Didaktické testy z biochemie 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
LIPIDY.
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Sacharidy, glycidy.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Metabolismus lipidů.
Didaktické testy z biochemie 2
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Sacharidy.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
SACHARIDY.
Milada Teplá, KUDCH, PřF UK v Praze
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Didaktické testy z biochemie 1 Trávení V prezentaci se vyskytují tři typy animačních tlačítek: „Řešení“, „Zpět k otázkám“ a „Zpět na začátek testu“. Po kliknutí na animační tlačítko „Řešení“, dochází k automatickému překliknutí na snímek poskytující řešení dané testové úlohy (např. ze snímku č. 4 na snímek č. 30). Po kliknutí na animační tlačítko „Zpět k otázkám“, dochází k automatickému překliknutí na snímek s testovou úlohou o jedno číslo výš. Např. ze snímku č. 30 (snímek s řešením úlohy č. 1) dochází k překliknutí na snímek č. 5 (úloha č. 2). Po kliknutí na animační tlačítko „Zpět na začátek testu“, dochází k automatickému překliknutí na snímek č. 2. Milada Roštejnská Helena Klímová

Trávení Obr. 1. Trávicí soustava

Rubrika A Z pěti možných odpovědí (alternativ) vyberte tu nejsprávnější. A B C D E

1 Mezi monosacharidy nepatří: galaktosa glukosa laktosa fruktosa ribosa Řešení

2 Který z následujících vzorců není vzorcem α- ani β-D-glukosy?   Který z následujících vzorců není vzorcem α- ani β-D-glukosy? A B C D E Řešení

3 Maltosa (sladový cukr) vzniká:   spojením dvou molekul α-D-glukopyranosy. spojením dvou molekul β-D-glukopyranosy. spojením molekul β-D-galaktopyranosy a D-glukopyranosy. spojením molekul α-D-glukopyranosy a β-D-fruktofuranosy. spojením molekul α-D-galaktopyranosy a β-D-fruktofuranosy. Řešení

4 Při alkalické hydrolýze triacylglycerolů: dochází k přeměně neutrálních olejů na neutrální tuky. dochází ke vzniku mastných kyselin a glycerolu. vznikají soli mastných kyselin, které známe jako mýdla. dochází ke změně optické aktivity, kdy se L-isomery přemění na D-isomery. dojde k úplnému odbourání až na CO2 a H2O za současného uvolnění energie. Řešení

5 Který hydroxyl nazýváme poloacetalový? A B E C D Řešení

Rubrika B Ke každé otázce existují dvě nebo více správných odpovědí z nabízejících alternativ označených písmeny i, ii, iii a iv. Rozhodněte, které z možných odpovědí jsou správné a podle tabulky přiřaďte k otázce písmeno A-E. A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv   Např. zvolíte-li, že správné odpovědi jsou označené písmeny ii a iii, poté podle tabulky přiřadíte k otázce písmeno D.

6 Jaký biologický význam mají lipidy? Izolační bariéra. Zdroj dusíku. Obr. 2. Lipidy Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 6 Jaký biologický význam mají lipidy? Izolační bariéra. Zdroj dusíku. Hlavní zásobní forma uhlíku a energie. Součást biologických membrán. A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Řešení

7 Mezi redukující disacharidy patří: i. maltosa ii. sacharosa iii. celobiosa iv. laktosa A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Řešení

Obr. 3. Molekula triacylglycerolu 8 Triacylglyceroly jsou: estery vyšších mastných kyselin s propanolem. estery karboxylových kyselin s propan-1,2,3-triolem. estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. estery mnohouhlíkatých alifatických dikarboxylových kyselin s glycerolem. Obr. 3. Molekula triacylglycerolu A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Řešení

