ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Tato prezentace byla vytvořena
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
EVROPSKÁ UNIE.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
„Partnerská spolupráce institucí v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR - Polsko“ Ing. Michal Janeba náměstek ministra pro regionální rozvoj.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

ESVA

Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje vnější zastupování EU v otázkách týkajících se SZBP….(čl. 15 SEU)

Lisabonská smlouva Vytvoření funkce HR/VP Předseda FAC Vice-prezident EK Přispívá svými návrhy k rozvoji SZBP Zajišťuje implementaci rozhodnutí Rady a Evropské Rady Zastupuje EU ve záležitostech týkajících se SZBP – politické dialogy

Lisabonská smlouva Zajišťuje konzistenci a soudržnost vnější činnosti EU

ESVA Pomáhá HR/VP při výkonu jeho/její funkce V oblasti RELEX poskytuje podporu i předsedům ER a EK Rozhodnutí Rady Funkčně autonomní těleso Zástupci EK, GSR a ČS EU

ESVA

Příprava jednání Rady EU Politický dialog

ESVA Programování nástrojů vnější pomoci Vysoký představitel zodpovídá za celkovou koordinaci programů vnější spolupráce tak, aby vnější činnost EU byla konzistentní a efektivní. ESVA je zapojena především do přípravy strategických a víceletých návrhů v rámci programovacího cyklu, zejména při rozdělování celkové finanční alokace mezi regiony, při zpracovávání strategických dokumentů pro jednotlivé regiony a země a národních regionálních indikativních indikativních programů. ENPI - Strategické návrhy připravují společně relevantní útvary ESVA a EK za odpovědnosti komisaře pro sousedskou politiku a rozšíření, návrhy předkládá společně komisař a vysoký představitel ke schválení EK (Kolegiu komisařů). IPA - Strategické návrhy připravuje EK za odpovědnosti komisaře pro sousedskou politiku a rozšíření. návrhy předkládá společně komisař ke schválení EK. IPA není v odpovědnosti ESVA. EIDHR - Zodpovědný je vysoký představitel/ESVA. Komise - konkrétně oddělení FPIS (Foreign Policy Instruments Service), zobrazené v organigramu ESVA, ovšem spadající pod Komisi a řízené vysokým představitelem v roli místopředsedy EK - je zodpovědná za finanční implementaci.

ESVA – AD Zastoupení ČS - 26,9 procenta; DEU – 27,8 procenta; HQ – 20,3procenta ČR – 12 nebo 1,3 procenta

DEU 140 Delegací, ESVA +EK Reprezentují EU ve třetích zemích a v MO Prosazují zásady a hodnoty a realizaci vnějších politik vůči třetím zemím Spolupráce se ZÚ ČS EU

Zpráva HR/VP k ESVA Na základě článku 13(2) o rozhodnutí k ESVA Pokrývá oblasti jako zajištění koherence, fungování DEU, personální a rozpočtové otázky Priority do budoucího období: 1.posílení schopnosti ESVA politicky působit založené na budování pocitu „společného vlastnictví“ v oblasti vnějších vztahů EU napříč ČS a institucemi EU, 2.zvýšení důrazu na práci delegací EU včetně přesunu zdrojů z ústředí ESVA na DEU, 3.budování společné kultury uvnitř ESVA („esprit de corps“) 4.vyřešení hlavních problémů relace ESVA-Komise.

Q/A