PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Kariérové poradenství
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
(komentovaný přehled)
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Organizační struktura
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Personální plán pro podnikatelský plán
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
VIKBA32 Informační vzdělávání
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Pedagog.
Transkript prezentace:

PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL Doc. PaedDr. Jaroslava Vašutová, Ph.D. Univerzita Karlova Pedagogická fakulta Ústav výzkumu a rozvoje školství

Proč definovat profesi učitele? - Učitel vykonává službu pro společnost, a proto stát musí definovat profesi učitele, formulovat a zároveň garantovat standardní požadavky na kvalifikaci, na profesionalizaci učitelů (včetně vzdělávání), na hodnocení a odměňování učitelů. - Standardizace požadavků na učitelské vzdělání a kvalifikovaný výkon učitelské profese umožňuje srovnatelnost výstupů (absolventů) a výkonů a zajišťuje vyváženost v kvalifikovanosti učitelských sborů. Poskytuje kriteria pro objektivní hodnocení. - Nástrojem pro definování profese učitele je profesní standard. Je převážně chápán jako normativ, který na základě struktury profesních činností, povinností a zodpovědností stanovuje profesní kompetence potřebné pro standardní výkon profese.

Argumenty pro zavedení profesního standardu učitele 1.Různé profese a zaměstnání jsou definované v podobě profesních profilů (standardů), zatímco o učitelství jako o profesi se spekuluje 2.Standardizace poskytuje rámce pro stanovení kvantity a kvality profesního výkonu a v důsledcích argumentaci pro platové normy 3.Standardizace umožňuje srovnání s jinými profesemi, mezi kategoriemi uvnitř profese a srovnání vzdělávacích programů a výstupů na různých institucích 4.Standardizace vymezuje rámce přípravného a dalšího vzdělávání, profesního a kariérního růstu 5.Kodifikace profesního standardu činí stát zodpovědným a zainteresovaným na profesionalizaci učitelů a jejich hodnocení 6.Profesní standard vymezuje učitelství jako expertní profesi.

Kvalifikace učitelů v dokumentech Národní program rozvoje vzdělávání v ČR (Bílá kniha 2001) uvádí doporučení: Zavést standard učitelské kvalifikace jako kritérium pro akreditaci studijních programů….. Zavést systém kariérového postupu založený na získání kvalifikační kategorie a stupně…. Vázat platový postup převážně na kariérový postup… Zákon o pedagogických pracovnících (2004) kodifikuje „předpoklady pro výkon činností pedagogických pracovníků a funkce ředitele školy“ a dále „získávání odborné kvalifikace“, odborná kvalifikace se váže k „oblasti pedagogických věd“. Zákon definuje 8 kategorií pedagogických pracovníků, paragrafuje 10 § kategorií učitele (definuje 4 kategorie učitelů odborného vzdělávání). Katalog prací (MŠMT) popisuje základní pracovní činnosti a zkušenosti učitelů a pedagogických pracovníků pro účely personální a mzdové. Integrovaný systém typových pozic: iniciativa MPSV, účelová databáze pro poradenskou službu určenou zaměstnavatelům a uchazečům.

Profesní standard založený na kompetencích Profesní kompetence učitele vymezujeme jako otevřený a rozvoje schopný systém profesních kvalit, které pokrývají celý rozsah výkonu profese v komponentách znalostí, dovedností, zkušeností, postojů a osobnostních předpokladů, které jsou vzájemně provázané a chápané celostně. Struktura profesních kompetencí v návrhu standardu: - předmětová/oborově předmětová; - didaktická a psychodidaktická; - (obecně) pedagogická; - diagnostická a intervenční; - sociální, psychosociální a komunikativní; - manažérská a normativní; - profesně a osobnostně kultivující; - (ostatní předpoklady).

Příklad konstrukce profesního standardu učitele odborných předmětů

1. Kompetence oborově předmětová Učitel odborných předmětů: má osvojeny systematické znalosti aprobačního oboru v rozsahu a hloubce odpovídající potřebám SOŠ/SOU; dovede aplikovat praktickou zkušenost z oboru do vzdělávacího obsahu předmětu; je schopen transformovat poznatky příslušných vědních a technických oborů do vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů; dovede integrovat mezioborové poznatky do vyučovacích předmětů a vytvářet mezipředmětové vazby; umí vyhledávat a zpracovávat informace zejména v oblasti aprobačních oborů, disponuje uživatelskými dovednostmi informační a komunikační technologie; je schopen transformovat metodologii poznání daného oboru do způsobu myšlení žáků v daném vyučovacím předmětu.

