Účelná mentální manipulace s psychickými obsahy, směřující k řešení teoretických a praktických problémů, se nazývá? MYŠLENÍ Konkrétní = manipulace s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Testování statistických hypotéz
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Hodnotový management Teorie rozhodování
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Metody zkoumání ekonomických jevů
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
a jeho využití u klientů po CMP
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Systémy pro podporu managementu 2
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
P6 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA Chování zákazníka na spotřebitelském trhu zahrnuje poznání: Které hlavní faktory ovlivňují chování spotřebitele? Jakými pravidly se.
VY_32_INOVACE_PSYPS110460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Řízení finančních rizik
Teorie motivace Adéla Furiková.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
Didaktické metody Androdidaktika.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Petr Stránský.  Tradiční ekonomický model neuvažuje riziko. Tím model říká, že spotřebitel “zná vše”. (Jistota) Nereálné. Pokud uvažujeme riziko:  upřesňujeme.
Mentální reprezentace
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ: GESTALT PSYCHOLOGIE, TEORIE PROSTORU PROBLÉMU EXPERTI ROZHODOVÁNÍ: HEURISTIKY, TEORIE PODPORY, TEORIE UŽITKU CHYBY V ROZHODOVÁNÍ Řešení.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Základy statistické indukce
Induktivní statistika
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Induktivní statistika
Inteligence,tvořivost, paměť
Strukturace učiva Příprava učitelova.
České Budějovice, červen 2016
Didaktické metody Androdidaktika.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Induktivní postupy ve výuce matematiky
příklad: hody hrací kostkou
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Účelná mentální manipulace s psychickými obsahy, směřující k řešení teoretických a praktických problémů, se nazývá? MYŠLENÍ Konkrétní = manipulace s vjemy (při vaření, praní, stavění nábytku atd.). Názorné = manipulace s představami (plánování, vymalování bytu aj.). Abstraktní = manipulace se znaky a symboly (při pojmovém myšlení…). Konvergentní = lineární hledání většinou jednoho správného či logického závěru, resp. řešení z daných informací či specifických úkolů. Divergentní = laterální, boční, rozbíhavé, originální, tvořivé myšlení, jehož výsledkem je více variant řešení daného problému, který skutečně má více řešení.

Usuzování = vyvozování závěrů z výchozích předpokladů Indukce = odvozování obecných závěrů (zákonitostí) z jednotlivých pozorování (z dílčích faktů). Dedukce = vycházíme z obecného pravidla, které aplikujeme na jednotlivé konkrétní případy. Analogie = odvozování závěrů na základě podobnosti. Doplňte pokračování řady písmen a čísel C D C D _ _ 32 11 33 15 34 19 _ _ Jak jste postupovali? Nejprve jste museli přijít na obecný princip = indukce. Ten jste uplatnili na celou sekvenci = dedukce. Právník ku klientovi se má jako doktor ku _________? Jak jste postupovali? Nejprve jste si uvědomili vztah mezi právníkem a klientem. Přenesete-li vztah mezi prvními dvěma členy analogie, snadno najdete řešení (Sternberg, 1985).

= Myšlenkový proces výběru mezi několika různými možnostmi = Myšlenkový proces výběru mezi několika různými možnostmi. „Homo economicus“ je dle ekonomické teorie individualista, jedná přísně logicky, a nemá na zřeteli nic jiného než maximalizovat své výnosy a minimalizovat náklady. Lidské rozhodování má dle teorie omezené racionality spíše podobu hledání uspokojivého řešení pomocí různých heuristik, nežli hledání optimálního řešení, jak uvádí teorie racionální volby (homo economicus). Rozhodování

Rozhodování – faktické a adaptivní Jaké je telefonní číslo na mého doktora? Kolik stránek mi zbývá do konce přečtení skript? Odpověď je jenom jedna správná = faktické rozhodování. Co je pro mě výhodnější – dokončit školu nebo jít pracovat? Vybrat nejlepší volbu v tomto případě závisí na našich vnitřních cílech, osobních vlastnostech, touhách, pochybnostech, zkušenostech z minulosti a očekávání do budoucnosti nebo situačních danostech (Goldberg, 2004). ADAPTIVNÍ ROZHODOVÁNÍ   Chcete-li být úspěšní, musíme být kompetentní v obou dvou typech dovedností. Faktické rozhodnutí nám pomáhá v denních rozhodnutích: V kolik hodin musím být v práci? Kolik litrů benzínu je v autě? Kdo vyzvedne děti po tréninku? Adaptivní rozhodování nám pomáhá v rozhodnutích pro život: Je to člověk, kterého bych si měl/a vzít? Je toto správná práce pro mě? Jakému typu rozhodování se převážně učíme ve škole? Bylo by dobré podporovat adaptivní rozhodování ve vzdělávání, abychom nedopadli jako Buridanův osel, který se nemohl rozhodnout, z jaké otýpky sena se nažere a zemřel hlady (Goldberg, 2004). bylo by dobré podporovat adaptivní rozhodování ve vzdělávání, abychom nedopadli jako Buridanův osel, který se nemohl rozhodnout, z jaké otýpky sena se nažere a zemřel hlady. Goldberg, 2004, s. 93-94. Sousa, D. A. How the Gifted Brain Learns. Sage, 2009, s. 28.

Myšlení aneb jak se rozhodujeme Je v angličtině více slov, která začínají na R nebo více těch, ve kterých je R na třetím místě? R _ _ _ _ _ R _ Ring, rang, rung … bare, fort, park … Důvodem, proč si slova, ve kterých je R na třetím místě vybavíme hůře není to, že jsou méně častá, ale naše paměť si vybavuje slova podle prvního písmene.

