přehled základních technologii zpracování kovů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Tato prezentace byla vytvořena
Třískové obrábění v Kamax, s.r.o. Turnov
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Integrovaná střední škola, Slaný
Svarové spoje Tavné svary Tlakové svary tupé koutové tupé přeplátované
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov,
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
ŠVP: M/01 MECHATRONIKA.
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Tato prezentace byla vytvořena
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Tato prezentace byla vytvořena
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Automobilní a dopravní systémy
Strojírenství Strojírenská technologie Tváření - úvod (ST28)
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
PRÁŠKOVÁ METALURGIE Poměrně mladá technologie Umožňuje vyrábět materiály z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (např. W-Cu), směsí kovových.
Firemní prezentace Taforge a.s.
SVAŘOVÁNÍ.
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Nekonvenční technologie – závěrečný test. Nekonvenční technologie – závěrečný test Nekonvenční technologie – závěrečný test A tepelném zpracování (kalení,
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky.
SPOJE. Spoje – jejich základní funkcí je „umožnit spojení“ částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.
Elektroerozívní metody obrábění - test. Elektroerozívní metody obrábění - test Elektroerozívní metody obrábění - test A tam, kde chceme dosáhnout vysoké.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Svarové spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
KONSTRUOVÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ A SVARKŮ
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
Hoblování, obrážení, protahování
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Bezhroté broušení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEZÁNÍ A NAHŘÍVÁNÍ KYSLÍKEM
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Výrobní operace v práškové metalurgii
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Kování klasika Kování je tváření materiálu za tepla. Materiál ohřátý na kovací teplotu se působením tvářecí síly tvaruje, aniž se poruší jeho soudržnost.
Odlitky.
Transkript prezentace:

přehled základních technologii zpracování kovů

Základní technologie zpracování kovů Slévárenství Tváření Svařování Pájení Dělení materiálu Prášková metalurgie Obrábění

Slévárenství Odlévání je způsob výroby polotovarů, popř. výrobků z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se tavenina vlije, nebo vtlačí do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku. Ztuhnutím taveniny ve formě vznikne odlitek – hotový výrobek nebo polotovar, který se dále obrábí. Odléváním se vyrábí předměty složitého tvaru, které by se jinou technologií (kováním, obráběním) vyráběly obtížně. Hmotnost odlitků se pohybuje od několika gramů až po desítky tun. Odlitky mohou být ze šedé litiny, bílé litiny, oceli na odlitky, neželezných kovů, plastů skla apod. podle toho se nazývají i slévárny, např. slévárna šedé litiny, slévárna barevných kovů apod.

Tváření přesný, výkonný a hospodárný způsob výroby polotovarů, obrábění není někdy ani nutné. Patří mezi nejproduktivnější způsoby zpracování kovů i nekovů. Bez tváření si již nelze ani představit sériovou a hromadnou výrobu. Automobilový průmysl je toho nejlepším příkladem. Je to metoda s vysokou produktivitou a hospodárností, výrobky jsou přesné a pevné, s malým odpadem. Výkonnost strojního zařízení je velká, výrobní pochody lze dobře automatizovat –to snižuje výrobní náklady.

Svařování Svařováním vytváříme pevné a nerozebíratelné spojení částí výrobku. Části jsou většinou z hutních polotovarů (tyče, pásy, plechy), někdy z výkovků či odlitků. Výhodou je těsnost spojení, trvanlivost, pevnost. Svařování zvyšuje produktivitu práce, snižuje spotřebu materiálu, zjednodušuje konstrukci a tím zkracuje výrobní časy – zlevňuje výrobu. Nevýhodou je nerozebíratelnost spojů,změna struktury i mechanických vlastností svaru, vznik vnitřního pnutí, popř. až deformací. Svařované součásti nahrazují odlitky a výkovky, zejména velkých a složitých součástí. Velký význam má svařování při výrobě a opravách konstrukcí.

Pájení - obdobný význam jako svařování – je to způsob nerozebíratelného spojování kovů stejného nebo rozdílného chemického složení roztaveným kovem – pájkou. Pájka proniká do základního materiálu a rozpouští se v něm – vytváří tuhý roztok. Teplota tavení pájky musí být vždy nižší než teplota tavení základního (spojovaného) kovu.

Žárové – tepelné- dělení materiálu Dělení (řezání) materiálu žárem je metoda, která při výrobě podstatně zkracuje čas potřebný na zhotovení polotovarů, oproti obrábění. Pro sériovou výrobu se využívá strojní zařízení s CNC řízením.

Lepení Moderní technologie, nahrazující svařování, pájení, šroubové spoje, nýtování apod. lepení nezeslabuje nosný průřez, spojovaný materiál není tepelně namáhán, lze lepit velmi tenké materiály různého složení (kovy, nekovy, kovy s nekovy).

Prášková metalurgie Poměrně mladá technologie, umožňující progresivními způsoby výroby zhotovování polotovarů a výrobků s vlastnostmi odpovídajícími požadavkům moderní techniky. Umožňuje vyrábět materiály z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných, tj. v tekutém stavu nemísitelných, nebo ze směsí prášků kovů a nekovů a tak vhodně spojovat dobré vlastnosti jednotlivých složek. Technologie výroby je velmi hospodárná, protože při lisování a slinování nevzniká žádný odpad.

Obrábění Nejstarší technologický proces, při kterém je přebytečná část materiálu oddělována z obráběného předmětu – obrobku – v podobě třísky, břitem řezného nástroje, aby se dosáhlo přesných tvarů, rozměrů a kvality povrchu. Klasické obráběcí stroje – soustruh, frézka, vrtačka, bruska, … jsou nahrazovány univerzálními CNC obráběcími stroji, umožňujícími rychlou změnu výrobního programu. Tím dochází k zhospodárnění výroby, avšak klade zvýšené nároky na vzdělání a přípravu obsluhy.