PSP a periodicita vlastností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
Advertisements

Stavba atomu.
Chemické reakce III. díl
CHEMIE
Periodická soustava prvků
Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
Stavba atomu.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
ELEKTRONOVÝ OBAL.
Chemická vazba v látkách II
Periodická soustava prvků
Struktura atomu.
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Přehled citací a odkazů:
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Periodická soustava prvků 1
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Chemická vazba.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Ionty.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
Znázorňování orbitalů
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Elektronová konfigurace a periodická soustava prvků Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/2 Šablona:
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Elektronová konfigurace atomu
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Brno, Elgartova 2016/2017
Chemická vazba I.
Periodická soustava prvků
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
D-PRVKY 10. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130117
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu.
Excitovaný stav atomů Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Elgartova, Brno
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

PSP a periodicita vlastností Lyceum

Periodický zákon Vlastnosti prvků jsou periodickou vlastností jejich protonových čísel. Jsou-li prvky seřazeny podle rostoucích protonových čísel, jejich fysikální a chemické vlastnosti se mění periodicky. Periodický systém prvků: 7 řad – periody číslo zaplňované elektronové vrstvy 18 sloupců – skupiny zahrnují prvky podobných vlastností

Kovy a nekovy v PSP Kovy: Nekovy: tvoří zásadotvorné oxidy (reakcí s vodou vytváří hydroxidy) s kovy tvoří slitiny s nekovy tvoří kovalentní nebo iontové sloučeniny při reakcích redukují nekovy (př. určité kovy) Nekovy: tvoří kyselinotvorné oxidy (reakcí s vodou tvoří kyseliny) s kovy tvoří iontové nebo kovalentní sloučeniny při reakcích oxidují kovy (př. i některé nekovy)

Valenční elektrony Zařazení jednotlivých prvků do periodického systému je důsledkem elektronového uspořádání jejich atomů. Vlastnosti prvků jsou určovány jejich valenčními elektrony. Valenční elektrony: Nejdále od jádra ve valenční vrstvě (tj. vrstvě s nejvyšším n) Energeticky nejbohatší Valenční elektrony v atomech nepřechodných prvků jsou všechny elektrony umístněné v orbitalech ns a np. Valenční elektrony v atomech přechodných prvků (s výjimkou Zn, Cd a Hg) jsou elektrony umístněné v orbitalech ns a (n-1)d. Vzácné plyny  specifické postavení Ukončují každou periodu Mají zcela zaplněnou valenční vrstvu Pro vyjádření elektronové konfigurace a určení vlastností následujících prvků jsou podstatné pouze „nové“ elektrony valenční vrstvy (tedy ty, kterými se liší od předchozího vzácného plynu) → užívání zkráceného zápisu.

Periodicita velikosti atomů Velikost atomů klesá v rámci periody s rostoucím protonovým číslem (zleva doprava) Trend rostoucího „efektivního náboje jádra“ Velikost atomů roste v rámci skupiny s rostoucím protonovým číslem (shora dolů) Trend rostoucího n valenční sféry Velikost atomů 5. a 6. periody je podobná Trend architektury elektronového obalu prvků 6. periody

Velikost kationtů a aniontů Kationty jsou vždy menší než příslušné atomy Anionty jsou vždy větší než příslušné atomy

Periodicita hustoty prvků

Periodicita ionisačních energií a elektronových afinit Ionisační energie: Energie potřebná k odtržení elektronu z obalu atomu První IE – odtržení prvního e-, druhá IE – odtržení druhého e-, etc. Elektronová afinita: Energie, jež se uvolní, přijme-li atom další elektron EA prvků 18. (VIII.A) skupiny jsou malé – nepřijímají elektrony Nejvyšší hodnoty EA mají prvky v pravé horní části tabulky

Elektronegativita a PSP „Schopnost vázaného atomu přitahovat k sobě vazebné elektronové páry sdílené s jinými atomy“ Prvky s malou IE a nízkou EA mají současně malé hodnoty elektronegativity → snadno tvoří kationty Prvky s vysokými hodnotami IE a EA mají současně i vysoké hodnoty elektronegativity → snadno tvoří anionty

K procvičení Určete, který atom je větší: H, Ar Mg, Ba K, Br C, Ge Al, S Rozhodněte, který prvek bude mít vyšší ionisační energii: Ge, Pb Rb, In Al, Na Te, Sn Určete, který prvek bude mít vyšší elektronegativitu: S, As Cs, O Si, S I, Sn Ge, Br