9 Trávení sacharidů: (Vyberte správná tvrzení) Všechny sacharidy se díky své nasládlé chuti též nazývají cukry. Trávení sacharidů začíná již v ústech za přítomnosti enzymu amylasy. Během trávení sacharidů dochází k odbourávání oligo- a polysacharidů na monosacharidy. Odbourávání oligosacharidů je založeno na hydrolytickém štěpení glykosidové vazby. A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Řešení

10 Trávení proteinů: (Vyberte správná tvrzení) Konečným produktem jsou aminokyseliny, které jsou schopny vstupovat do krevního řečiště. Je založeno na hydrolytickém štěpení peptidové vazby. Největší část trávení proběhne v žaludku a v tenkém střevě. Mezi významné enzymy štěpící proteiny patří pepsin, trypsin a chymotrypsin. A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Řešení

Rubrika C Jedna z nabízejících alternativ A-E je nesprávná. Vyberte písmeno A-E odpovídající nesprávné odpovědi.

11 Při denaturaci proteinů: Obr. 4. Proteiny Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 11 Při denaturaci proteinů: (Vyberte nesprávné tvrzení) Proteiny přecházejí z více uspořádané formy na méně uspořádanou formu. Dochází ke změnám v primární struktuře proteinů. Proteiny jsou lépe přístupné hydrolytickým enzymům. Dochází ke změně prostorového uspořádání. Proteiny ztrácejí svou biologickou funkci. Řešení

12 Dihydroxyaceton: (Vyberte nesprávné tvrzení) Ve své molekule obsahuje 3 atomy uhlíku, patří mezi triosy. Obsahuje karbonylovou skupinu, patří mezi ketosy. Obsahuje 2 alkoholové skupiny. Je opticky aktivní, stáčí rovinu polarizovaného světla. Jeho sumární vzorec je C3H6O3. Řešení

13 Peptidová vazba: (Vyberte nesprávné tvrzení) Aminokyseliny jsou v peptidovém řetězci vázány kovalentní vazbou mezi karboxylem jedné a aminoskupinou druhé aminokyseliny. Peptidová vazba má částečně charakter dvojné vazby. Peptidová vazba se může volně otáčet. Atomy účastnící se peptidové vazby leží v rovině. Proteiny se degradují hydrolytickým štěpením peptidové vazby. Tento krok katalyzují enzymy zvané proteasy. Řešení

14 Lipidy: Jsou ve vodě nerozpustné.   Lipidy: (Vyberte nesprávné tvrzení) Jsou ve vodě nerozpustné. Jsou dobře rozpustné v organických rozpouštědlech. Příkladem odvozených lipidů je např. cholesterol, žlučové kyseliny a steroidní hormony. Mají hydrofilní charakter. Mezi nejvýznamnější lipidy patří tzv. triacylglyceroly, které z lipidů zahrnují v lidské stravě největší podíl. Řešení

15 Škrob: V lidském zažívacím traktu se odbourává β-oxidací. Obr. 5. Sacharidy Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 15 Škrob: (Vyberte nesprávné tvrzení) V lidském zažívacím traktu se odbourává β-oxidací. Skládá se ze dvou složek: amylosy (asi 20%) a amylopektinu (asi 80%). Hydrolyzuje se na D-glukosu. Amylosa je rozpustná ve vodě. Molekuly amylosy jsou nerozvětvené a stáčí se do šroubovice, kdežto molekuly amylopektinu jsou rozvětvené Řešení

Rubrika D V zadání jsou vždy dvě tvrzení spojená spojkou PROTOŽE. Nejprve se rozhodněte, zda je každé tvrzení pravdivé (P) či nepravdivé (N). Pokud budou obě tvrzení pravdivá rozhodněte, zda druhé tvrzení správně vysvětluje první tvrzení. K otázce přiřaďte písmeno A-E podle následující tabulky:   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E

