Základní pojmy ve výživě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zdravý životní styl základní principy.
Chemické složení organismů
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
„EU peníze středním školám“
Alimentární onemocnění
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Alimentární onemocnění
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Vysvětlení pojmu enzymy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Jakost potravin.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Potrava
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny rostlinného původu
Vojta pouchlý Houby(fungi).
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Základní pojmy ve výživě Výživa a potraviny Základní pojmy ve výživě http://www.freegreatpicture.com

Základní pojmy ve výživě Hygiena výživy je obor hygieny, který zkoumá vliv výživy na člověka a způsoby zajištění optimální výživy člověka. Racionální výživa (racio = rozum) je taková, která odpovídá potřebám organismu po stránce kvality i kvantity a je založena na vědeckých základech. U člověka zohledňuje věk, pohlaví, aktivitu, zdravotní stav a jiné fyziologické potřeby. Většina lidí se racionálně nestravuje. Dieta je vhodné složení stravy, které musí zajistit dostatek energie i živin. Často se upravuje v závislosti na zdravotním stavu organismu. Neznamená to hubnutí.

Vliv výživy na člověka http://thedogshite.blogspot.cz http://forum.ekrana.info http://thedogshite.blogspot.cz

Základní pojmy ve výživě Základní živiny - cukry, tuky, bílkoviny - vitamíny, minerální látky, enzymy Energetická hodnota potravin vyjadřuje množství energie obsažené v potravinách, udává se v kaloriích (cal) nebo joulech (J). Potravinářská aditiva jsou látky přidávané do potravin, které upravují jejich chuť, vůni, barvu, konzistenci, trvanlivost a podobně. Často nemají žádnou výživovou hodnotu a ve větším množství jsou zdravotně škodlivé.

Základní pojmy ve výživě Toxické látky jsou sloučeniny s toxickými účinky, antinutriční látky a alergeny. Jsou přirozenou součástí některých rostlin, hub a živočichů. V potravinách rostlinného původu se s nimi setkáváme častěji. Vznikají v potravinách i uvnitř člověka také jako odpadní produkty bakterií, plísní, kvasinek a jiných parazitů. http://www.agromanual.cz http://www.schimmel-schimmelpilze.de

Plíseň Aspergillus flavus

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.