Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_559 Tématický celek: Biologie člověka Autor: Zuzana Šutariková Anotace: Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Nervová soustava se zaměřením na mozek a jeho části. Text v prezentaci je animovaný a lze jej využít jako stručný zápis do sešitu. Materiál obsahuje obrázky k větší názornosti a zpestření výuky.

2 NERVOVÁ SOUSTAVA (3. část)

3 STAVBA: CNS (centrální nervová soustava): mozek + mícha
2) obvodové nervy

4 CNS = centrální nervová soustava
mozek mícha

5 mozek i mícha mají na povrchu obaly – tzv
mozek i mícha mají na povrchu obaly – tzv. pleny mozkové, mezi nimi je kapalina – mozkomíšní mok, která chrání mozek před nárazy a otřesy

6 MOZEK - má 5 základních částí
koncový mozek mezimozek střední mozek mozeček (Varolův most) prodloužená mícha

7 1) Prodloužená mícha 2) Mozeček životně důležitá centra:
→ řízení dýchání → činnost srdce → tlak krve → trávení, vylučování centra reflexů: polykání, sání, slinění, zvracení, kašlání 2) Mozeček řídí rovnováhu a přesnost pohybů alkohol narušuje jeho činnost

8 5) Koncový mozek – viz. další prezentace (Nervová soustava IV)
3) Střední mozek centra složitých pohybových reflexů: → pohyby očí (souhra) → sledování pohybu předmětů 4) Mezimozek řízení teploty, bdění a spánku spojen se žlázou – podvěskem mozkovým – hypofýza 5) Koncový mozek – viz. další prezentace (Nervová soustava IV)

9 Citace (volné dílo) (volné dílo) (volné dílo) (volné dílo)


Stáhnout ppt "NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google