MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO 13.4.2011 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Školení k 6. výzvě na realizaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Školení pro žadatele – I. výzva 2013 MAS Podhůří Železných hor
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Přehled fichí Budujeme region se společnou budoucností Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
FICHE Objasnění dokumentu MAS ZNOJEMSKÉ VINAŘSTVÍ, o.s.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Obec správným směrem " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období " "Evropský zemědělský fond pro.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Budujeme region se společnou budoucností II Návrh fichí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Přehled preferenčních kritérií
Informace o výzvě pro školy
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Program rozvoje venkova 2007 – 2013 – Osa III
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
IROP – Obnova památek kulturního dědictví Šternberk,
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Školení k 6. výzvě na realizaci místní rozvojové strategie

Výzva č.6/2011 na realizaci místní rozvojové strategie Vyhlášena 4 dotační opatření  Fiche 1 – podpora cestovního ruchu, ubytování a sport  Fiche 3 – občanské vybavení pro děti a mládež  Fiche 4 – Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova  Fiche 5 – Podpora drobných výrobců místních produktů Vyhlášení výzvy: Ukončení příjmu žádostí: , 12:00 hod. Vyhodnocení Výběrovou komisí: Registrace projektů na RO SZIF: červen 2011 Stanovená alokace: ,- Kč Vymezené území pro realizaci projektu = 16 obcí Ostrožska a Horňácka

Výběr režimu podpory z pohledu žadatele PROJEKT Je stanoven zvláštní režim ? Ne Naplňuje projekt znaky veřejné podpory ? ANO NE Režim „Ostatní“ Režim „ De minimis“ Režim „Bloková výjimka „ Režim „ nezakládající veřejnou podporu „

Charakteristika režimů podpory I. Projekty nezakládající veřejnou podporu Projekt nesmí naplňovat tyto 4 znaky: 1. Podpora je poskytnuta z veřejných prostředků- podmínka splněna vždy 2. Udělení podpory narušuje nebo hrozí narušením hospodářské soutěže – potenciální zvýhodnění ekonomické činnosti ( bez ohledu na ziskovost/neziskovost) 3. Podpora je selektivní, zvýhodňuje určité podniky nebo odvětví výroby – podnikem se rozumí jakýkoliv subjekt bez ohledu na neziskový charakter subjektu 4. Podpora ovlivní obchod mezi členskými státy – vždy existuje možnost ovlivnění podnikatele z jiného členského státu Pokud není alespoň jeden z výše uvedených znaků naplněn, nejedná se o veřejnou podporu

„ De minimis“ „Bloková výjimka“ Charakteristika režimů podpory II. - Nutnost dodržovat limit EUR v průběhu 3 let + Volnější podmínky pro způsobilé výdaje: neinvestiční výdaje, projektová a technická dokumentace i před registrací na RO + Není třeba sledovat motivační účinek + Možnost podpořit uvádění na trh výrobky z přílohy I Smlouvy o ES - Podpora pouze na investiční výdaje - Výdaje musí být realizovány až po registraci na RO - Podpora musí splňovat motivační účinek + Není stanoven limit pro poskytnutou podporu v rámci časového období

Nejdůležitější změny v jednotlivých opatřeních Opatření III.1.3. Podpora cestovního ruchu  Ubytování a sport  Umožněna podpora v režimu de minimis  Lze podpořit propagaci a marketing  Příjemcem může být i obec a nezemědělský podnikatel s historií delší než dva roky  Nově podpora zakládání wellnes  Budování stravovacích zařízení nemusí být vázáno na budování ubytovacích zařízení, ale musí být součástí jednoho komplexu

Nejdůležitější změny v jednotlivých opatřeních Opatření III.2.1. Obnova a rozvoj vesnic  Umožněna podpora de minimis  Lze podpořit nákup mikrobusu v případě, že žadatelem je obec či svazek obcí Opatření III.2.2. Ochrana kulturního dědictví  Žadatelem mohou být fyzické a právnické osoby  Lze podporovat restaurování movitých památek  Expozice muzea už nemusí být umístěna do objektu, který je kulturním dědictvím venkova  V záměrech b) a c) jsou způsobilé pouze investiční výdaje

Fiche 1 – Podpora cestovního ruchu, ubytování a sport Režim podpory de minimis – max. míra dotace 60% Žadatelé  obce, neziskové organizace i podnikatelé podnikající v oblasti cestovního ruchu Způsobilé výdaje:  Stavba, rekonstrukce, modernizace malokapacitního ubytovacího a stravovacího zařízení, půjčovny sport. potřeb a zařízení  Nákup vybavení pro ubytovací a stravovací zařízení, pro půjčovny sportovních potřeb a zařízení včetně výp. techniky  Nákup a výsadba doprovodné zeleně  Propagace a marketing max. 20% z celkových nákladů projektu, projektová a technická dokumentace Preferenční kritéria stanovená MZE jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení

