Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Autoři: Petr Melicherík, Kateřina Vašíčková, Marie Vykydalová Gymnázium Uničov.
Ekologická stopa (ES) (Ecological Footprint)
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Indikátory životní úrovně
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Globální oteplovaní.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Indikátory udržitelného rozvoje Jak měřit posun k udržitelnosti rozvoje.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
ECO-EFFICIENCY ASSESSMENT – PRINCIPLES AND REQUIREMENTS ISO Ing. Marie Tichá
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Indikátory udržitelného rozvoje pro MČ Praha - Libuš Setkání k projektu „Strategicky se rozvíjející městská část Praha - Libuš respektující principy udržitelnosti/udržitelného.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
EKOSTOPA PhDr. K. Jančaříková, Ph.D..
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 9 RNDr. Václav Poštolka, PhD.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ekologická stopa. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Fosilní zdroje je nutné opustit Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Stav životního prostředí
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s. Ekologická a uhlíková stopa Indikátory založené na konceptu environmentálních limitů Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.

Existují environmentální limity našeho blahobytu. Dokážeme je kvantifikovat ???

Ekologická stopa: definice Ekologická stopa definované populace je celková plocha ekologicky produktivní země a vodní plochy, využívaná výhradně pro zajištění zdrojů a asimilaci odpadů produkovaných danou populací, při používaní běžných technologií.

Ekologická stopa: kolik planet potřebujeme?

Východiska výpočtu ES Dokážeme změřit (odhadnout) naší spotřebu zdrojů a produkci odpadů Spotřebu dokážeme převést na odpovídající plochy produktivní země Různé plochy lze převést na společného jmenovatele (podle produktivity) Sečtením získáme ES (poptávku) Můžeme jí porovnat s nabídkou (biokapacita)

Jednotky ES Globální hektary (gha) Nezaměňovat s reálnými hektary! Každý gha odpovídá jednomu hektaru biologicky produktivních ploch s „globálně průměrnou produktivitou“. Nemíchat jablka s hruškami!

ES států světa ČR 5,7 gha SR 4,1 gha

Biokapacita států světa ČR 2,7 gha

ES a globální ekonomika

Česká ekostopa (2007) 5,7 gha vs. 2,7 gha biokapacity Deficit 3,0 gha 3,1x vyšší stopa než globální míra udržitelnosti 14. místo na světě od nejhoršího Větší stopa na obyvatele než např. Holandsko, Německo či Japonsko

Veliká ekostopa ČR – proč? Vysoká energetická náročnost Převaha tuhých fosilních paliv Spotřební vzorce obyvatel Nízká eko-efektivita Dovozy surovin a zboží z celého světa

Co je uhlíková stopa? Množství skleníkových plynů uvolněné během určité aktivity, výroby, spotřeby, služby… Např. ekonomika státu, výroba auta, cesta do práce, jahody se šlehačkou, …..

Výpočet Určení spotřeby energie Přepočet na emise pomocí emisních faktorů Emisní faktory – ČHMÚ např. hnědé uhlí 96 t CO2 / TJ např. osobní aut 195 g CO2 / km

Uhlíková stopa vs. ekologická stopa Nadřazená kategorie Složka ES Zahrnuje veškerou spotřebu a produkci odpadů Zahrnuje pouze energii globální hektary tuny CO2 ekv. Náročnější dostupnost dat Snadnější výpočet pro některé položky

Uhlíková stopa států

Kalkulačky ekologické stopy – USA http://www.myfootprint.org

V češtině http://hraozemi.cz/ekostopa http://www.ekostopa.cz

Kalkulačka uhlíkové stopy – EU www.mycarbonfootprint.eu

Kalkulačka uhlíkové stopy – Británie http://carboncalculator.direct.gov.uk/

Kalkulačka uhlíkové stopy – Calla a TIMUR http://kalkulacka http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz

Kontakt RNDr. Viktor Třebický, Ph.D. Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR) E-mail: viktor.trebicky@timur.cz