Obr. 6. Proces „vylučování“   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E Obr. 6. Proces „vylučování“ Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 16 Člověk patří mezi chemoorganotrofní aerobní organismy,   PROTOŽE člověk získává energii oxidací organických látek (přijatých z potravy) kyslíkem O2. Řešení

oxidoreduktasy katalyzují oxidoredukční reakce.   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E 17   Enzymy štěpící molekuly polysacharidů, triacylglycerolů a proteinů během trávení patří mezi oxidoreduktasy, PROTOŽE   oxidoreduktasy katalyzují oxidoredukční reakce. Řešení

18 Denaturace proteinů obvykle zvyšuje jejich stravitelnost, PROTOŽE   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E 18 Denaturace proteinů obvykle zvyšuje jejich stravitelnost,   PROTOŽE   během denaturace dochází k částečnému rozštěpení peptidového řetězce na mnohem kratší úseky. Řešení

19 Alkohol je pro lidský organismus škodlivý, PROTOŽE   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E Obr. 7. Alkohol Převzato z: Lidské tělo. Překlad: Hořejší, J. – Prahl, R. Bratislava: GEMINI, 1992. 19 Alkohol je pro lidský organismus škodlivý,   PROTOŽE   v játrech se alkohol odbourává a jeho neustálý přísun je zatěžuje, část buněk odumírá a je nahrazována vazivem, vzniká cirrhosa jater, která je nejčastější příčinou smrti u alkoholiků. Řešení Obr. 8. Játra

20 Triacylglyceroly řadíme mezi přírodní látky zvané lipidy, PROTOŽE   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E 20 Triacylglyceroly řadíme mezi přírodní látky zvané lipidy,   PROTOŽE   triacylglyceroly obsahují pouze atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Obr. 9. Molekula triacylglycerolu Řešení

Rubrika E K pěti tvrzením č. 21-25 přiřaďte správně pět odpovědí (A-E) tak, aby přiřazený pojem odpovídal co nejlépe tvrzením č. 21-25.

21-25 Lipasy Aminopeptidasy Endopeptidasy Amylasy Žluč   Enzym se nachází již v ústech, kde hydrolyzuje škrob za vzniku oligosacharidů. Slinivka břišní vylučuje enzym hydrolyzující triacylglyceroly. Enzymy patří mezi exopeptidasy a štěpí proteiny od N-konce. Usnadňuje trávení lipidů tak, že rozptyluje velké tukové kapky v droboučké tukové kapénky. Enzymy patří mezi proteasy a štěpí peptidový řetězec uprostřed. Řešení

Řešení Zpět na začátek testu

1 Mezi monosacharidy nepatří: galaktosa glukosa laktosa fruktosa ribosa Zpět k otázkám

2 Který z následujících vzorců není vzorcem α- ani β-D-glukosy?   Který z následujících vzorců není vzorcem α- ani β-D-glukosy? A B C D E Zpět k otázkám

3 Maltosa (sladový cukr) vzniká:   spojením dvou molekul α-D-glukopyranosy. spojením dvou molekul β-D-glukopyranosy. spojením molekul β-D-galaktopyranosy a D-glukopyranosy. spojením molekul α-D-glukopyranosy a β-D-fruktofuranosy. spojením molekul α-D-galaktopyranosy a β-D-fruktofuranosy. Zpět k otázkám

4 Při alkalické hydrolýze triacylglycerolů: dochází k přeměně neutrálních olejů na neutrální tuky. dochází ke vzniku mastných kyselin a glycerolu. vznikají soli mastných kyselin, které známe jako mýdla. dochází ke změně optické aktivity, kdy se L-isomery přemění na D-isomery. dojde k úplnému odbourání až na CO2 a H2O za současného uvolnění energie. Zpět k otázkám

5 Který hydroxyl nazýváme poloacetalový? A B E C D Zpět k otázkám

6 Jaký biologický význam mají lipidy? A Izolační bariéra. Obr. 2. Lipidy Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 6 Jaký biologický význam mají lipidy? Izolační bariéra. Zdroj dusíku. Hlavní zásobní forma uhlíku a energie. Součást biologických membrán. A A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Zpět k otázkám