Fiche 1 – prefereční kritéria a přijatelnost projektu Preferenční kritéria stanovená MAS jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení:  Realizace projektu v obci do 1000 obyvatel  Podpora lidových tradic a verbuňku  Řízení projektu svépomocí  Životaschopnost projektu Ubytovací zařízení  Musí být dodržena maximální kapacita 60 pevných lůžek po dobu 5 let ( vázanost projektu od podání ŽOP)  Musí splňovat podmínky ubytovacího zařízení dle oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení České republiky Stravovací zařízení a welness  Musí být ve vazbě na stávající nebo současně budované ubytovací zařízení  Ubytování nesmí přesahovat stanovenou kapacitu lůžek

Fiche 1 – povinné přílohy k projektu  Žádost v elektronické podobě 1 x  Osvědčení právního statutu, včetně dokladu o oprávněných osobách 2 x  Katastrální mapa 2 x  Stavební povolení, ohlášení, čestné prohlášení 2 x  Projektová dokumentace ověřená stavebním úřadem 2x  Půdorys stavby, dispozice technologie s vyznačením rozměrů 2x  Prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých a středních podniků 2x  Potvrzení finančního úřadu – bezdlužnost 2x  Nájemní smlouva nebo smlouva o výpůjčce objektu s výpovědní lhůtou 5 let od podání ŽOP. Nebo písemný souhlas spoluvlastníků nemovitosti. 2x

Fiche 3 – Občanské vybavení pro děti a mládež Režim podpory  Nezakládá veřejnou podporu – max. 90% dotace  De minimis – max. míra dotace 90%  Bloková výjimka – max. míra dotace 60% ( dle velikosti podniku) Žadatelé  obce, neziskové organizace, církve a jejich organizace Způsobilé výdaje:  Občanské vybavení v oblasti sociální a kulturní infrastruktury, péče o děti v oblasti vzdělávání, zdraví, sportu a volnočasových aktivit  Občanské vybavení v oblasti vybavenosti pro veřejnou správu, informačních a školících center s využíváním ICT a budov hasičských zbrojnic  Nákupu mikrobusu – pouze svazky obcí  Projektová a technická dokumentace Preferenční kritéria stanovená MZE jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení

Fiche 3 – prefereční kritéria a přijatelnost projektu Preferenční kritéria stanovená MAS jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení:  Realizace projektu v obci do 1000 obyvatel  Víceúčelové využití objektu - pro minimálně 3 účely  Využití a obnova stávajícího objektu  Vytvoření zázemí pro tradiční nebo nové akce  Zapojení mladých lidí do přípravy projektu Nákup mikrobusu  Může být žadatelem pouze obec nebo svazek obcí  Režim de minimis  Max. 22 míst k sezení + řidič  Vázanost projektu na účel 5 let

Fiche 3 – povinné přílohy k projektu  Žádost v elektronické podobě 1 x  Osvědčení právního statutu, včetně dokladu o oprávněných osobách 2 x  Katastrální mapa 2 x  Stavební povolení, ohlášení, čestné prohlášení 2 x  Projektová dokumentace ověřená stavebním úřadem 2x  Půdorys stavby, dispozice technologie s vyznačením rozměrů 2x  Prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých a středních podniků 2x  Potvrzení finančního úřadu – bezdlužnost 2x  Nájemní smlouva nebo smlouva o výpůjčce objektu s výpovědní lhůtou 5 let od podání ŽOP. Nebo písemný souhlas spoluvlastníků nemovitosti. 2x

Fiche 4 – Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Režim podpory  Nezakládá veřejnou podporu – max. 90% dotace  De minimis – max. míra dotace 90%  Limit MAS na jeden objekt max. dotace 750 tis. Kč po celou dobu realizace SPL Žadatelé  obce, neziskové organizace, církve a jejich organizace, fyzické a právnické osoby podnikající dle obchodního rejstříku Způsobilé výdaje:  Studia a programy obnovy, využití a regenerace kulturního dědictví venkova  Obnova a zhodnocování kulturního dědictví venkova  Stálé výstavní expozice a muzea, restaurování obrazů, soch, hudebních nástrojů Preferenční kritéria stanovená MZE jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení í

