Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda a její okolí.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Sortiment nealkoholických nápojů
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Balená voda.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Podpovrchová voda Název školy
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Voda a vzduch.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VODA.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VODA.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výskyt vody v přírodě II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Voda a minerální vody Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.8.2012 SŠHGS Litoměřice)

Voda a minerální vody

Zdroj: http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=3151671&img_type=1 Voda Voda, chemicky H2O, sloučenina vodíku a kyslíku, spolu se vzduchem (zemskou atmosférou) tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v přírodě vyskytující se ve skupenstvích: Pevném – led, v kapalném – voda, v plynném – vodní pára. Organismus člověka obsahuje 60 – 65% vody (u dětí více), v organismu vytváří prostředí pro biochemické reakce, proto je důležitou složkou stravy člověka. Zdroj: http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=3151671&img_type=1 Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/clanky/bydleni-zahrada/plakatem-k-bohatstvi/

Zdroj: http://azurove-nebe.webnode.cz/voda-zaklad-zivota-aquarion/ Pitná voda Pitná voda „je zdravotně nezávadná“ voda, která ani při trvalém požívání nevyvolá onemocnění nebo poruchy zdraví. Pitná voda se získává úpravou surové vody, která se získává z podzemních nebo povrchových zdrojů. Zdroj: http://azurove-nebe.webnode.cz/voda-zaklad-zivota-aquarion/

Zdroj: http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/voda-vodenka.html Stolní voda Stolní voda je vybraný druh kvalitní pitné vody z podzemního zdroje, která vyhovuje podmínkám trvalého přímého požívání. Je plněna do obalů a je předmětem obchodu. Zdroj: http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/voda-vodenka.html

Zdroj: http://www.stejkr.cz/obcerstven-vody-a-mineralky-katskup101.php Druhy stolní vody přírodní stolní vody (Dobrá voda přírodní, přírodní stolní voda Aqua artes aj.), perlivé stolní vody (Dobrá voda přírodní obohacená CO2, přírodní perlivá voda Aqua aj.), ochucené stolní vody (na trhu jsou jednak stolní vody s přídavkem aroma a jednak stolní vody s příchutí, které se vyrábějí z perlivé stolní vody. Zdroj: http://www.stejkr.cz/obcerstven-vody-a-mineralky-katskup101.php

Další druhy stolní vody Sodová voda je nápoj vyrobený z pitné nebo stolní vody a oxidu uhličitého. Obsah CO2 je stanoven na 4 – 9 g / 1 litr. Kojenecká voda Kojenecká voda je druh vysoce jakostní stolní vody, která je určená pro přípravu stravy a nápojů kojenců. Vyrábí se podobně jako běžná stolní voda s vyjímkou obsahu dusičnanů (jejich množství nesmí přesáhnout 15 mg/l). Zdroj: http://www.traffic.cz/nealko-napoje/gastro-napoje-sklo/sodova-voda-0-33l-sklo.html Zdroj: http://www.naseporodnice.cz/clanek-kojenecka-voda-neni-voda-jako-voda.php

Minerální vody Přírodní minerální vody jsou podzemní vody, které obsahují alespoň 1 g rozpuštěných minerálních látek v 1 litru vody. Získávají se z přírodních či uměle navrtaných zdrojů. V naší republice je mnoho pramenů minerálních vod (Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Luhačovice, Poděbrady aj.). Přírodní minerální vody musí splňovat mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky stanovené vyhláškou. Kontrolu zdravotní nezávadnosti musí výrobce provést minimálně jedenkrát do roka.

Dělení minerálních vod Podle teploty na vody: chladné (do 20 °C), vlažné (od více než 20 do 30 °C), teplé (od více než 30 do 50 °C), horké (více než 50 °C). Zdroj: http://www.lecebne-lazne.cz/cs/prehled-lazni/karlovy-vary

Dělení minerálních vod Podle složení na vody: alkalické (převažují sodné ionty), zemité (převažují vápenaté a hořečnaté ionty), salinické (převažují sodné a síranové ionty), hořké (převažují hořečnaté a síranové ionty), kyselky (převažuje oxid uhličitý, který se uvolňuje i ze zchlazené vody), sirovodíkové (díky obsahu sirovodíku páchnou po zkažených vejcích) aj. Zdroj: http://hradec.idnes.cz/stacirnu-kyselky-ida-pohlidaji-pred-zlodeji-bezpecnostni-kamery-phl-/hradec-zpravy.aspx?c=A110128_1522733_hradec-zpravy_klu

Dělení minerálních vod Podle účinku na organismus na vody: léčivé (s vědecky doloženými léčivými účinky, např. Vincentka, Šaratice aj.), převážně léčivé (Bílinská kyselka), stolní (nemají výrazné léčivé účinky, vhodné pro běžné pití; např. Korunní, Ida, Mattoniho aj.). Zdroj: http://www.napojemarket.cz/

Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.