Sacharosa nemá volnou poloacetalovou skupinu. 7 Mezi redukující disacharidy patří: A i. maltosa ii. sacharosa iii. celobiosa Sacharosa nemá volnou poloacetalovou skupinu. iv. laktosa A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Zpět k otázkám

Obr. 3. Molekula triacylglycerolu 8 Triacylglyceroly jsou: estery vyšších mastných kyselin s propanolem. estery karboxylových kyselin s propan-1,2,3-triolem. estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. estery mnohouhlíkatých alifatických dikarboxylových kyselin s glycerolem. Obr. 3. Molekula triacylglycerolu D A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Zpět k otázkám

9 Trávení sacharidů: (Vyberte správná tvrzení) Všechny sacharidy se díky své nasládlé chuti též nazývají cukry. Trávení sacharidů začíná již v ústech za přítomnosti enzymu amylasy. Během trávení sacharidů dochází k odbourávání oligo- a polysacharidů na monosacharidy. Odbourávání oligosacharidů je založeno na hydrolytickém štěpení glykosidové vazby. C Mezi cukry řadíme pouze mono- a oligosacharidy. A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Zpět k otázkám

10 Trávení proteinů: (Vyberte správná tvrzení) Konečným výsledkem jsou jednotlivé aminokyseliny, které jsou schopny vstupovat do krevního řečiště. Je založeno na hydrolytickém štěpení peptidové vazby. Největší část trávení proběhne v žaludku a v tenkém střevě. Mezi významné enzymy štěpící proteiny patří pepsin, trypsin a chymotrypsin.  E A B C D E i,iii,iv i,ii ii,iii,iv ii,iii i,ii,iii,iv Zpět k otázkám

11 Při denaturaci proteinů: Obr. 3. Proteiny Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 11 Při denaturaci proteinů: (Vyberte nesprávné tvrzení) Proteiny přecházejí z více uspořádané formy na méně uspořádanou formu. Dochází ke změnám v primární struktuře proteinů. Proteiny jsou lépe přístupné hydrolytickým enzymům. Dochází ke změně prostorového uspořádání. Proteiny ztrácejí svou biologickou funkci. Během denaturace dochází pouze ke změnám v prostorovém uspořádání peptidového řetězce. Zpět k otázkám

12 Dihydroxyaceton: (Vyberte nesprávné tvrzení) Ve své molekule obsahuje 3 atomy uhlíku, patří mezi triosy. Obsahuje karbonylovou skupinu, patří mezi ketosy. Obsahuje 2 alkoholové skupiny. Je opticky aktivní, stáčí rovinu polarizovaného světla. Jeho sumární vzorec je C3H6O3. Není opticky aktivní. Zpět k otázkám

Peptidová vazba není volně otáčivá. 13 Peptidová vazba: (Vyberte nesprávné tvrzení) Aminokyseliny jsou v peptidovém řetězci vázány kovalentní vazbou mezi karboxylem jedné a aminoskupinou druhé aminokyseliny. Peptidová vazba má částečně charakter dvojné vazby. Peptidová vazba se může volně otáčet. Atomy účastnící se peptidové vazby leží v rovině. Proteiny se degradují hydrolytickým štěpením peptidové vazby. Tento krok katalyzují enzymy zvané proteasy. Peptidová vazba není volně otáčivá. Zpět k otázkám

Jedná se o látky s hydrofobním charakterem. 14   Lipidy: (Vyberte nesprávné tvrzení) Jsou ve vodě nerozpustné. Jsou dobře rozpustné v organických rozpouštědlech. Příkladem odvozených lipidů je např. cholesterol, žlučové kyseliny a steroidní hormony. Mají hydrofilní charakter. Mezi nejvýznamnější lipidy patří tzv. triacylglyceroly, které z lipidů zahrnují v lidské stravě největší podíl. Jedná se o látky s hydrofobním charakterem. Zpět k otázkám

