Michaela Bršelová, KMD FreeDeK
Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje
Odborný název Cocos Nucifera
Lidový název Kokos, Coconut, die Kokos, Calabaza
Obrázek rostliny
Obrázek plodu
Země původu Země původu je v jihovýchodní Asii. Roste převážně v tropech na kokosových palmách.
Chuť Chuť je poměrně trpká, lehce nasládlá a ne tak výrazná jako v případě kokosového mléka, které má plně sladkou chuť.
Barva Plody jsou zelenavé až oranžově žluté, vejčitého tvaru. Vrchní vrstva se z nich slupuje (kokosy jsou obaleny vláknitým obalem s kožovitou vrstvou, tento obal jim umožňuje rašení. Do obchodu přichází jen tvrdá pecka s olejnatým jádrem).
Velikost Plodem je velká peckovice, veliká kolem 30 cm, kterých se na jedné palmě urodí 50 – 60.
Využití Ze žlutých květů se vyrábí sladká šťáva na cukr a palmové víno. Jádro se suší, mele a slouží k výrobě tuků, vyrábí se z něj olej. Z vláknité vrstvy se pletou rohože, pytle, spřádají motouzy, pokrývají střechy, stejně tak listy slouží domorodému obyvatelstvu k pletení rohoží a pokrývání střech obydlí.
Zajímavosti Byly nalezeny plody, které za dobu 4 měsíců uplavaly v moři 4500 km a poté vzklíčily.
Použité zdroje ?fil=okokosu