INTERNET VŠUDE KOLEM NÁS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Bezpečně na internetu Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet_bezpecnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Bezpečnost na internetu
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
počítačová síť - propojení počítačů, které vzniklo za účelem pohodlnějšího a rychlejšího šíření informací. Počítače mohou být propojeny buďto kabely nebo.
Bezpečnost na internetu
Internet - historie.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy práce s počítačem – lekce V.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy.
Informace – vyhledávání informací
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost na internetu! 
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
BEZPEČNÝ INTERNET bezpečně on-line.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou 3.I
ANOTACEPrezentace obsahuje základní informace o internetu, o historii a možnostech prohlížení internetu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci.
Bezpečný internet Je důležité vědět, jak si chránit své zdraví i zdraví počítače a správně a bezpečně se u něj chovat.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Informace a Internet Bohumil Bareš.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Nebezpečí na Internetu
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
WWW – hypertextový informační systém
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Seznamujeme se s počítačem III.
Vytvořme společně lepší internet.
Základní prvky internetového prohlížeče
Bezpečný internet Výpočetní technika.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
INTERNET VE VZDĚLÁVÁNÍ
Bezpečnost na internetu
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOST NA INTERNETU
1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou.
VY_32_INOVACE_20_Bezpečnost na internetu Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Popis Předmět: Informatika Ročník: 4. ZŠ praktické
Jak na bezpečný internet?
Happy Chickens Bezpečně na internetu.
Jak na bezpečný internet?
ZŠ a MŠ Prostějov 4.A třída
Přemýšlej než nasdílíš. Moje soukromí! Nekoukat! Nešťourat! Takto si to ujasnila Koťata z 2. B Rosice.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
8. ročník PRÁCE S INTERNETEM. Všechny www stránky jsou napsány kódem HTML – HyperText Markup Language. Prohlížeč tento kód přeloží a výsledek zobrazí.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
INTERNET Pro 5. ročník.
Inf Elektronická komunikace
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Internet - historie.
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
E – synergie Seznam se bezpečně!
BEZPEČNĚ NA INTERNETU VY_32_INOVACE_13
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Co bychom měli také o internetu vědět
Transkript prezentace:

INTERNET VŠUDE KOLEM NÁS

INTERNET Čím dál nezbytnější nástroj pro komunikaci a získávání informací. Je to takové „mraveniště“ protkané navzájem propletenými chodbičkami. Kteroukoliv chodbičkou se dostanete kamkoli v mraveništi chcete. Některá cesta je delší, jiná kratší, ale vždy vede k danému cíli. Tak stejně je to i s internetem. Internet – to jsou otevřené dveře do celého světa

ZÁKLADNÍ POJMY PC: počítač, na kterém pracujeme, připojujeme se z něj na internet (nebo i notebook)

MYŠ: pomocí jí se pohybujeme, klikáme na různé odkazy, vykonává příkazy

KLÁVESNICE: díky ní můžeme psát, zadáváním různých kombinací znaků a číslic vykonává příkazy a vkládá potřebné symboly

ADRESA: pomůže nám dostat se na různé stránky internetu ADRESA: pomůže nám dostat se na různé stránky internetu. Zadává se buď pomocí příkazu www nebo přímo adresou a příslušnou koncovkou.

JAK SE DOSTAT NA INTERNET? Je nutné mít připojení. Buď pomocí telefonu (modem) nebo bezdrátového připojení (wifi)

Na internet se dostaneme pomocí prohlížeče: Internet explorer, Mozilla Firefox, jehož ikonka je většinou umístěna na ploše PC. Stačí klik a jsme na internetu, jsme tzv. on-line.

Teď je na nás, kam se podíváme, co si najdeme nebo přečteme Teď je na nás, kam se podíváme, co si najdeme nebo přečteme. Pokud víme, kam jít, co hledáme, zadáme konkrétní adresu do panelu Adresa

Hledáme-li něco na internetu a neznáme přesnou adresu, zadáme hledané téma do okénka vyhledávače Např.: ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY ŽIVOTOPIS JOSEFA LADY

Stránky, které se nám líbí a navštěvujeme je často, si můžeme uložit do složky Oblíbené Také si můžeme nastavit domovskou stránku, tzn., že stránka, kterou si takto nastavíme, bude při každém připojení na internet najíždět jako první. Nastavit si ji můžeme v nabídce Nástroje-Možnosti internetu-Obecné

Chceme-li se vrátit k některé předchozí stránce, kterou jsme měli, použijeme tlačítko Zpět nebo Před. Ale pozor, jde to jen na stránkách, které jsme navštívili.

