů Integruje a koordinuje činnost všech částí těla Vykonává vyšší nervovou činnost- myšlení, řeč, učení, paměť, emoce

Části mozku- mozkový kmen Mozek se skládá z mozkového kmene, mozečku, mezimozku a koncového mozku 1/ Mozkový kmen - části prodloužená mícha, Varolův most a střední mozek Prodloužená mícha je sídlem řízení základních tělesných funkcí- dýchání, činnosti srdce, krevního tlaku. Je zde sídlo některých reflexů- polykacího, trávicího, kašlacího, zvracecího…). Je také propojovací stanicí dostředivých a odstředivých nervových drah. Varolův most- podílí se na regulaci dýchání, kontrola slzných a slinných žláz Střední mozek- podílí se na udržování vzpřímené polohy, udržuje mozkovou kůru v bdělém stavu, je zde ústředí zrakových reflexů, centrum strážného reflexu (úleková reakce)

Části mozku- mozeček Mozeček: Stejně jako velký koncový mozek má 2 hemisféry Povrch kůry mozečku je zvrásněn Uvnitř se nacházejí Purkyňovy buňky Je zde významné senzoricko- motorické centrum, které na základě informací ze senzorů koordinuje úmyslné pohyby, udržuje svalový tonus, rovnováhu a vzpřímenou polohu těla Při oslabení funkce mozečku alkoholem se proto dostavuje vrávorání, ztráta rovnováhy, nekoordinovanost pohybů

Části mozku- mezimozek Mezimozek- části: epitalamus, talamus, hypotalamus Epitalamus- vybíhá z něj žláza šišinka, která produkuje hormon melatonin- pomocí něj je řízen spánek, bdění a biorytmy Talamus- procházejí zde dostředivé dráhy ze smyslů, podílí se na utváření pocitu lidského „já“ Hypotalamus- nejvyšší řídící centrum činnosti vnitřních orgánů, integruje dýchání, krevní oběh, trávení a rozmnožování, integruje nervové a hormonální řízení. Pod ním zavěšena hypofýza- hlavní řídící žláza s vnitřní sekrecí thalamus koncový mozek epitalamus hypothalamus

Části mozku- koncový mozek Vývojově nejmladší část mozku Rozdělen na levou a pravou hemisféru Rozdělen na mozkovou kůru, bazální ganglia a limbický systém 1/ mozková kůra- tvořená šedou hmotou (těla neuronů)- o síle 2-5 mm, ta je pro dosažení větší plochy zprohýbána do mozkových závitů, skládá se ze 4 laloků: Čelní lalok Spánkový lalok Temenní lalok Týlní lalok Jednotlivé oblasti kůry tzv. kortexy mají specifické funkce.

Mozkové kortexy a jejich funkce Čelní lalok: Motorická kůra- spouští a řídí volní pohyby Brocovo centrum řeči- zde se tvoří řečový projev Temenní lalok: Somatosenzorické centrum- zpracovává signály z kožních a svalových receptorů Spánkový lalok: Centrum sluchu Wernickovo centrum- umožňuje porozumět lidské řeči Týlní lalok: - Zrakové centrum- rozeznání tvarů, barev, pohybů

Bazální ganglia Bazální ganglia: Skupiny neuronů uložené pod mozkovou kůrou Dochází zde ke koordinaci neúmyslných (reflexních) a úmyslných pohybů Upravují se zde vzorce pro řízení směru, rychlosti a síly pohybu Pro zajímavost: Ganglia bývají zasažena Parkinsonovou chorobou- u člověka pak dochází k rozvoji mimovolních pohybů, které nemocný není schopen kontrolovat- příčinou nemoci je nedostatek mediátoru dopamin

Limbický systém Limbický systém: Dříve označovaný jako čichový mozek Skládá se z mandloňovitého tělesa (amygdala) a hipokampu Velice málo prozkoumaná oblast mozku, která je spojována s funkcemi jako emoce, paměť, chování, čich, udržení pozornosti, motivace … Je zde také sídlo sexuálního chování

Použité zdroje: Eduard Kočárek, Biologie člověka, Scientia 2010, ISBN 978- 80- 86960- 47- 0 search.creativecommons.org