Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Voda a minerální vody Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.8.2012 SŠHGS Litoměřice)
Voda a minerální vody
Zdroj: http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=3151671&img_type=1 Voda Voda, chemicky H2O, sloučenina vodíku a kyslíku, spolu se vzduchem (zemskou atmosférou) tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v přírodě vyskytující se ve skupenstvích: Pevném – led, v kapalném – voda, v plynném – vodní pára. Organismus člověka obsahuje 60 – 65% vody (u dětí více), v organismu vytváří prostředí pro biochemické reakce, proto je důležitou složkou stravy člověka. Zdroj: http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=3151671&img_type=1 Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/clanky/bydleni-zahrada/plakatem-k-bohatstvi/
Zdroj: http://azurove-nebe.webnode.cz/voda-zaklad-zivota-aquarion/ Pitná voda Pitná voda „je zdravotně nezávadná“ voda, která ani při trvalém požívání nevyvolá onemocnění nebo poruchy zdraví. Pitná voda se získává úpravou surové vody, která se získává z podzemních nebo povrchových zdrojů. Zdroj: http://azurove-nebe.webnode.cz/voda-zaklad-zivota-aquarion/
Zdroj: http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/voda-vodenka.html Stolní voda Stolní voda je vybraný druh kvalitní pitné vody z podzemního zdroje, která vyhovuje podmínkám trvalého přímého požívání. Je plněna do obalů a je předmětem obchodu. Zdroj: http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/voda-vodenka.html
Zdroj: http://www.stejkr.cz/obcerstven-vody-a-mineralky-katskup101.php Druhy stolní vody přírodní stolní vody (Dobrá voda přírodní, přírodní stolní voda Aqua artes aj.), perlivé stolní vody (Dobrá voda přírodní obohacená CO2, přírodní perlivá voda Aqua aj.), ochucené stolní vody (na trhu jsou jednak stolní vody s přídavkem aroma a jednak stolní vody s příchutí, které se vyrábějí z perlivé stolní vody. Zdroj: http://www.stejkr.cz/obcerstven-vody-a-mineralky-katskup101.php
Další druhy stolní vody Sodová voda je nápoj vyrobený z pitné nebo stolní vody a oxidu uhličitého. Obsah CO2 je stanoven na 4 – 9 g / 1 litr. Kojenecká voda Kojenecká voda je druh vysoce jakostní stolní vody, která je určená pro přípravu stravy a nápojů kojenců. Vyrábí se podobně jako běžná stolní voda s vyjímkou obsahu dusičnanů (jejich množství nesmí přesáhnout 15 mg/l). Zdroj: http://www.traffic.cz/nealko-napoje/gastro-napoje-sklo/sodova-voda-0-33l-sklo.html Zdroj: http://www.naseporodnice.cz/clanek-kojenecka-voda-neni-voda-jako-voda.php
Minerální vody Přírodní minerální vody jsou podzemní vody, které obsahují alespoň 1 g rozpuštěných minerálních látek v 1 litru vody. Získávají se z přírodních či uměle navrtaných zdrojů. V naší republice je mnoho pramenů minerálních vod (Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Luhačovice, Poděbrady aj.). Přírodní minerální vody musí splňovat mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky stanovené vyhláškou. Kontrolu zdravotní nezávadnosti musí výrobce provést minimálně jedenkrát do roka.
Dělení minerálních vod Podle teploty na vody: chladné (do 20 °C), vlažné (od více než 20 do 30 °C), teplé (od více než 30 do 50 °C), horké (více než 50 °C). Zdroj: http://www.lecebne-lazne.cz/cs/prehled-lazni/karlovy-vary
Dělení minerálních vod Podle složení na vody: alkalické (převažují sodné ionty), zemité (převažují vápenaté a hořečnaté ionty), salinické (převažují sodné a síranové ionty), hořké (převažují hořečnaté a síranové ionty), kyselky (převažuje oxid uhličitý, který se uvolňuje i ze zchlazené vody), sirovodíkové (díky obsahu sirovodíku páchnou po zkažených vejcích) aj. Zdroj: http://hradec.idnes.cz/stacirnu-kyselky-ida-pohlidaji-pred-zlodeji-bezpecnostni-kamery-phl-/hradec-zpravy.aspx?c=A110128_1522733_hradec-zpravy_klu
Dělení minerálních vod Podle účinku na organismus na vody: léčivé (s vědecky doloženými léčivými účinky, např. Vincentka, Šaratice aj.), převážně léčivé (Bílinská kyselka), stolní (nemají výrazné léčivé účinky, vhodné pro běžné pití; např. Korunní, Ida, Mattoniho aj.). Zdroj: http://www.napojemarket.cz/
Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.