CO VŠECHNO LZE NA INTERNETU DĚLAT? Vyhledávat informace Číst denní tisk, časopisy, knihy nebo dokumenty Stahovat hudbu, obrázky, texty, videa (u hudby pozor!!! Tvořit internetové stránky Hrát hry Psát si s kamarády přes icq, skype, atd. chatovat Posílat si „dopisy“ – maily Mít svou internetovou schránku

NA CO SI DÁT POZOR!!! Při stahování hudby pozor na to, odkud hudbu stahujeme – existují servery (stránky),ze kterých lze stahovat za mírný poplatek. Stažené věci si uživatel nechává pro sebe, nešíří (nekopíruje) dál. Při komunikaci na chatu dávat pozor, s kým si píšeme – pokud nemáme webkameru, nevidíme toho, kdo je na druhé straně. Může tam být opravdu náš kamarád, ale také se za něj může vydávat zlý člověk, který by nám pak mohl ublížit. Nikdy!!! nezveřejňujeme soukromé údaje: adresu, telefonní číslo, plné jméno apod. U zahraničních stránek pozor na reklamní bannery. Často nás odkážou na stránky, které jsou placené nebo zahlcené viry, které napadají počítače. Pozor na urážky a zbytečné hádky. I když vás nikdo nevidí, je to v diskusích nepřípustné a správce vás může vyhodit.

NEJZNÁMĚJŠÍ VYHLEDÁVAČE www.seznam.cz www.atlas.cz www.google.com

ZPRAVODAJSKÉ SERVERY www.novinky.cz www.idnes.cz www.denik.cz www.lidovky.cz

DĚTSKÉ SERVERY www.alik.cz server pro děti – hry, chat, soutěže www.detskestranky.cz stránky pro předškoláky, školáky a jejich rodiče www.martanci.cz server se známými vitamínovými hrdiny www.child.cz hry, soutěže, pohádky, příběhy www.medakubik.cz soutěžní hry, pozadí na plochy, animované pohlednice www.jablko.cz hádanky, pohádky, příroda

SLOVNÍČEK INTERNETOVÝCH POJMŮ SPAM - nevyžádaná pošta, která chodí do mailové schránky. Odesílatele většinou vůbec neznáme a nemáme o jeho nabídku zájem. CHAT - doslova toto slovo znamená „pokec“. Na internetu je to služba, přes kterou si uživatelé mohou v reálném čase navzájem povídat, posílat soubory, ať už jsou kdekoli na světě. Musí být připojeni.

INTERNET vznikl na konci 60. let původně jako výzkumný projekt ministerstva obrany USA. V současné době pokrývá celý svět neomezeně.

SERVER jedná se o zařízení pro zpracování dat uvnitř sítě a tedy i internetu, která jsou určena pro poskytování služeb počítačům připojených uživatelů, tzv. klientů

ON-LINE VIDEOHRY hry, které můžeme hrát na internetu, jsme-li připojeni. Můžou to být nejen hry, které máme na disku, ale také hry přímo umístěné na webových stránkách.

WEB doslova znamená „síť“. V tomto případě se jedná o síť počítačů propojených mezi sebou. Díky tomu můžeme při vyhledávání informací přeskakovat z jednoho dokumentu na druhý prostým kliknutím na jednotlivá slova nebo obrázky.

POČÍTAČOVÝ VIR počítačový program, který se dokáže šířit sám bez vědomí uživatele, napadat a ničit tak jeho soubory. Patří sem např. Trojské koně. Někdy vir vytváří kopii sebe sama.

ANTIVIROVÝ PROGRAM program, který slouží k rozpoznání a zničení viru, který napadl počítač

INTERNETOVÉ DESATERO PRO ŠKOLÁKY Nezapomeň: opatrný uživatel je inteligentní uživatel! Nedávej nikomu adresu ani telefon! Nevíš, kdo se skrývá za obrazovkou! Neposílej nikomu po internetu svou fotografii, nesděluj svůj věk! Udržuj heslo své internetové schránky v tajnosti, nesděluj ho ani kamarádovi! Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární e-maily. Nedomlouvej si schůzku po internetu, aniž bys o tom řekl alespoň jednomu z rodičů. Pokud tě nějaký obrázek nebo e-mail šokuje, okamžitě opusť webovou stránku, e-mail smaž! Svěř se dospělému, pokud tě internet vyděsí nebo uvede do rozpaků. Nedej šanci virům. Neotevírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš, raději si ji ověř z více zdrojů.

ÚKOLY PRO ŽÁKY

1. Najděte si internetový vyhledávač www.seznam.cz

2. Na tomto vyhledávači najděte, jaké počasí je dnes v Brně

3. Zjistěte, jestli se Josef Lada narodil v Karviné

4. Najděte si internetový vyhledávač www.google.com

5. Zkuste najít obrázek, na kterém by byl znázorněn jakýkoliv zimní sport

6. Zkuste na internetu najít jakoukoliv informaci o naší knihovně

7. Na stránkách www.alik.cz najděte, kde mohou děti hrát hry

8. Zkuste najít, co dávají dnes ve 20 hodin na programu ČT 1

9. Najděte obrázek z pohádky Lví král

10. Zkuste najít recept na guláš

Zpracovala: Barbora Javorková Použité zdroje: Bezpečný internet. Ilenia Ballerani, Flavio Chiumento, Roberta de Pieri. Milán : Microsoft, 2006. 34 s. www.adminxp.cz, www.howto.wz.cz Srpen 2008