Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_TECHKE_0815 Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělávání Vzdělávací oborDesign a tvorba keramiky Tematický okruhTechnologie keramiky Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽáci 3. ročníku AnotaceJednodílná, dvoudílná sádrová forma a jejich použití, model, podložka, rám, separační vrstvy Klíčová slovaModel, sádra, forma Datum9.5. 2013 www.zlinskedumy.cz Sádrové formy: Jednodílná, Dvoudílná

2 Sádrové formy Jednodílná sádrová forma: Dvoudílná sádrová forma: O používají se tam, kde jsou podkosené stěny O tj. nízké reliéfy, mince, návrhy O používá se tam, kdy odlévaný výrobek můžeme rozdělit na dvě části, a to tak, že žádná z rozdělených stran nemá podkosené stěny v plastickém natvarování povrchu

3 Jednodílná sádrová forma: 1. Model na který má být forma zhotovena se musí v místech, kde přijde do styku s řídkou sádrou natřít separačním roztokem (šelak rozpuštěný v lihu) a po zaschnutí důkladně namydlit mýdlem. 2. Na takto upravený model umístěný na rovné podložce a ohraničený dřevěným rámem naléváme sádru tak, aby se zbytečně nevytvářely vzduchové bubliny výška nalití je omezena potřebnou tloušťkou. 3. U forem větších rozměrů naneseme ne model nejdříve jednu tenčí vrstvu sádry a po jejím zatvrdnutí dáme po obvodu a křížem přes plochu formy kovové pruhy tak, aby se překrývaly a tím plochu zpevnily. Teprve potom zalijeme kovovou konstrukci další vrstvou sádry až do patřičné tloušťky formy. 4. Po úplném zavadnutí sádry se forma z modelu vyjme.

4 Jednodílná sádrová forma: 1.MODEL 2.PODLOŽKA A RÁM 3.TMEL, LEPIDLO 4.SEPARAČNÍ VRSTVA 5.SÁDROVÁ FORMA 6.KOPIE (FORMOVANÁ)

5 Dvoudílná sádrová forma: 1. Model položíme na podložku a do určené dělící roviny jej kolem dokola zamodelujeme hlínou. 2. Hlínu dáme do takové tloušťky modelu, jak masivní chceme mít stěnu formy. Hlínu ohraničíme dřevěnými destičkami, které jsou vysoké nejméně tak, jakou předpokládáme výšku formy. 3. Model natřeme separačním roztokem. 4. Na takto připravený model nalijeme sádru do patřičné tloušťky a necháme zatvrdnout. 5. Sádrový odlitek sejmeme a do stěn, které se budou dotýkat s druhou částí formy uděláme zámky. 6. Model vložíme do už odlité části formy a celý povrch separujeme. 7. Vytvoříme destičky, které poskytnou stěny pro další část formy. Spáry utěsníme hlínou a nalejeme druhou část formy. 8. Po zatuhnutí desky odklopíme a nový sádrový díl sejmeme.

6 Dvoudílná sádrová forma: 1.MODEL 2.PODLOŽKA A RÁM 3.TMEL, LEPIDLO 4.SEPARAČNÍ VRSTVA 5.SÁDROVÁ FORMA – a, jednodílná b, dvoudílná 6.KOPIE (LITÁ) 7.PLASTELÍNA (HLÍNA)

7 Urči o jakou formu se jedná a popiš její části: JEDNODÍLNÁ SÁDROVÁ FORMA MODEL TMEL, LEPIDLO SEPARAČNÍ VRSTVA SÁDROVÁ FORMA RÁM A PODLOŽKA

8 Urči o jakou formu se jedná a popiš její části: DVOUDÍLNÁ SÁDROVÁ FORMA SÁDROVÁ FORMA1 SEPARAČNÍ VRSTVA MODEL PLASTELÍNA, HLÍNA SÁDROVÁ FORMA 2 PODLOŽKA A RÁM

9 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google