Regenerace odpočinkového místa „ Pod požární zbrojnicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
studie regenerace sídliště Na Rozhledně - Chrudim
Advertisements

Regenerace sídliště Hromůvka
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Bc. Lucie Ptáková,  Plánované spuštění systému: 2014  = evropská agentura pro vesmírný systém Galileo (GSA)  Bude zajišťovat především navigaci.
Desatero problémů Chrudimi očima mladé generace 2014.
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
VOLEBNÍ PROGRAM MO PLZEŇ 3.  Za prioritu považujeme bezpečnost občanů ve dne i v noci, obzvláště pak bezpečí dětí v okolí škol a mateřských školek. 
Desatero problémů Chrudimi Vybudovat venkovní tělocvičnu v centru města vybudování venkovní tělocvičny u AFK pro všechny generace plánovací setkání.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Konference Zdravá škola ve Zdravém městě Chrudim dne Spolupráce Zdravých škol a Zdravého města v Chrudimi.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
KRÁSNÁ LÍPA – NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV KRÁSNÁ LÍPA - NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV Město KrásnáMěsto Krásná Lípa se v roce 2007 zapojilo do projektu Ústecko – živý.
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
1 Divize Project Development ZELENÁ FILOZOFIE SKANSKA.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA
Management a rozvoj obcí
Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Desatero problémů Chrudimi Vybudovat obchvat města Chrudim jednání s náměstkem ministra a zákonodárci za chrudimský region jednání v Poslanecké.
Praha Statutární město Ústí nad Labem zvažuje možnost vypracování dvou Integrovaných plánů rozvoje města, a to pro následující městské zóny:
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Spolupráce, která přináší plody
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Kolín bez bariér.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474)“ 2. úsek: Bezbariérový chodník a autobusová zastávka 3. úsek: „Tunel – konec zastavěného území“
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Pracovní skupina Za hřiště Písek. Historie jaro 2006 – vznik občanské iniciativy léto 2006 – jednání iniciativy s radnicí podzim 2006 – založení pracovní.
Multitechnik divize II, s.r.o. Na příkopech 1782, Chomutov Vybudování chodníku v ul. F. Chlouby Ing. Kamil Šlachta, Louny 2010.
Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.
Řešení „psí“ problematiky v Českých Budějovicích CpKP jižní Čechy
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Prezentace projektů, KD U Boudů
Autor: Bc. Martin Dědič Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Žák, CSc.
VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ PROJEKTU
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Místo pro život - Dětské hřiště v Nečíni
Podpora Olomouckého kraje se zaměřením na mezigenerační soužití
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
„RELAXAČNÍ NÁMĚSTÍČKO“
Ateliérová tvorba I. Název projektu : Dům s pečovatelskou službou
Dětské hřiště „MEZI DOMY“
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Mateřská škola Libiš okres Mělník
Transkript prezentace:

Regenerace odpočinkového místa „ Pod požární zbrojnicí

Zdravé město Chrudim  Město Chrudim je již 9 let zapojeno do projektu WHO OSN „Zdravé město a místní Agenda 21“.  Cílem našeho snažení je zvyšování kvality života obyvatel Chrudimě při respektování principů udržitelného rozvoje. Naše motto, které chceme naplňovat zní : „Jednej lokálně, mysli globálně aneb mysli do budoucna“

Zdůvodnění potřebnosti projektu   Regenerace daného území probíhá v souladu s platným územním plánem města a generelem zeleně města Chrudim   Celková rozloha území, které je zahrnuto do rekonstrukce činí m2

 Řešeným územím je sídliště „Pod požární zbrojnicí“, které se nachází v západní části Chrudimi  Nízkopodlažní bytová zástavba zde tvoří intimní vnitroblok

Současný stav  Málo využívané travnaté plochy volně navazující na okolní předzahrádky a koridory z vnitrobloku  cesty a pobytová zóna jsou dlážděné opukovými kameny  Rozdělení pobytové zóny  Nevyhovující mobiliář

  Poslední dobou přibylo množství podnětů od obyvatel, ze kterých vyplynula potřeba řešit lokalitu koncepčně.   Nejčastěji zmiňované problémy vnitrobloku : - - zastínění bytů nevhodnou a nekoncepční výsadbou zeleně; keřové patro v řešeném území má malé plošné zastoupení a spíše podprůměrný charakter - - nevyhovující stav vybavení pro hru dětí - - absence mobiliáře pro funkční soužití generací, handicapovaných občanů

