Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
REDOXNÍ DĚJ RZ
opakování učiva chemie 8.ročníku
Druhy chemických reakcí
Jak se atomy spojují.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
SOLI RZ
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
I.A skupina.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Neutralizace Vznik solí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektrolýza
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Jak vznikají soli.
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Neutralizace.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ELEKTROLÝZA.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
VODÍK.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
8.3 Které látky jsou hydroxidy?
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Alkalické kovy.
Zásady.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Transkript prezentace:

Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný je pouze jednou z nich. Úvodem budeme hledat odpovědi na tyto otázky: Jak soli vznikají? Jaké mají složení a vlastnosti?

SOLI

SOLI

Jedním ze způsobů, jak mohou vznikat soli, je NEUTRALIZACE. https://www.youtube.com/watch?v=0EMp_20-fUQ

Neutralizace Neutralizace je reakce kyselin s hydroxidy, při které vzniká sůl a voda. KYSELINA + HYDROXID SŮL + VODA např: HCl + KOH → KCl + H2O HCl + NaOH → NaCl + H2O H2SO4 + Ca(OH)2 → CaSO4 + 2H2O Kyselé roztoky lze neutralizovat zásaditými a naopak zásadité roztoky kyselými. Na tomto principu je založena 1.pomoc při zasažení kyselinou nebo hydroxidem.

H+ Cl- + Na+ (OH)- → NaCl + H2O Podstatou neutralizace je reakce vodíkových kationtů s hydroxidovými anionty, při které vzniká voda a uvolňuje se teplo. H+ Cl- + Na+ (OH)- → NaCl + H2O H2 SO42- + Ca2+(OH)2 → Ca SO4 + 2 H2O síran vápenatý Soli vznikají sloučením kationtů kovů s anionty kyselin. + -

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů a aniontů kyselin. Soli mohou vznikat různými způsoby: - neutralizací (tj. reakcí kyseliny a hydroxidu) - slučováním kovu a nekovu - reakcí kovu s kyselinou - reakcí oxidu kovu s oxidem nekovu - reakcí kyselinotvorného oxidu s hydroxidem - reakcí zásadotvorného oxidu s kyselinou - reakcí dvou solí

Vlastnosti solí Soli mají mnoho společných vlastností. Většina solí: - se v přírodě vyskytuje v podobě pevné krystalické látky - má krystaly složené z iontů (velmi pevná iontová vazba) - má vysokou teplotu tání i varu - v pevném stavu nevedou elektrický proud - v roztoku nebo tavenině vedou elektrický proud (volně pohyblivé ionty) Uvedené vlastnosti však neplatí pro všechny soli v plném rozsahu!