Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_51.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_226.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_36.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_22.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 53.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_31.
CUKRY = SACHARIDY.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193

Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 10. 10. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: zástupci monosacharidů a oligosacharidů Klíčová slova: Glukosa, fruktosa, galaktosa, ribosa, sacharosa, maltosa, laktosa Druh učebního materiálu: prezentace

Sacharidy – 8. část Přírodní látky

D-glukosa (hroznový cukr) Někdy také dextrosa Bílá, sladká, ve vodě rozpustná látka Nejběžnější monosacharid Volná je obsažena v rostlinných šťávách, ovoci, medu a v krvi živočichů Vázaná v mnoha oligosacharidech (sacharosa, laktosa) a polysacharidech (škrob, glykogen, celulosa) Vyrábí se hydrolýzou škrobu

Fyziologický význam d-glukosy Nezbytná pro lidský organismus Nejrychlejší zdroj energie (pro některé orgány – např. mozek i jediný zdroj energie) Je stálou součástí krve živočichů Koncentrace glukosy v krvi (glykémie – 4,4 - 6,1 mmol/l) je řízena hormonálně (inzulín, glukagon) V moči se vyskytuje jen v patologických případech (diabetes) Využití v lékařství: umělá výživa (vodné roztoky glukosy)

D-fruktosa – ovocný cukr Na rozdíl od většiny cukrů je levotočivá (kdysi nazývaná levulosa) Vyskytuje se v medu, ovoci Má velkou sladivost Součást disacharidu sacharosy Fruktosa v nadbytečném množství = jed? http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557- port/790-fruktoza-a-jed/video/

D-galaktosa Součást krevních polysacharidů, rostlinných slizů Vázaná v disacharidu laktose Součást mateřského mléka, důležitý zdroj energie pro kojence L-galaktosa je obsažena v polysacharidu agaru

D-ribosa Součást RNA Její derivát – 2-deoxy-D-ribosa je součástí DNA

Sacharosa – řepný cukr Využití v potravinářském průmyslu jako sladidlo (potravinářský cukr) Nejbohatším zdrojem je cukrová řepa a cukrová třtina Bezbarvá, krystalická, ve vodě rozpustná látka Zahříváním vzniká karamel

sacharosa V kyselém prostředí hydrolyzuje na glukosu a fruktosu Dochází ke změně optické otáčivosti z pravotočivé na levotočivou (díky silně levotočivé fruktose) Hydrolyzát sacharosy je označován jako invertní cukr. Obr. 5

Maltosa – sladový cukr Vzniká hydrolýzou škrobu nebo glykogenu Je obsažen v klíčících zrnech ječmene (tím pádem také v pivě)

Laktosa – mléčný cukr Vyskytuje se v mléce savců Některé kvasinky zkvašují laktosu na ethanol a kyselinu mléčnou – výroba kefíru Děti mají v trávicím traktu enzym laktasu, který štěpí laktosu, dospělí jej mají v menší míře – nesnášenlivost mléka

Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0. Vzorce byly vytvořeny v programu ChemSketch Obrázky: 1. Ronhjones. Commons.wikimedia.org : Sugar-inversion.png [online].2011-11-11 [cit. 2012-10-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication WWW:< http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASugar-inversion.png >.