Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Přelidnění planety.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Příroda ovlivňuje člověka
Sociální problematika světa
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Globální oteplovaní.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Zemědělství.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
PŘÍRODNÍ ZDROJE A ENERGIE Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Degradace půd vlivem zemědělství
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Přírodní a civilizační rizika - 2
Problémy současné Afriky
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Ekosystémy přírodní a umělé
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Obraz působení člověka
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Globální problémy.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Hydrosféra základní složka života
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ekologické globální problémy
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Environmentální problémy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
GLOBALIZACE.
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat) Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)

Růst populace V současnosti již 7 miliard lidí (dosaženo v listopadu 2011)

Kapacita prostředí Limituje růst populace; Překročení kapacity je vyváženo poklesem populace; Může být „uměle“ posouvána nahoru, ale jen dočasně či omezeným způsobem, např. nové zdroje energie nebo zlepšením technologie aj.

Populace a zdroje k přežití? Je možné, aby naše Země našla surovinové zdroje k přežití lidstva?

Populace a zdroje energie – shrnutí nejpalčivějších aspektů Koncentrovanější zdroje energie Revoluce v zemědělství Levný transport potravin do oblastí s nedostatkem Vývoj nových technologií – rozvoj medicíny Neobnovitelnost fosilních zdrojů Zlom v těžbě ropy Více půdy může být využito pro pěstování potravin Masivní využití hnojiv a postřiků Několikanásobné zvýšení výnosů – udržitelné?? Až 37% energie získává z ropy a dále zpracovává Ropa začne patrně „brzy“ docházet

„Zlom“ v těžbě a zásobách ropy 1. ropná krize už v r. 1973 (Meze růstu – Meadowsovi); okamžik, kdy přestane růst těžba; Kdy nastane? Patrně dřív než budou vyčerpány všechny zásoby ropy, ale nabídka nestačí uspokojovat poptávku, „zlom“ se očekává 2005-2010 změna chování

„Zlom“ v těžbě a zásobách ropy

Alternativy „zelené“ energie Zemní plyn, uhlí – také neobnovitelné; Jaderná energie; Obnovitelné zdroje Sluneční energie Větrná energie Vodní energie Biomasa Geotermální energie Úspory energií Efektivní kombinace všech zdrojů ERoEI = podíl energie získané vůči energii vložené

Potravinový problém Potravinové krize (hladomory aj.) známy z historie; První poválečná potravinová krize (1972-1974) – neúroda v mnoha rozvojových zemích Projevy: u méně rozvinutých zemí nedostatek potravin, hladomory, podvýživa + nemoci + neschopnost si potraviny koupit; Projevy: ve vyspělých zemích naopak nadbytek potravy a jejich nadměrný příjem + nevhodné složení vede k civilizačním chorobám; Příčiny: vliv klimatu (neočekávané situace s vlivem na velikost úrody, změny teplot a srážek – záplavy, výskyty sucha aj.)

Potravinový problém Populační příčiny (poptávka po potravinách značně převyšuje nabídku, důsledkem toho chudoba a hlad, větší počet obyvatel ve snaze vyprodukovat více potravin způsobuje značnou zátěž území). Ekologické příčiny (poškození životního prostředí stále více, vyspělé země už si tuto skutečnost ani neuvědomují, rozvojové země naopak nejsou schopny používat ekologicky šetrné technologie kvůli primitivnímu způsobu života). Politické a ekonomické příčiny (početné regionální i místní konflikty, jejich příčinou ekonomické faktory, kulturní rozdíly, kvůli konfliktům zastavení zemědělské produkce). Dlouhodobá opatření: (stabilizace politických poměrů, zlepšení v sociální oblasti, zvýšení zdravotní péče aj., růst zásob potravin v boji proti hladu). Krátkodobá opatření: (mezinárodní potravinová pomoc, ale slabá motivace místních vlád k zásadnějším změnám).

Desertifikace Desertifikace = rozšiřování již vzniklých pouští, a to v důsledku různých faktorů, včetně proměnlivosti klimatu a lidských činností. Termín poprvé použil francouzský přírodovědec André Auberville v r. 1949. Příčiny podíl populace (je přirozené, že pro přežití je nutný prostor, člověk se ho snaží využít ve svůj prospěch, a to nadměrně a vyčerpáním pro krajinu). Degradace půdy (špatné hospodaření, následuje vyčerpání, nejsou živiny – jejich nedodání způsobuje znehodnocování kvality půdy). Nadměrná pastva

Desertifikace Nevhodné zemědělské postupy (chybí znalosti o protierozních opatřeních, nejsou informace o výživě půdy, chudoba, devastace půdy, přetěžování půd za vyššími výnosy). Nadměrné kácení lesů (v důsledku rozšiřování zemědělské půdy). Chemická degradace půdy (salinizace, špatný zavlažovací systém). Důsledky desertifikace: Úbytek půdy vhodné pro obdělávání, rychlý pokles bioproduktivity půdy, degradace ekosystému, snížení rozmanitosti druhů, zdravotní problémy aj.

Desertifikace