Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus.
Zlepšování jakosti.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Soudní znalec …aneb, co je důležité…. Soudní znalec patří do kategorie expertů patří do kategorie expertů vidí detaily… vidí detaily… je perfekcionalista…
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
(komentovaný přehled)
HODNOCENÍ UMĚLECKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ A JEJICH VÝSLEDKŮ.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Podnikatelský nápad Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem, jak vytvořit úžasný produkt či službu, je udělat něco, co chceš sám používat.
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Měkké systémy.
Checklandova metodologie
Metodologie měkkých systémů
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Jsme kreativní knihovna? Míla Linc. Kreativita Tvořivost neboli kreativita (z lat. creo = tvořím), či invence, je zvláštní soubor schopností, které umožňují.
Manager nebo leader? Management je pozice
Vedení týmů a týmová práce
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Vybrané manažerské nástroje
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Ekonomika malých a středních podniků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Inteligence,tvořivost, paměť
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Východiska pro rozvoj kreativity
Checklandova metodologie
Metodologie měkkých systémů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvořivost.
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Transkript prezentace:

problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů

Řešení problémů lze tedy definovat jako: „překonávání překážek, abychom našli odpověď na nějakou otázku nebo dosáhli určitého cíle v případě, kdy si cestu k cíli nemůžeme snadno a okamžitě vybavit“ - v tomto pojetí vyžaduje řešení problému navržení několika možností řešení, jejich porovnání a uvážený výběr jednoho řešení, uskutečnění vybraného postupu a zhodnocení úspěšnosti Řešení problémů

Řešení problémů lze také definovat jako: „připravenost a schopnost jednotlivce převzít v přiměřeném rozsahu odpovědnost nebo spoluzodpovědnost, zpracovávat samostatně informace, plánovat výsledky, dokumentovat a shrnovat; systematickými postupy a prozíravým myšlením optimalizovat průběh prací“ Řešení problémů

K řešení problémů vedou následující kroky:  definování problému  analýza problému  produkce různých alternativ problému  hodnocení a výběr té nejvhodnější alternativy  implementace rozhodnutí  sledování a hodnocení

Řešení problémů Je tedy potřeba vidět problémy v souvislostech, rozpoznat jejich příčiny, určit řešení a ověřit si, zda řešení bylo správné.

Kreativita kreativita (z lat. creo = tvořím) neboli tvořivost, či invence, je zvláštní soubor schopností, které umožňují tvůrčí činnost - ta se projevuje jako vynalézavost, jako vznik něčeho nového, originálního, popř. tvůrčím řešením problémů

Kreativita -tvořivost je generování nových, neobvyklých, ale přijatelných, užitečných myšlenek, řešení, nápadů -tvořivý proces je charakterizován pomocí dvou základních prvků  originalita (novost)  užitečnost (hodnotnost, přijatelnost) pro určitou společnost

Kreativita Kreativita má celou řadu různého členění: podle Flanagana produktivita – kvanta idejí inovativita – kvalita nových ideí ingunuita – objevení problémů a zárověň i jejich nové a netradiční řešení

Kreativita podle Maňáka spontánní tvoření - je založené na náhlých popudech, ze silného nutkání… inovace – člověk vylepší anebo vymyslí novou lepší věc na již známou technologii, slouží obvykle k běžným účelům, jde však vždy o netradiční výtvor invence – vysoká originalita, člověk nalezne zcela nové řešení a to i tam, kde se všem zdálo, že nikde žádný problém není

Kreativita Kreativitu můžeme rozdělit také na:  uměleckou  vědecko – technickou Ve své podstatě může být kreativní ve své práci každý, pokud přijde s něčím novým, co usnadní jeho práci.