Karboxylové kyseliny Kyslíkaté deriváty uhlovodíků s charakteristickou karboxylovou skupinou – RCOOH pH <7, VZNIK OXIDACÍ ALDEHYDŮ V názvu k uhlovodíku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Barbora Dašková 3.ročník
Advertisements

Chemie.
START Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
Názvosloví.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CHEMIE 9. ROČNÍK DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_Ch_OCH Ročník: II. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Písemná práce Nitrily Anhydridy
Názvosloví organických sloučenin
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY UHLOVODÍK Ů ve svých molekulách obsahují vedle atomů ………. a ………. ještě atom ………. atom kyslíku: elektronová konfigurace : 1s 2 2s 2 2p.
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
ETHERY Kyslíkaté deriváty uhlovodíků na atomu kyslíku jsou vázány
Estery Kyslíkaté deriváty
VY_32_INOVACE_07.2/18 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Chemie 9. ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Karboxylové kyseliny.
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_167.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Karboxylové kyseliny obsahují jednu nebo více karboxylových skupin
Deriváty karboxylových kyselin
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
ALKOHOLY I. charakteristika, názvosloví, rozdělení
Karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny - jsou deriváty uhlovodíku, které mají ve své molekule karboxylovou skupinu - COOH.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Karbonylové sloučeniny
Organická chemie Zjednodušeně chemie sloučenin se čtyřvazným uhlíkem.
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
NÁZVOSLOVÍ KARBOXYLOVÝCH KYSELIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.10/Cc.
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Hydroxykyseliny a jejich deriváty
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
CHEMICKÝ KUFR Deriváty uhlovodíků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu
Alkany.
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
Deriváty karboxylových kyselin
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Názvosloví alkanů Základem nejdelší řetězec.
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Názvosloví hydroxyderivátů a sulfanylderivátů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
Karboxylové kyseliny.
CHEMICKÝ KUFR Deriváty uhlovodíků
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Karboxylové kyseliny Kyslíkaté deriváty uhlovodíků s charakteristickou karboxylovou skupinou – RCOOH pH <7, VZNIK OXIDACÍ ALDEHYDŮ V názvu k uhlovodíku přidej kyselina + -ová Př. Kyselina metanová HCOOH, kyselina etanová CH3COOH Typické reakce: Neutralizace: reakce karboxyl.kyseliny s hydroxidem, vzniká sůl + voda př. CH3COOH + NaOH CH3COO Na+H2O

2. esterifikace: reakce karboxylové kyseliny s alkoholem, vzniká ester a voda ZÁSTUPCI: KYSELINA METANOVÁ= KYS. MRAVENČÍ HCOOH V těle mravenců, vzniká oxidací metanolu, konzervuje a dezinfikuje, její soli=mravenčany KYSELINA ETANOVÁ= KYS. OCTOVÁ CH3COOH Leptavá kapalina, štiplavého zápachu, na výrobu plastů, v potravinářství, konzervant Výroba: octovým kvašením z etanolu Př. C2H5OH + O2 CH3COOH + H2O koncentrovaná je silně žíravá = nazývána ledová, její 8% roztok=ocet,její soli= octany

MASTNÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY Výskyt v tucích Kyselina palmitová C15H31COOH –vázaná s glycerolem v mazlavých tucích Kysel. Stearová C17H35COOH – totéž Její sůl –stearan sodný je MÝDLO Kysel. Olejová C17 H33 COOH– nenasycená mastná kyselina, výskyt v tekutých olejích, reaguje s bromovou vodou – proč??? Kysel. Benzoová C6 H5 COOH- v potravinářství, konzervační činidlo, hořčice