2. Kompetence didaktická a psychodidaktická Učitel odborných předmětů ovládá strategie vyučování a učení na SOŠ/SOU v teoretické a praktické rovině ve spojení s hlubokými znalostmi psychologických, sociálních a kauzálních aspektů; dovede užívat základní metodický repertoár ve výuce daného předmětu a je schopen jej přizpůsobit individuálním potřebám žáků a požadavkům konkrétní školy; má znalosti o vzdělávacích programech v odborném vzdělávání a dovede s nimi pracovat při tvorbě projektů vlastní výuky; má znalosti o teoriích hodnocení a jejich psychologických aspektech a dovede používat nástroje hodnocení vzhledem k vývojovým a individuálním zvláštnostem žáků a požadavkům konkrétní školy; dovede užívat informačních a komunikačních technologií pro podporu učení žáků.

3. Kompetence obecně pedagogická Učitel odborných předmětů ovládá procesy a podmínky výchovy na SOŠ/SOU jak v rovině teoretické tak praktické, spojené s hlubokou znalostí jejich psychologických, sociálních a multikulturních aspektů; dovede se orientovat v kontextu výchovy a vzdělávání na základě znalostí vzdělávacích soustav a trendů jejich rozvoje, zvláště odborného školství; je schopen podporovat rozvoj individuálních kvalit žáků v oblasti zájmové a volní; má znalosti o právech dítěte a respektuje je ve své pedagogické práci.

4. Kompetence diagnostická a intervenční Učitel odborných předmětů: dovede použít prostředky pedagogické diagnostiky ve vyučování na základě znalostí individuálních předpokladů žáků a jejich vývojových zvláštností; dovede diagnostikovat sociální vztahy ve třídě je schopen identifikovat žáky se specifickými poruchami učení a chování a dovede uzpůsobit výběr učiva a metod vyučování jejich možnostem; ovládá způsoby vedení nadaných žáků; je schopný rozpoznat sociálně patologické projevy žáků, šikanu a týrání a zná možnosti jejich prevence a nápravy, které zprostředkuje; ovládá prostředky zajištění kázně ve třídě a umí řešit školní výchovné situace a výchovné problémy.

5. Kompetence sociální, psychosociální a komunikativní Učitel odborných předmětů: ovládá prostředky utváření příznivého pracovního/učebního klimatu ve třídě/škole na základě znalostí sociálních vztahů žáků; ovládá prostředky profesní socializace žáků a dovede je prakticky užít; dovede se orientovat v náročných sociálních situacích ve škole i mimo školu a je schopen zprostředkovat jejich řešení; zná možnosti a meze vlivu mimoškolního prostředí, vrstevníků a médií na žáky, dovede analyzovat příčiny negativních postojů a chování žáků a užít prostředky nápravy; ovládá prostředky pedagogické komunikace ve třídě/škole/praxi; dovede uplatnit efektivní způsoby komunikace a spolupráce s rodiči a sociálními partnery školy, orientuje se v problematice rodinné výchovy.

6. Kompetence manažérská Učitel odborných předmětů: má základní znalosti o zákonech a dalších normách a dokumentech vztahujících se k výkonu jeho profese, k jeho pracovnímu prostředí a k profesi/zaměstnání, na něž připravuje žáky a dovede je prakticky aplikovat ve výuce; orientuje se ve vzdělávací politice a je schopen její reflexe ve své pedagogické práci; má znalosti o podmínkách a procesech fungování školy; ovládá základní administrativní úkony spojené s evidencí žáků a jejich vzdělávacích výsledků, ovládá vedení záznamů a výkaznictví; má organizační schopnosti pro mimovýukové aktivity žáků; ovládá způsoby vedení žáků a vytváří podmínky pro efektivní spolupráci ve třídě; je schopen vytvářet projekty na úrovni institucionální spolupráce včetně zahraniční.

7. Kompetence profesně a osobnostně kultivující Učitel odborných předmětů: má znalosti všeobecného rozhledu, tj. v oblasti filozofické, kulturní,politické, právní, ekonomické a dovede jimi působit na formování postojů a hodnotových orientací žáků; umí vystupovat jako reprezentant profese na základě osvojení zásad profesní etiky, ovládá vzorce profesního chování; dovede argumentovat pro obhájení svých pedagogických postupů; má osobnostní předpoklady pro kooperaci s kolegy ve sboru; je schopen sebereflexe na základě sebehodnocení a hodnocení různými subjekty; je schopen reflektovat vzdělávací potřeby a zájmy žáků a změny vzdělávacích podmínek ve své pedagogické práci;