CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK, 10.11.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Advertisements

Příklady citací v textu
Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
Zpracování informací a znalostí - cvičení č. 3
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Prezentace ke stažení:
Bibliografická a rešeršní činnost Bibliografické citace
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Bibliografická a rešeršní činnost
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Formální stránka práce
Obrazový materiál Název školy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
1 Jak na citování Mgr. Linda Skolková
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Citování literatury v odborném textu
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Prezentace ke stažení:
Bibliografické citace – cvičení I. Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Citace textů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Odkazy Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Citování literatury v odborném textu
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Uspořádání informačních zdrojů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 10. prosince Bibliografické citace a citační software.
Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT 2010
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Využití citačních databází při psaní odborného textu.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Vyhledávání informací a citační etika Zdroj: pixabay.com.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Zuzana Teplíková , Praha
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Citační manažery Olomouc
Práce s informačními zdroji
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Citační a bibliografické databáze:
hledat organizovat citovat
Pravidla citování v absolventské práci
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK, 10.11.2010 PŘIPRAVILA EVA CERNIŇÁKOVÁ

Proč citovat? Údaje k dohledání dokumentů Možnost ověření Uvedení myšlenek do souvislostí Respektování etických zásad Respektování autorského zákona

Proč citovat? Údaje k dohledání dokumentů Možnost ověření Uvedení myšlenek do souvislostí Respektování etických zásad Respektování autorského zákona

Časté chyby Citování nepoužitých zdrojů Citování vlastních děl, která s dílem tematicky nesouvisí Nepřesné citování Necitování použitých  zdrojů

Obecné zásady Zachovávání jednotného stylu Přesné citování a identifikace dokumentu Úplnnost Citovat jen skutečně používané dokumenty (které mám v ruce)

Přímá citace Příklad Stěžejním bodem je myšlenka, že „veřejná sféra musí být univerzálně přístupná, bez ohledu na postavení těch, kteří ji používají“. [HABERMAS, 1995, s. 238].

Parafráze Formulování cizí myšlenky vlastními slovy Příklad: Slowík užívá termín osoby s postižením a zdravotním oslabením a vyčleňuje z této skupiny zvlášť osoby se smyslovým postižením (tj. s postižením zraku a sluchu) [SLOWÍK, 2007]. Srovnání nebo poukázání na stejnou myšlenku uvedenou i v jiných pramenech. Definice jednotlivých typů postižení často nejsou jednotné ani v odborné literatuře a v legislativních dokumentech [srov. SLOWÍK, 2007; FISCHER, 2008; Zákon č. 435/2004 Sb.; Zákon č. 561/2004 Sb.]

Potíže s terminologií Citování - technika, proces nebo etika citování Citát (quotation) - doslovně převzatá část textu, graficky vymezená Citace (citation) - zkrácené označení dokumentu, které uvádíme přímo v textu a jimž spojujeme citované místo se záznamem o citovaném dokumentu Bibliografická citace (bibliographic references) - systematicky uspořádané údaje, které jsou nutné k jednoznačné identifikaci dokumentu Seznam bibliografických citací (list of bibliografic references) - seznam odkazů na použitou literaturu, zpravidla uvedený na konci textu

Citát a citace (příklad)

Biliografická citace a seznam citací (příklad)

Metody citování v odborném textu Pomocí prvního údaje a data vydání Pomocí průběžných poznámek Pomocí číselných odkazů (následující ukázky jsou převzaty z textu E. Bratkové: Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů…)

pomocí prvního údaje a data

POMOCÍ PRŮBĚŽNÝCH POZNÁMEK

Citační styly (příklady) Někdy se místo citační styly používá termín citační formáty – pozor na záměnu významů ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2 VÁŽANSKÝ, Mojmír. Základy pedagogiky volného času. 2. vyd. Brno : Print-Typia, 2001 AMA (American Medical Association) Vážanský M. Základy pedagogiky volného času. 2.vyd. Brno: Print- Typia; 2001.   APA (American Psychological Association) Vážanský, M. (2001). Základy pedagogiky volného času (2. vyd.). Brno: Print-Typia.   MLA (Modern Language Association) Vážanský, Mojmír. Základy pedagogiky volného Času. 2. vyd. Brno: Print-Typia, 2001.  