HEURISTIKA DOSTUPNOSTI Co z toho vyplývá? Rozhodování založená na dostupných informacích = HEURISTIKA DOSTUPNOSTI Čím snadněji a rychleji si něco vybavíme, tím si myslíme, že je to běžnější a tudíž pravděpodobnější.

Heuristika dostupnosti Většina lidí se bojí některých chorob více, protože se o nich mluví a píše, a ne proto, že jsou jimi s vysokou pravděpodobností skutečně ohroženi. Lidé jsou schopni změnit stravovací návyky kvůli nemoci šílených krav, ale obezity a kardiovaskulárních chorob, které člověka ohrožují daleko více, se tolik neobávají (Bahbouh).

Rozhodnutí na základě reprezentativnosti = HEURISTIKA REPREZENTATIVNOSTI Představ si, že jste potkali nového souseda, který je pečlivě upravený, hodně čte, má bohatou slovní zásobu a působí plachým dojmem. Jaká je pravděpodobnost, že je to knihovník, číšník nebo zaměstnanec firmy? Pokud si myslíte, že knihovník, ignorovali jste tzv. POMĚRNÝ VÝSKYT – zaměstnanců obchodní firmy je mnohem víc než knihovníků. Chybný úsudek: „Čím víc se daná událost, objekt, osoba podobá typickému příkladu (prototypu) dané kategorie, tím je větší pravděpodobnost, že do ní patří.“ Tím ignorujeme poměrný výskyt. (Plháková, 2004, s. 281).

Co nás dále ovlivňuje při rozhodování?

176,-Kč 297,-Kč 490,-Kč

176,-Kč 297,-Kč 490,-Kč 950,-Kč

Srovnání s minulostí a odhadnutí hodnoty Srovnávání mění hodnotu věcí. Problém je ale v tom, že když si láhev vína, která stála 950,-Kč odnesete domů, již nemáte srovnání…

Co z toho vyplývá? EFEKT KOGNITIVNÍHO RÁMCE PŘI ROZHODOVÁNÍ Při posuzování určitého jevu je rozhodující kontext.

Rozhodování založená na „ukotvení“ a přizpůsobení Odhadněte výsledek a máte na to 5 vteřin: A: 8x7x6x5x4x3x2xl = B: lx2x3x4x5x6x7x8 = Průměrný odhad u A byl 2 250, zatímco u B byl 512 . Přizpůsobení = odhad velikosti počátečních čísel vyvolává dojem, že u příkladu A bude vyšší výsledek než u příkladu B „Ukotvení“ = obě sekvence tvoří malá čísla, což vede k očekávání, že celkový výsledek není příliš velký. Správný výsledek je 40 320.

Herbert SIMON (50. léta 20. století) PŘIJATELNOST – nevyhodnocujeme všechny alternativy, ale akceptujeme tu možnost, která je první. Rozhodnutí na základě „ale jo, to by šlo“. (Například: vezmu si prvního partnera, který splňuje mé minimální požadavky; vyberu si první „přijatelné“ téma bakalářské práce aj.). TVERSKY, KAHNEMAN (70., 80. léta 20. století) INTUITIVNÍ STATISTIKA – odhad pravděpodobnosti různých možností – ty jsme si ukázali na příkladech

= proces výběru mezi několika různými možnostmi ROZHODOVÁNÍ = proces výběru mezi několika různými možnostmi Měli bychom brát v úvahu: 1) subjektivní užitečnost a hodnotu důsledků určitého rozhodnutí, 2) pravděpodobnost, s níž určitá možnost nastane. Ve skutečnosti se rozhodujeme na základě neúplných informací, spoléháme na mínění druhých (médií atd.). (Plháková, 2004, s. 280)

Řešení problémů Hlavní funkcí myšlení je řešení problémů. Problém je situace, v níž známe cíl, ale neznáme prostředky k dosažení. (Plháková, 2004, s. 285)

Jak řešíme problémy? Vaším úkolem je najít mezi osmi mincemi jednu falešnou, která váží méně než ostatní, ale váhu můžete použít pouze dvakrát. Jak budete postupovat? Pokus a omyl Systematické algoritmické ověřování všech alternativ. Většinou toto probíhá pouze v mysli a posléze je vybrán vhodný postup, který ověřujeme. Zkrácené heuristické postupy – zvolím jednu metodu postupu a další ignoruji - většinou volím metodu, kterou znám z minulosti 4) Objevování originálních postupů Heuristika (z řečtiny heuriskó, εύρίσκω – nalézt, objevit) znamená zkusmé řešení problémů, pro něž neznáme algoristmus nebo přesnější metodu.

Jak řešit problém? Číst několikrát úlohu po sobě Zamýšlet se nad každým slovem, číselným údajem aj. Vybrat významné informace

Funkční fixace jako zvláštní druh mentálního nastavení Úkol: Připevněte svíčku na stěnu. Jak to uděláte?

Funkční fixace jako zvláštní druh mentálního nastavení

Etapy tvůrčí činnosti Jsou čtyři: Příprava – děláme si poznámky, výpisky, snažíme se aplikovat známé postupy, které ale nefungují, přichází frustrace Inkubace („líhnutí“) – „necháme to být“, příliš intenzivní motivace se sníží Iluminace – tzv. aha zážitek doprovázený pocitem uspokojení Verifikace – ověření nalezeného řešení Viz učení vhledem