15 Škrob: V lidském zažívacím traktu se odbourává β-oxidací. Obr. 4. Sacharidy Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 15 Škrob: (Vyberte nesprávné tvrzení) V lidském zažívacím traktu se odbourává β-oxidací. Skládá se ze dvou složek: amylosy (asi 20%) a amylopektinu (asi 80%). Hydrolyzuje se na D-glukosu. Amylosa je rozpustná ve vodě. Molekuly amylosy jsou nerozvětvené a stáčí se do šroubovice, kdežto molekuly amylopektinu jsou rozvětvené V lidském zažívacím traktu se hydrolyzuje na D-glukosu, která se odbourává glykolýzou. Zpět k otázkám

Obr. 5. Proces „vylučování“   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E Obr. 5. Proces „vylučování“ Převzato z: Domácí lékař od A do Z. Překlad: Ulrich, A. Praha: IMP s. r. o. 16 A Člověk patří mezi chemoorganotrofní aerobní organismy,   PROTOŽE člověk získává energii oxidací organických látek (přijatých z potravy) kyslíkem O2. Pravda Pravda Zpět k otázkám

oxidoreduktasy katalyzují oxidoredukční reakce.   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E 17 D   Enzymy štěpící molekuly polysacharidů, triacylglycerolů a proteinů během trávení patří mezi oxidoreduktasy, PROTOŽE   oxidoreduktasy katalyzují oxidoredukční reakce. Nepravda – patří mezi hydrolasy Pravda Zpět k otázkám

18 C Denaturace proteinů obvykle zvyšuje jejich stravitelnost, PROTOŽE   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E 18 C Denaturace proteinů obvykle zvyšuje jejich stravitelnost, PROTOŽE   během denaturace dochází k částečnému rozštěpení peptidového řetězce na mnohem kratší úseky. Pravda Nepravda – během denaturace dochází pouze ke změnám v prostorovém uspořádání peptidového řetězce. Zpět k otázkám

19 A Alkohol je pro lidský organismus škodlivý, PROTOŽE Pravda   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E Obr. 6. Alkohol Převzato z: Lidské tělo. Překlad: Hořejší, J. – Prahl, R. Bratislava: GEMINI, 1992. 19 A Alkohol je pro lidský organismus škodlivý,   Pravda PROTOŽE   v játrech se alkohol odbourává a jeho neustálý přísun je zatěžuje, část buněk odumírá a je nahrazována vazivem, vzniká cirrhosa jater, která je nejčastější příčinou smrti u alkoholiků. Pravda Zpět k otázkám Obr. 7. Játra

20 B Triacylglyceroly řadíme mezi přírodní látky zvané lipidy, Pravda   první tvrzení druhé tvrzení odůvodnění A P Druhé tvrzení vysvětluje správnost prvního tvrzení. B Druhé tvrzení nevysvětluje správnost prvního tvrzení. C N D E 20 B Triacylglyceroly řadíme mezi přírodní látky zvané lipidy,   Pravda PROTOŽE   triacylglyceroly obsahují pouze atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Pravda, ale nevysvětluje první tvrzení Obr. 9. Molekula triacylglycerolu Zpět k otázkám

21-25 D A B E C Lipasy Aminopeptidasy Endopeptidasy Amylasy Žluč   Enzym se nachází již v ústech, kde hydrolyzuje škrob za vzniku oligosacharidů. Slinivka břišní vylučuje enzym hydrolyzující triacylglyceroly. Enzymy patří mezi exopeptidasy a štěpí proteiny od N-konce. Usnadňuje trávení lipidů tak, že rozptyluje velké tukové kapky v droboučké tukové kapénky. Enzymy patří mezi proteasy a štěpí peptidový řetězec uprostřed. D A B E C Zpět na začátek testu

Řešení 1 C 14 D 2 E 15 A 3 16 4 17 5 18 6 19 7 20 B 8 21 9 22 10 23 11 24 12 25 13 Zpět na začátek testu