Mezinárodní výměna informací a daňové ráje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Daň z příjmů fyzických osob
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Akce 13 - dokumentace k převodním cenám
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Zajištění celního dluhu a spotřební daně po modernizaci CS ČR
Zákonná opatření Senátu v daňové oblasti Rizika spojená se způsobem jejich přijetí 20. listopadu 2013.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Blanka Mattauschová MFČR – Odbor nepřímé daně
IFA Česká republika 1 Nové pokyny MF ČR k problematice převodních cen Jiří Zoubek 15. února 2011.
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Daňová evidence Michal Radvan
Spolupráce mezi daňovými správami
ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VĚDCŮ V ČR
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
BOJ PROTI DAŇOVÝM ÚNIKŮM aktuální otázky, květen 2013
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
Jakub Charbulák Oddělení mezinárodního zdaňování – SFÚ
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Příloha k DaP Generální finanční ředitelství Ing. Vítězslav Kapoun
Mezinárodní zdanění Hana Jurajdová 8. října 2012.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daňové vztahy k zahraničí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Daňová teorie a politika
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Mezinárodní zdanění Okruhy ke zkoušce. Okruhy k ústní zkoušce 1. Daňová rezidence, vnitrostátní a mezinárodní dvojí zdanění (1. kapitola ve skriptech)
Zamezení dvojího zdanění
Evropská spolupráce při správě daní
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Mezinárodní spolupráce při správě daní Mgr. Michal Tuláček 9. listopadu 2015.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Rub a líc daňového plánování
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Obecná část daňového práva procesního I
Obecná část daňového práva procesního I
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Mezinárodní spolupráce, výměna informací
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Mezinárodní výměna informací a daňové ráje Generální finanční ředitelství Ing. Lenka Jehličková Oddělení mezinárodní spolupráce –přímé daně

Zákon č. 164/2013 Sb. Vztahuje se na všechny daně, kromě DPH, spotřební daně a cla (upraveno jinde) vztahuje se na MVI i mimo EU – dle SZDZ, TIEA, Štrasburské úmluvy Koncepce předpokládaného významu Zastavení lhůty pro vyměření daně-§9 odst.2

Směrnice 2003/48/ES § 38fa ZDP – implementace Smyslem-efektivní zdanění úrokových příjmů ve státě rezidence 2 nástroje –automatická výměna informací - převod 75% daňového výnosu srážkové daně uvalené ve státě zdroje (nevíme, kdo je SV) Sazby srážk.daně po třech letech změna 15%-20%-35% Vztahuje se i na 15 jurisdikcí s daňově preferenčním režimem: 5 tzv. třetích evropských států a 10 závislých území NL a VB

Srážková daň: 2010 - 20% a 2011 - 35%, uplatňována státy:

Odhad úložek

Statistiky

TIEA Dohody o výměně informací v daňových záležitostech –se státy, se kterými dosud nebyl uzavřen jiný smluvní nástroj ohledně mezinárodní spolupráce, obvykle jde o země dosud považované za daňové ráje Pokrývají oblast výměny informací na žádost, přítomnost správců daně při daň.řízení ve druhém státu Výjimečně výměna informací z vlastního podnětu

TIEA Sjednáno: Man, Guernsey, BVI, Jersey, Bermudy, San Marino, Kajmanské ostrovy, Andora, Bahamy, Monako, Aruba, Sint Maarten, Belize, Cookovy ostrovy V jednání jsou dále např. Macao, Anguilla, Grenada, Montserrat, Dominikánská republika Vůči státům, které mají s ČR platnou TIEA, se neuplatňuje 35% srážková daň (§ 36 ZDP)

Účinný nástroj, na jehož základě lze obdržet informace potřebné pro účely správy daní, tj. zejména možnost prověřit, zda příjem nebo majetek českých daňových subjektů byl řádně zdaněn, a to i bez ohledu na to, zda jsou potřebné informace v držení bank nebo jiných finančních institucí. Důležitý je také psychologický efekt na daňové subjekty - uvědomění si, že již přestává být bezpečné spoléhat na daňové ráje jako na místo, kam lze bez rizika ukrýt svůj majetek a příjmy před daňovou správou

Důsledky pro rezidenty ČR Při zdaňování příjmů se postupuje vždy v souladu s vnitrostátními zákony ČR (zákon č. 586/1992 Sb.) Neuplatňují se metody zamezení dvojího zdanění – daň zaplacená v zahraničí je daňově uznatelný výdaj/náklad (§ 24, 2, ch) ZDP, popř. § 6, 14 ZDP) Sídlo – pokud se prokáže, že místo vedení v ČR, daní se veškeré příjmy společnosti v ČR – zásada přednosti obsahu nad formou Neuplatní se 35% srážková daň přijatá v novele ZDP za účelem zvýšení příjmů do SR

Štrasburská úmluva ČR přistoupila dne 26.10. 2012 Účinnost od 1.1.2015,uveřejněno - č. 2/2014 Sb.m.s. Signatáři – na webu OECD, na internetu MF http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/mezinarodni-vymena-info-v-danove-oblasti/umluva-o-vzajemne-spravni-pomoci-v-danov Vůči těmto státům se neuplatní 35% srážková daň dle novely ZDP Mezinárodní správní spolupráce nejen v oblasti daní, ale také v oblasti sociálního a zdravotního pojištění

Děkuji za pozornost