Pracovní orgány Evropského parlamentu. Předseda a předsednictvo  Předseda řídí veškerou činnost Parlamentu a jeho orgánů a zastupuje Parlament navenek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Státní správa a samospráva Principy demokracie
HARMONOGRAM DALŠÍCH KROKŮ A ŘÍZENÍ EKS CM 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Mgr. Milan Filip vedoucí Odboru strategického rozvoje.
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Instituce EU bodies/index_cs.htm.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Instituce EU.
EU a Česká republika Instituce EU
Orgány EU Instituce EU Přednášky Doc. J. Frkové, Ph.D.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
14. jednání Monitorovacího výboru pro Operační program Průmysl a podnikání hotel Yasmin Praha 20. listopadu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
I NSTITUCE EU Kája Tóthová Iva Kociánová. I NSTITUCE EU výchozí bod a cíl má být sdílení politické odpovědnosti hlavní roli ve struktuře EU má tzv. institucionální.
Základní škola Evropské unie
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Univerzita Hradec Králové
EVROPSKÝ PARLAMENT 1. Složení: 732 poslanců z 25 zemí volených v členských zemích přímým všeobecným hlasováním na 5 let Počet poslanců z jednotlivých zemí.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Česká republika – demokratický stát
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Legislativní proces návrhu zákona
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Evropské instituce a právo Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní obchod
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Instituce evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Rozhodování v EU Instituce
Největší (demokratický) parlament na světě  Přímo volený od roku 1979 – demokratická legitimita  Možnost projednávat cokoli – „svobodná instituce“,
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Dělba moci.
Struktura vlastnictví 100%. Parlament Vláda Nadační trust Správní rada Vzdělávací společnost Správa Švédského rozhlasu (SRF) Rozhlasová služba ve městě.
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Rozhodování v EU Instituce
Zpráva o hospodaření NK CIGRE Skalský Dvůr
Exekutiva a justice VkO 9.
Evropská unie - instituce
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
EVROPSKÝ PARLAMENT.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Welcome to the Committee of the Regions European Union LT HU MT NL PL PT SK SL FI SV BG RO Regionsudvalget CS DA DE ET EL EN FR IT LV ES Comité de las.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická.
O RGÁNY E VROPSKÉ UNIE Prezentace 2015 Martin Janků.
Práce a stáže v Evropském parlamentu
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Výchova k občanství Moc výkonná
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Pracovní orgány Evropského parlamentu

Předseda a předsednictvo  Předseda řídí veškerou činnost Parlamentu a jeho orgánů a zastupuje Parlament navenek  Předsednictvo je odpovědný za rozpočet Parlamentu a za administrativní, personální a organizační záležitosti Nynější předseda - HANS-GERT PÖTTERING

Politické skupiny  Většina poslanců je členem některé politické strany  V současnosti je v Evropském parlamentu osm politických skupin  Projednávají zprávy z parlamentních výborů a předkládají pozměňovací návrhy

Parlamentní výbor  Parlamentních výborů je 20  Parlamentní výbory připravují pracovní plán plenárních zasedání, vypracovávají a přijímají zprávy o legislativních návrzích

Generální sekretariát  Pod vedením generálního tajemníka pracuje v Evropském parlamentu kolem 5000 úředník  Evropský parlament také zajišťuje tlumočnické služby

Zdroje    Evropský parlament (2004)