LIPIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Metabolismus lipidů  - oxidace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Příprava a vlastnosti tuků
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Lucie Palašová; Oktáva B
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

LIPIDY

Charakteristika: přírodní org. látky produkované rostl. i živ. organismy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin (MK) hydrofobní látky nerozpustné ve vodě (v polárním rozp.) - dobře rozpustné v nepolárním rozpouštědle Funkce: stavební látka membrán zásobní – energetická rezerva prostředí pro vstřebávání látek (vitamínů) mechanická ochrana orgánů zdroj nenasycených, esenciálních mastných kyselin tepelná izolace

LIPIDY Dělení: JEDNODUCHÉ tvořeny pouze estery: TUKY , VOSKY 2) SLOŽENÉ kromě esteru ještě další složku : GLYKOLIPIDY, FOSFOLIPIDY

Složení lipidů 1) Alkohol: glycerol, sfingosin, inositol 2) Mastná kyselina (MK) A) nasycené : kyselina palmitová CH3(CH2)14COOH Kyselina stearová CH3(CH2)16COOH B) nenasycené : (se sudým počtem C) Kyselina olejová (C18 , 1 dvojná vazba) Kyselina linolová (C18 , 2 dvojné vazby) Kyselina linoleová (C18 , 3 dvojné vazby)

MK

LIPIDY 1) jednoduché Charakteristika: Jejich základní složka: jednosytný nebo vícesytný alkohol a MK Dle alkoholové složky se dělí: a) TUKY (acylglyceroly) GLYCERIDY= estery vyšších MK s glycerolem b) VOSKY = estery vyšších MK s vyššími jednosytnými alkoholy (s 16 a více C atomech v molekule)

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY TRIACYLGLYREROLY, VZNIKAJÍ ESTERIFIKACÍ VŠECH –OH SKUPIN GLYCEROLU

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY SKUPENSTVÍ: podle obsahu nenasycených MK tuky pevné – loje tuky polotekuté - sádla tuky kapalné - oleje Přírodní tuky: Směs různých triacylglycerolů

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY dle hydrolýzy

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY Snadno podléhají HYDROLÝZE průmyslově: Kyselá: vznik glycerol a směs MK Zásaditá: vznik ALKALICKÝCH solí MK (MÝDLA) zmýdelnění

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY Snadno podléhají HYDROLÝZE b) v organismu: Enzymová hydrolýza pomocí enzymu lipázy

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY Další reakce hydrogenace - ztužování rostlinných olejů adice H na dvojné vazby nenasycených MK, zvýšení odolnosti proti žluknutí Z dvojné vazby je vazba jednoduchá

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY Další reakce oxidace - žluknutí tuků účinkem O za spolu-působení tepla, vody a mikroorganismů se uvolňují nepříjemně zapáchající nižší MK

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY Další reakce vysychání olejů rozetřením na větší plochu polymerují, na vzduchu suché filtry (Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy.) Využívá se při výrobě nátěrových hmot.

LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY Dělení dle původu: rostlinné: V semenech a plodech Př: olej řepkový, slunečnicový, lněný, makový Zisk lisování či extrakce 2) živočišné: Součást podkožního tuku Př. Sádlo, lůj, máslo (mléčný tuk), rybí tuk Zisk vyškvařením

LIPIDY 1) Jednoduché b) VOSKY Estery vyšších MK s vyššími jednosytnými alkoholy Podobné tukům, ale velmi stálé. ODOLNÉ VŮČI HYDROLÝZE i enzymatickému štěpení Původu: rostlinného: ochranná vrstva na plodech (vodoodpudivá) živočišného: ochrana orgánů (včelí vosk jako stavební mat.) Použití tuky, vosky: Kosmetika , léčiva

LIPIDY 2) Složené Stavba: alkohol + vyšší KK + navíc další látky Uplatnění: tvorba biologických membrán FOSFOLIPIDY: Estery glycerolu nebo sfingosinu (nenasycený aminoalkohol) s MK, navíc kys. fosforečná Výskyt: v membránách buněk , játrech, ledvinách, ve žloutku, v sóji

LIPIDY 2) Složené b) GLYKOLIPIDY: Nemá kys. fosforečnou ale cukernou složku (galaktosu) Výskyt: šedá mozková kůra (nadbytek = porucha nerv.činnosti)

LIPIDY 2) Složené Molekulu tvoří 1) HYDROFOBNÍ: (odpuzuje vodu) Vlastnosti: Molekulu tvoří 1) HYDROFOBNÍ: (odpuzuje vodu) delší C řetězec (postranní řetězce MK)(nepolární) 2) HYDROFILNÍ: (rozpustné ve vodě) iontový charakter (polární) POLÁRNÍ lipidy – ve vodě tvoří koloidní částice MICELY nebo LIPIDOVÉ DVOJVRSTVY Proto: základ biologických membrán (oddělení prostoru)

LIPIDY 2) Složené LIPIDOVÁ DVOJVRSTVA (MICELY) = nepropustí ionty a polární molekuly

BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY

BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY Vnitřní část nepropustná pro iontové a polární látky Dělení membránových proteinů: 1) Integrální - pevně navázány 2) Periferní – slabě vázány, na vnitřní stěně Obsahují: Lipidy, proteiny, i sacharidy, které chrání buňku.

BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY

BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY DVĚ SLOŽKY: Lipidová dvojvrstva (oddělení prostorů) Membránové bílkoviny specifické funkce: Transportní (iontů a polárních látek přes membránu) Enzymová (katalýza reakcí) Biochemický proces vázán na biol. membránu (dýchací, fotosyntéza) Komunikace mezi buňkou a okolím Strukturní ( udržení struktury biomembrán)