Cíle projektu   vytvoření příjemného pobytového a setkávacího prostoru, který bude respektovat podmínky pro kvalitní život obyvatel žijících v přilehlých bytových domech a nabídne jim možnost aktivního využití volného času nebo místo pro setkávání se.

  zkvalitnění funkčnosti zeleně a provozní bezpečnosti stávajících stromů.   vybudování odpočinkových míst, která budou podporovat mezigenerační soužití

Obsah projektu  Při plánované regeneraci tohoto území je do celého procesu zapojována veřejnost. Občané se stávají spolutvůrci projektu.  1. plánovací setkání s občany se uskutečnilo v blízké mateřské škole. Jeho cílem byl sběr podnětů a připomínek obyvatel, kteří si zároveň uvědomili svou sounáležitost s územím, vyzvedli jeho klady a vytipovali negativní jevy, které ho ovlivňují.

 2.setkání již proběhlo na místě  Před občany jsme předstoupili, spolu s architektem, s návrhem studie regenerace vnitrobloku. Ta byla jimi pozitivně přijata.

  s diskuse nad návrhem vyplynul doplňující požadavek – provést dendrologický průzkum stávajícího porostu, na základě něhož bude navrženo kácení, následná náhradní výsadba a ošetření stromů

 3.setkání už bylo zaměřeno pouze na seznámení obyvatel s výsledky dendrologického průzkumu lokality sídliště  Přítomným byl vysvětlen důvod kácení každého jedince, byla s nimi prodiskutována vhodnost nových výsadeb, do kterých chtějí být aktivně zapojeni

Studie zahrnující připomínky obyvatel:  Náplní architektonického návrhu je především funkční (z pohledu krajinotvorby) a společenské zhodnocení prostoru vnitrobloku sídliště Pod Zbrojnici.  Ideou uspořádání rekreačních ploch a dětského hřiště je nekolizní každodenní volnočasový pobyt obyvatel nejbližšího okolí.

 Klidnější část území tvoří tři různé prostory. 1. Pobytové dřevěné molo s integrovaným pískovištěm a soláriem - bude sloužit nejmladším dětem, jejich rodičům, seniorům a handicapovaným občanům

za dřevěnou stěnou s typovými hracími prvky je určena větším samostatnějším a aktivním dětem 2.Mlatová plocha za dřevěnou stěnou s typovými hracími prvky je určena větším samostatnějším a aktivním dětem

3. Pobytová loučka pak vybízí ke hrám i odpočinku všechny generace sídliště. Do pobytové loučky vložená mlatová plocha s mobilním nábytkem je pojednána jako zahradní posezení. Prostor pobytové louky a mlatového hřiště od okolních vegetačních ploch pak vymezuje kamenná zídka, kterou lze využít i k sezení.

Detailnější pohled na řešení prostoru z pohledu udržitelného rozvoje   Celá konstrukce stěny a mola by měla ve svém prostředí působit přirozeně, proto je jako materiál zvoleno dřevo.

  Dřevěná stavba bude přecházet v ostatní plochy bezbariérově, v čemž spočívá i samotné konstrukční řešení.   Pro stavbu je zvoleno modřínové dřevo, nejodolnější z domácích dřevin pro exteriér, v maximálním rozsahu jednotlivých prvků vyjma tesařských kovových spojů.

  Odstraněná opuková dlažba v místě stávajícího nevyhovujícího posezení bude využita částečně do navrhované zídky a některé solitérní dlaždice mohou být rozmístěny v prostoru mlatové plochy pro děti jako herní prvky.

  V prostoru hřiště bude založen mlatový povrch, v místě dopadové plochy vertikální sítě bude mlatová skladba postupně ztenčována „do ztracena“

Projekt sám není pouhou „stavbou“. Chceme jím zdůraznit genius loci místa a myšlenkou setkávání generací se vracíme ke kořenům našich předků, kteří až ve čtyřech generacích žili v jednom obydlí.

Děkuji za pozornost. Šárka Trunečková koordinátor projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Resselovo náměstí 77 Chrudim