Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne."— Transkript prezentace:

1 Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne odlitek. Forma má tvar odlitku.

2 Forma Dutina formy má tvar budoucího odlitku, rozměr je větší o smrštění materiálu. Formovací směsi ostřivo pojivo Křemičitý písek Bentonit Šamot Korund Zirkon Magnezit Hlína Jíl Vodní sklo (CT písky) Sádra Cement Pryskyřice Tuky Oleje Druhy forem: Netrvalé - pískové, skládající se z ostřiva a pojiva. Polotrvalé - keramické. Trvalé - kovové = kokily.

3 Dělící rovina forem Dělící rovina je rovina, která rozděluje horní a dolní polovinu formy. Může být rovná nebo lomená.

4 Vtoková soustava Vtoková soustava je soustava kanálků, kterými proudí roztavený kov do formy.
Vtoková soustava pro ocel Vtoková soustava pro litinu

5 Postup formování do dvou rámů
Na modelovou desku položíme ½ modelu Posypeme slévačským práškem Vložíme rám Posypeme modelářským jemným pískem = líc formy Nasypeme výplňový písek, upěchujeme Obrátíme o 180° Nasadíme 2.polovinu modelu + model vtokové soustavy a výfuků Nasadíme 2. rám Posypeme slévačským práškem, modelovým pískem a výplňovým pískem Rámy spojíme čepy, kolíky Uděláme průduchy Formu rozevřeme, vyjmeme modely Formu složíme, zajistíme kolíky a můžeme odlévat

6 Formování - zhotovování formy
Spojovací kolíky, čepy spojují a zajišťují formu proti přesazení.

7 Jádro k vytvoření dutiny v odlitku
Je ze stejného materiálu jako forma + výztuž. Vyrábí se v jadernících. Známka = výstupek na jádru, který slouží k jeho uložení ve formě.

8 Formování = zhotovování formy
Druhy formování: Ruční – pěchovačkou. Strojní - pomocí strojů se provádí pěchování, zhušťování směsi : lisy střásací stroje metací stroje

9 Úkoly: Využijte obrázek k popisu technologie klasického lití.
Způsob výroby formy. materiály odlitků, formy. Funkci vtokové soustavy, výfuku atd.

10 Formování pomocí střásacího stroje

11 Formování lisováním a metáním
Písková směs se pěchuje klidnou silou lisu. Pro ploché a jednoduché odlitky. Hodí se pro větší odlitky, hluboké formy. Používá se například pro výrobu zvonů.

12 Výroba forem pomocí šablon
Rotační šablona Posuvná šablona

13 Druhy odlitků Surový odlitek = SO odlitek vytažený z formy Hrubý odlitek = HO HO = SO – vtoky - výfuky Čistý odlitek = HO – přídavky na obrábění

14 Sušení forem a jader Odlévání kovů do formy
Sušením se zvyšuje pevnost, prodyšnost a odstraní se nežádoucí vlhkost formy. Sušení znamená zpomalení a zdražení výroby odlitků. Sušíme jen ty formy a jádra, která to nezbytně potřebují. Teplota ℃ podle formovací směsi. Tekutý kov se dopravuje z tavírny(pece) na místo odlévání v licích pánvích, Jejichž velkost je závislá na velikosti odlitku, podle toho rozdělujeme pánve na: Ruční – malé odlitky Jeřábové – velké odlitky

15 Vytloukání a čištění odlitků
= rozbití formy po odlití čištění odlitků: Ruční - ocelový kartáč, štětec Strojní : Omílací bubny tryskače Omílací bubny Používají se pro malé odlitky, Které se spolu s omílacími tělísky „převalují“ v bubnu a čistí se jeden o druhý. Tryskače Zařízení, kde je odlitek bombardován jemným brusivem, hodí se pro velké odlitky.

16 Tepelné zpracování odlitků
Některé odlitky se tepelně zpracovávají: Žíháním na odstranění vnitřního pnutí Žíhání na měkko - pro zlepšení obrobitelnosti Žíhání normalizační – odstraňuje nerovnoměrnou, nestejnozrnnou strukturu s různými mechanickým vlastnostmi Žíhání spočívá v ohřevu na teplotu žíhání, výdrži a pomalém ochlazování většinou na vzduchu.

17 Úkoly: Jaký je rozdíl mezi surovým a hrubým odlitkem?
Jaké způsoby strojního formování znáte? Jaké jsou rozdíly v použití jednotlivých způsobů?


Stáhnout ppt "Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne."

Podobné prezentace


Reklamy Google