Citační formáty K ukládání bibliografických citací v citačních manažerech Příklady: RIS Interní formáty jednotlivých programů apod.

Citační manažery (příklady) Zotero (zdarma, doplněk Firefoxu) RefWorks (komerční, online) EndNote (komerční, online) Citace.com (zdarma, online) Další příklady na Portále Infogram http://www.infogram.cz/findInSection.do?sectionId=1115&categoryId=1173

Citace 2.0 (http://www.citace.com) Generování citací své citace dle normy ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2 Přebírání záznamů od dalších uživatelů nebo zdrojů Správa citací (úprava, třídět do složek, přidávání vlastních poznámek, obsahů, recenzí) Zpřístupnění záznamů prostřednictvím RSS kanálů, sdílení s jinými uživateli Export záznamů do RTF pro Word a do HTML

Prostor pro registrované uživatele Administrace Moje citace Generování citací Import citací Nově vygenerované citace Citace uložené do složek Moje citace ze staré verze portálu Moje RSS kanály Moje složky Nezařazené citace Složky vytvořené uživatelem

Vkládání záznamů Vkládání záznamů do formuláře vybraného modulu http://www.citace.com/generator.php Povinná pole Nepovinná pole Interaktivní pole Přebírání záznamů od jiných uživatelů http://www.citace.com/hledat.php Přebírání záznamů ze souborného katalogu MU http://aleph.muni.cz/F/

Práce se záznamy Úprava bibliografické citace (upravit) Přidávání detailů (detaily) Poznámky Obsahy Recenze Tagy Mazání Přesunutí do složek

Práce se složkami Vytvoření nové složky Zveřejnění složky (zpřístupnění složky pro ostatní uživatele) Export složky Vytvoření RSS kanálu Další funkce Generování HTML kódu složky pro vložení do webové stránky Přejmenování Smazání

Použité zdroje Bibliografické citace, citování [online]. Knihovna Univerzitního kampusu MU, 2010 [cit. 2010-11-5]. Dostupný z WWW: http://www.ukb.muni.cz/kuk/?page=38. BOLDIŠ, Petr. Boldis.cz [online]. Konečná verze materiálů k 28.3.2006. 2006, 31.03.2006 08:14 [cit. 2010-11-09]. Bibliografické citace dokumentů podle ISO 690 a ISO 690-2. Dostupné z WWW: <http://www.boldis.cz/index.php?citace>. BRATKOVÁ, Eva. Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO 690-2: metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací [online]. Praha : Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací, Asociace ČSN ISO 690 (01 0197) Dokumentace - Bibliografické citace - Obsah, forma a struktura. Praha : Český normalizační institut, 1996. 31 s. JANSOVÁ, Linda. Jak na citování [online]. 17. 5. 2010 [cit. 2010-11-04]. Dostupný z WWW: http://www.slideshare.net/lindask/linda-jansova-citovanidiplomovyseminar2010?src=related_normal&rel=3305618 Infogram : portál pro podporu informační gramotnosti. 2008. [cited 5 November 2010]. Citační etika. Dostupný z WWW:  <http://www.infogram.cz/findInSection.do?sectionId=1115&categoryId=1171>. Informace a dokumentace - bibliografické citace : ČSN ISO 690-2 : 01 0197. Praha : Český normalizační institut, 2000. 24 s. MĚCHUROVÁ, Jiřina. Informační etika [online]. 2002 [cit. 2010-11-04] .Dostupný z WWW : <http://mechurova.webpark.cz/informacni_etika.htm> BRATKOVÁ, Eva. Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO 690-2: metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací [online]. Praha : Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací, Asociace knihoven vysokých škol ČR, 2008 [cit. 2010-11-09]. Dostupné z WWW: <http://evskp.cz/SD/4c.pdf>. [e-kniha]