Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řízení lidského organizmu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řízení lidského organizmu"— Transkript prezentace:

1 Řízení lidského organizmu
autor: David Hainall

2 Způsoby řízení Podmínky vnějšího prostředí v okolí člověka se neustále mění (teplota, vlhkost, množství potravy …) a na tyto změny je třeba reagovat. Základní řízení činnosti těla probíhá u všech obratlovců stejně. Na řízení se podílí hormony společně s nerovovou soustavou.

3 Hormony a hormonální řízení
Chemické látky. Jsou tvořeny ve žlázách s vnitřní sekrecí. Vyměšování závisí na stavu vnitřního prostředí i nervové soustavy. Jejich produkci nemůžeme ovlivnit vůlí. Do míst potřeby se dostávají krví. ( )

4 Hlavní žlázy s vnitřní sekrecí
podvěsek mozkový štítná žláza příštitná tělíska nadledvinka nadledvinka slinivka břišní vaječník varle ( )

5 Podvěsek mozkový Nadřazené postavení nad žlázami s vnitřní sekrecí.
Produkuje hormony, které ovlivňují růst a vývin pohlaví. ( ) ( )

6 Štítná žláza Produkuje např. hormon tyroxin.
Řídí látkovou výměnu, tělesný a duševní vývoj. ( )

7 Příštitná tělíska Produkují např. parathormon.
Řídí hospodaření s vápníkem a fosforem. ( )

8 Nadledviny Kůra nadledvin Produkuje různé hormony.
Přispívá u udržení stálého vnitřního prostředí a zvyšuje odolnost organizmu. Dřeň nadledvin Produkuje adrenalin - řídí rychlost dýchání, napětí svalů, prokrvení tkání a ovlivňuje celkovou připravenost organizmu k akci. ( )

9 Ostrůvky ve slinivce břišní
Produkují insulin. Řídí přeměny cukrů v krvi. ( )

10 Pohlavní žlázy Vaječníky Varlata Produkují pohlavní hormony .
Ovlivňují vývoj ženských pohlavních znaků. Řídí rozmnožování. Ovlivňují chování. Produkují pohlavní hormony. Ovlivňují vývoj mužských pohlavních znaků. Řídí produkci spermií. Ovlivňují chování. ( )

11 Nervová soustava Má rozhodující význam pro řízení našeho těla.
Centrem nervové soustavy je mozek a mícha, ze kterých vystupují mozkové a míšní nervy. V mozku bychom našli přibližně 10 – 20 miliard složitě propojených nervových buněk – neuronů.

12 Nervová buňka – neuron výběžky předávající nerv. vzruch
výběžky přijímající podněty výběžky předávající nerv. vzruch synapse ribozom jádro jadérko výběžek dovádějící nerv. vzruch mitochondrie výběžky přijímající podněty tělo buňky s jádrem ( )

13 Zajímavosti Rychlost šíření nervového vzruchu je přibližně 130 m/s.
Celková délka všech nervových vláken v těle dospělého člověka je asi miliardy metrů. Je to přibližně stejná vzdálenost jako ze Země na měsíc a zpět.

14 Míšní reflexy Převážnou část podnětů z kůže, svalů a vnitřních orgánů zpracovává mícha. Některé z těchto podnětů vyvolávají přímo v míše odpovědi, které míšní nervy vedou do svalu. Tak vznikají vrozené míšní reflexy (neuvědomujeme si je, nebo odpovědi vědomě neřídíme).

15 Stavba nervové soustavy
hlavové nervy mozek mícha míšní nervy ( )

16 Stavba mozku koncový mozek mezimozek mozkový vazník mozeček
prodloužená mícha střední mozek most ( )

17 Funkce a význam částí mozku
Mozeček Most Součást tzv. „Zadního mozku“. Ústředí pro vnímání rovnováhy a přesnosti pohybů. Součást tzv. „Zadního mozku“. Prochází jím spojení mezi mozkovou kůrou a mozečkem. Kontroluje slinné a slzné žlázy. ( )

18 Řídí např. pohyby očí a pohyb hlavy za zvukem.
Střední mozek Mezimozek Řídí např. pohyby očí a pohyb hlavy za zvukem. Má význam pro celkovou pohyblivost člověka. Součást tzv. „Středního mozku“. Převodní místo pro informace do koncového mozku. Význam pro regulaci tělesné teploty a pro hospodaření s vodou. Centra pro emoce, hlad, agresi a strach. Podvěsek mozkový. ( )

19 Dvě polokulovité části, které se člení do závitů a laloků.
Koncový mozek Dvě polokulovité části, které se člení do závitů a laloků. Na povrchu je šedá kůra mozková. V lalocích a závitech jsou centra pro zpracování podnětů z okolního prostředí (čichové, chuťové, zrakové), centra pro řízení úmyslných pohybů a řeči. V mozkové kůře vznikají podmíněné reflexy. ( )

20 Srovnání žraločího a lidského mozku
Žralok Člověk mezimozek střední mozek koncový mozek mozeček prodl. mícha mozeček most střední mozek mezimozek prodl. mícha most ( )

21 Stavba míchy obral. výběžek míšní kanálek bílá hmota mícha šedá hmota
míšní nerv obral. výběžek obral. výběžek Tělo obratle ( )

22 Řízení organizmu – shrnutí
Na řízení se podílí hormony společně s nerovovou soustavou. Hormony Chemické látky tvořené žlázami s vnitřní sekrecí. Jejich produkci nemůžeme ovlivnit vůlí. Do míst potřeby se dostávají krví.

23 Nervová soustava Má rozhodující význam pro řízení našeho těla. Centrem nervové soustavy je mozek a mícha, ze kterých vystupují mozkové a míšní nervy. Základní stavební jednotka – nervová buňka (neuron). Mozek – koncový mozek, mezimozek, střední mozek, mozkový vazník, mozeček, prodloužená mícha a most. Mícha – bílá a šedá hmota míštní, míšní kanálek.


Stáhnout ppt "Řízení lidského organizmu"

Podobné prezentace


Reklamy Google