Stěhování národů a barbarské státy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STARÉ NÁRODY EVROPY.
Advertisements

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
RANÝ STŘEDOVĚK.
Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Shrnutí učiva raného středověku
Stěhování národů Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Vznik španělského království
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Zánik říše západořímské
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Raný středověk 5. – 11. století
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
Zánik západořímské říše
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Vytváření středověké evropy
Jaké téma podle vás budeme dnes probírat?
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Raný středověk (Stěhování národů)
Časové vymezení pojmu středověk Stěhování národů
Osídlení Čech v raném středověku
Antický Řím Dějiny impéria.
Karel Veliký ( ) III-02.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Struktura třetího tématu
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Zánik římské říše Petr Machala.
Franská říše.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Doba římská Germáni Zdroj:
Francká říše.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Franská říše 7. ročník.
Středověk Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
EU peníze středním školám
Stěhování národů Pojmem stěhování národů se obvykle označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (tzv. barbarských kmenů a jejich skupin), které probíhaly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Stěhování národů Zánik římské říše.
Byzantská říše.
Historické počátky středověké Evropy
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Francká říše.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Stěhování národů Zánik římské říše.
Transkript prezentace:

Stěhování národů a barbarské státy NA TROSKÁCH ANTICKÉHO SVĚTA

STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ ZAČALO !!! Hunové Nomádi z Mongolska Skvělí jezdci r. 375 vpadli do východní Evropy, kde terorizovali germánské kmeny Germáni v masách táhli do Římského impéria, aby unikli Hunům Neúspěšně se pokusili napadnout Čínu v roce 370 a poté se obrátili na západ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ ZAČALO !!!

                                                                                             

Ale koncem 4. století se celé národy začaly naráz hrnout do impéria Až do r. 375 se germáni spokojovali s občasnými nájezdy do impéria Obsazovali území, a zakládali zde království s vlastními vladaři a zákony To způsobilo pád Západořímské říše

Konec západořímské říše R. 476 byl poslední Západořímský císař Romulus Augustulus sesazen germánským náčelníkem Odoakarem a Západořímská říše zanikla R. 476 byl poslední Západořímský císař Romulus Augustulus sesazen ostrogótským náčelníkem Odoakarem a Západořímská říše zanikla R. 476 byl poslední Západořímský císař Romulus Augustulus sesazen ostrogótským náčelníkem Odoakarem a Západořímská říše zanikla: Jaký paradox: První i poslední vladař Říma se jmenoval Romulus! Romulus Augustus před Odoakarem

Pouta osobní loayality germánů Žádná politická organizace Navzájem spojování osobními pouty Příbuzenství Panství Příbuzenství založeno na rodu Množství rodů se mohlo spojit v kmen Množství rodů se mohlo spojit v kmen: Spojoval je mýtus o společném hrdinném předku Úkolem byla vzájemná ochrana založená na krevní mstě. Úkolem byla vzájemná ochrana založená na krevní mstě

Panství Dobrovolný vztah mezi vůdcem a jeho družinou bojovníků Vůdce mohl kohokoli vyzvat, aby šel s ním na nájezd. Ti, kteří souhlasili, mu přísahali věrnost a na oplátku dostali ochranu a podíl na kořisti (Vazalství opět přesahovalo hranice klanů)

Germánské jazyky

Některá z těchto království netrvala dlouho. Četná barbarská království vznikla v bývalé Západořímské říši Další kmeny jako Lombarďané, Thuringové, Jutové a Frísové stále ještě putovali po Dánsku, Holandsku a Východní Evropě Anglové a Sasové Burgundi Frankové Byzantský císař Justinián vytlačil Ostrogóty z Itálie (555) a dobyl království Vandalů v Severní Africe Arabové vyvrátili království Vizigótů na Pyrenejském poloostrově (711) Další kmeny jako Lombarďané, Thuringové, Jutové a Frísové stále ještě putovali po Dánsku, Holandsku a Východní Evropě: Netřeba si psát Další kmeny jako Lombarďané, Thuringové, Jutové a Frísové stále ještě putovali po Dánsku, Holandsku a Východní Evropě Netřeba si psát Vizigóti Ostrogóti Vandalové Některá z těchto království netrvala dlouho.

DŮSLEDKY I Končí navždy politická jednota Evropy Nahrazena množstvím menších soupeřících jednotek, které (v jiných hranicích) dominují Evropě až dodnes Do budoucna zůstává jednotná Evropa nesplněným snem .

Jak tato citace vypovídá o životě v Raném středověku? “Kde je senát? Kde jsou lidé? Kosti jsou uvolněny , maso je snědeno, všechna pompéznost a důstojnost světa odešla. Všechny davy se vypařily...” Papež Řehoř Veliký Jak tato citace vypovídá o životě v Raném středověku?

DŮSLEDKY II Antická civilizace upadala již dlouho před stěhováním národů, (které úpadek urychlilo) Lidé byli vázáni ke svému povolání, města se vylidňovala, obchod upadal, populace klesala, nic nového v umění, korupce, nedbání občanských práv Hospodářský život barbaři přenesli na venkov Obchod upadal: Soběstačnost velkostatků a vesnic Hospodářský život barbaři přenesli na venkov: Kámen, typický pro antiku vystřídalo dřevo Většina řemesel upadala, ale některé germáni povznesli (dlouhé lehké meče z kvalitnější oceli)

DŮSLEDKY III NOVÝ SVĚT - STŘEDOVĚK Antická civilizace se na konci Římského impéria vyčerpala Barbaři drželi klíče k budoucnosti Ačkoli násilní a primitivní, jejich kultura a smysl pro čest byly vitální Jejich instituce byly zárodkem pro pozdější rozvoj Když se barbarské instituce smísily s intelektuální vitalitou a morálkou křesťanství (a s adaptací některých římských institucí), výsledkem byl Jejich instituce byly zárodkem pro pozdější rozvoj: Např. vazalství bylo zárodkem pro středověký lenní systém, Kmeny zárodkem národních států. NOVÝ SVĚT - STŘEDOVĚK © http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net