Fiche 4 – prefereční kritéria a přijatelnost projektu Preferenční kritéria stanovená MAS jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení:  Realizace projektu v obci do 1000 obyvatel  Projekt zahrnuje území dvou obcí  Havarijní stav objektu – doloženo posudkem  Projekt řeší památkově chráněný objekt  Projekt přispívá k návratu lidové kultury služeb a řemesl Podmínky  Projekty týkající se kulturní památky musí být v souladu s odborným posudkem  Dotace není určena na výdaje do památek UNESCO a národních kulturních památek  V případě restaurování movitých předmětů musí být umístěny v budovách zpřístupněných pro veřejnost pro kulturní, vzdělávací, náboženské účely

Fiche 4 – povinné přílohy k projektu  Žádost v elektronické podobě 1 x  Osvědčení právního statutu, včetně dokladu o oprávněných osobách 2 x  Katastrální mapa 2 x  Stavební povolení, ohlášení, čestné prohlášení 2 x  Projektová dokumentace ověřená stavebním úřadem 2x  Půdorys stavby, dispozice technologie s vyznačením rozměrů 2x  Doklad, že předmětem dotace je kulturní dědictví venkova 2x  Odborné stanovisko Národního památkového ústavu 2x  Potvrzení finančního úřadu – bezdlužnost 2x  Nájemní smlouva nebo smlouva o výpůjčce objektu s výpovědní lhůtou 5 let od podání ŽOP. Nebo písemný souhlas spoluvlastníků nemovitosti. 2x

Fiche 5 – Podpora drobných výrobců místních produktů Režim podpory  Ostatní – max. míra dotace 50% Žadatelé  Výrobce potravin, surovin určených pro lidskou potřebu, který splňuje definici mikro, malého podniku  Výrobce krmiv, splňuje definici mikro, malého podniku  Zemědělský podnikatel, který má v předmětu činnosti úpravu, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby  Dle zákona o potravinách č. 110/1997, zákona 321/2004 o vinohradnictví, vinařství, dle nařízení rady č. 1952/2005 o společné organizaci trhu s chmelem Preferenční kritéria stanovená MZE jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení í

Fiche 5 – způsobilé výdaje projektu  Technologické investice vedoucí ke zlepšení zpracování potravinářských, zemědělských produktů  Investice do zařízení přímo souvisejících s finální úpravou  Vývoj a aplikace nových zemědělských a potravinářských produktů, postupů a technologií  Skladování druhotných surovin vznikajících při zpracování  Zařízení na skladovácí zpracovávaných surovin a výrobků, včetně expedičních skladů  Výstavba, rekonstrukce stavební investice do zpracovatelského průmyslu  Projektová a technická dokumentace

Fiche 4 – prefereční kritéria a přijatelnost projektu Preferenční kritéria stanovená MAS jsou uvedena ve Fichi včetně manuálu pro hodnocení:  Registrace značky kvality  Výrobce biopotraviny  Životaschopnost projektu  Výrobce regionálního produktu se značkou Podmínky  Předmětem projektu nesmí být pouze stavební výdaje  Investice se musí týkat i zpracování odbytu výrobků, produktů  Lhůta vázanosti projektu na účel 5 let od podání ŽOP

Fiche 5 – povinné přílohy k projektu  Žádost v elektronické podobě 1 x  Osvědčení právního statutu, včetně dokladu o oprávněných osobách 2 x  Katastrální mapa 2 x  Stavební povolení, ohlášení, čestné prohlášení 2 x  Projektová dokumentace ověřená stavebním úřadem 2x  Půdorys stavby, dispozice technologie s vyznačením rozměrů 2x  Potvrzení finančního úřadu – bezdlužnost 2x  Nájemní smlouva nebo smlouva o výpůjčce objektu s výpovědní lhůtou 5 let od podání ŽOP. Nebo písemný souhlas spoluvlastníků nemovitosti 2x

Postup jak správně odevzdat žádost o dotaci  Žadatel předá žádosti osobně prostřednictvím statutárního zástupce nebo osoby pověřené plnou mocí, podpis musí být úředně ověřen  Při hodnocení žádostí rozhoduje datum a čas podání  Žádosti se předkládá v elektronické podobě na CD 1 x  Manažer MAS vytiskne žádost a žadatel ji podepíše  Přílohy se dokládají v tištěné podobě 2x z nichž každá musí splňovat podmínky stanovené ve Fichi  V jedné výzvě může žadatel v rámci jedné Fiche podat pouze jednu žádost  Způsobilé výdaje projektu jsou od data registrace na RO SZIF  Délka realizace projektu 24 měsíců od data podpisu dohody

MAS Horňácko a Ostrožsko Zámecká 24, IČO: Tel , :

Děkujeme za pozornost Jana Bujáková Ing. Barbora Galliová