Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193
Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 10. 10. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: zástupci monosacharidů a oligosacharidů Klíčová slova: Glukosa, fruktosa, galaktosa, ribosa, sacharosa, maltosa, laktosa Druh učebního materiálu: prezentace
Sacharidy – 8. část Přírodní látky
D-glukosa (hroznový cukr) Někdy také dextrosa Bílá, sladká, ve vodě rozpustná látka Nejběžnější monosacharid Volná je obsažena v rostlinných šťávách, ovoci, medu a v krvi živočichů Vázaná v mnoha oligosacharidech (sacharosa, laktosa) a polysacharidech (škrob, glykogen, celulosa) Vyrábí se hydrolýzou škrobu
Fyziologický význam d-glukosy Nezbytná pro lidský organismus Nejrychlejší zdroj energie (pro některé orgány – např. mozek i jediný zdroj energie) Je stálou součástí krve živočichů Koncentrace glukosy v krvi (glykémie – 4,4 - 6,1 mmol/l) je řízena hormonálně (inzulín, glukagon) V moči se vyskytuje jen v patologických případech (diabetes) Využití v lékařství: umělá výživa (vodné roztoky glukosy)
D-fruktosa – ovocný cukr Na rozdíl od většiny cukrů je levotočivá (kdysi nazývaná levulosa) Vyskytuje se v medu, ovoci Má velkou sladivost Součást disacharidu sacharosy Fruktosa v nadbytečném množství = jed? http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557- port/790-fruktoza-a-jed/video/
D-galaktosa Součást krevních polysacharidů, rostlinných slizů Vázaná v disacharidu laktose Součást mateřského mléka, důležitý zdroj energie pro kojence L-galaktosa je obsažena v polysacharidu agaru
D-ribosa Součást RNA Její derivát – 2-deoxy-D-ribosa je součástí DNA
Sacharosa – řepný cukr Využití v potravinářském průmyslu jako sladidlo (potravinářský cukr) Nejbohatším zdrojem je cukrová řepa a cukrová třtina Bezbarvá, krystalická, ve vodě rozpustná látka Zahříváním vzniká karamel
sacharosa V kyselém prostředí hydrolyzuje na glukosu a fruktosu Dochází ke změně optické otáčivosti z pravotočivé na levotočivou (díky silně levotočivé fruktose) Hydrolyzát sacharosy je označován jako invertní cukr. Obr. 5
Maltosa – sladový cukr Vzniká hydrolýzou škrobu nebo glykogenu Je obsažen v klíčících zrnech ječmene (tím pádem také v pivě)
Laktosa – mléčný cukr Vyskytuje se v mléce savců Některé kvasinky zkvašují laktosu na ethanol a kyselinu mléčnou – výroba kefíru Děti mají v trávicím traktu enzym laktasu, který štěpí laktosu, dospělí jej mají v menší míře – nesnášenlivost mléka
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0. Vzorce byly vytvořeny v programu ChemSketch Obrázky: 1. Ronhjones. Commons.wikimedia.org : Sugar-inversion.png [online].2011-11-11 [cit. 2012-10-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication WWW:< http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASugar-inversion.png >.