Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Objemové tváření- protlačování Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Objemové tváření- protlačování

3 Objemové tváření- protlačování
Protlačování je technologie, kterou můžeme provádět za tepla, za poloohřevu a za studena. Tvářený materiál se přemísťuje a jeho směr pohybu je určen konstrukcí nástroje – protlačovadla. Výrobek se nazývá průtlaček .

4 Objemové tváření- protlačování
Princip technologie protlačování: Materiály s nízkou přetvárnou pevností, hliník a jeho slitiny, se dají protlačovat na jednu operaci. Oceli a ostatní kovy se protlačují na více operací.

5 Objemové tváření- protlačování
Před vlastním protlačováním je nutná úprava materiálu rovnáním a dělením /lisováním plechu nebo upichováním z tyčí/ na kaloty, včetně tepelného zpracování. Následuje povrchová úprava – očištění a fosfátování. Protlačovadlo se skládá z průtlačníku a průtlačnice. Jako mazivo se u protlačování za tepla používá sklo. Za studena je to olej.

6 Objemové tváření- protlačování
Podle teploty dělíme protlačování: Za tepla Tímto způsobem vyrábíme plné a duté profily se složitým průřezem,které nemůžeme vyrábět válcováním. Za studena Tímto způsobem vyrábíme tělesa s tenkou stěnou- nábojnice, tuby,sprejové nádobky. Výroba je velmi hospodárná.

7 Objemové tváření- protlačování
Protlačování dělíme podle směru pohybu materiálu a nástroje na: dopředné zpětné kombinované stranové radiální.

8 Objemové tváření-protlačování
Při dopředném (přímém) protlačování se materiál pohybuje ve stejném směru jako průtlačník. Používá se při tváření čepů, šroubů, pouzder, tedy výrobků, u kterých není konstantní průřez. Princip dopředného protlačování (1, 3 – průtlačnice, 2, 4 - průtlačník, a, – průtlačník, b – stírač, c – průtlačnice, d – vyhazovač)

9 Objemové tváření- protlačování
Pří zpětném protlačování se pohybuje materiál v opačném směru. Používá se k výrobě dutých protlačků, kdy tloušťka stěny je v porovnání s průměrem velmi malá anebo naopak. Princip zpětného protlačování 1, 3  – průtlačnice, 2, 4 - průtlačník, a, – průtlačník, b – stírač, c – průtlačnice, d - vyhazovač

10 Objemové tváření- protlačování
Kombinované (sdružené) protlačování Vyrábí se tím profilové výrobky, které jsou velmi namáhané. Princip kombinovaného protlačování 1, 3 – průtlačnice, 2, 4 - průtlačník, a, – průtlačník, b – stírač, c – průtlačnice, d – vyhazovač)

11 Objemové tváření – protlačování
Stranové a radiální protlačování Při stranovém protlačování se tvářený materiál pohybuje kolmo na směr pohybu průtlačníku. Radiálním protlačováním rozumíme tváření, při kterém se materiál i části nástroje pohybují v radiálním směru vzhledem k ose materiálu. Princip stranového (vlevo a uprostřed) a radiálního protlačování

12 Objemové tváření- protlačování
Hydrostatické protlačování, kdy je polotovar obklopen kapalinou o vysokém tlaku. Tím se v něm vytváří všestranné napětí a tvárnost materiálu se zvýší.

13 Odpověz na otázky: Jaké znáš rozdělení protlačování?
Rozděl protlačování podle směru toku kovu. Popiš konstrukci protlačovacího nástroje. Co a jakou metodou vyrábíme protlačováním za studena? Co a jakou metodou vyrábíme protlačováním za tepla?

14 Přelož: Přelož a popiš:

15 Použitá literatura kripta_tkp/sekce/04.htm


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google